«Κληρονομήστε ξανά ένα μνημείο»

Εκδήλωση ανάδειξης του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος Αγίας Θέκλας, εντοιχισμένο στα τείχη της Λευκωσίας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στην εκδήλωση που πραγματοποιείται το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 στις 17:00, στο μνημείο της Αγίας Θέκλας παρά τον προμαχώνα Κωνστάντζα.

Συγκεκριμένα η εκδήλωση θα έχει ως στόχο την ανάδειξη του προσκυνηταρίου και του αγιάσματος και θα αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες αφορούν στην προβολή άγνωστων για το κοινό μνημείων Κύπρου, με στόχο την προστασία τους.

Το προσκυνητάρι και το αγίασμα της Αγίας Θέκλας, αθέατα σήμερα από τον κόσμο, βρίσκονται στο μεσαιωνικό τείχος της Λευκωσίας, δίπλα στον προμαχώνα Κωνστάντζα. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το προσκυνητάρι, η τοπική παράδοση θέλει παλαιό ναό αφιερωμένο στην πρωτομάρτυρα Θέκλα, τον οποίο κατεδάφισαν το 1567 οι Βενετοί, στην προσπάθειά τους να οχυρώσουν την πόλη με νέα τείχη, ενόψει της επικειμένης οθωμανικής εισβολής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συμμετοχή του κοινού στα ακόλουθα: καθαρισμό του χώρου, ανάδειξη του φρέατος και του αγιάσματος, τοποθέτηση πινακίδων με πληροφοριακό υλικό, πινακίδων που να κατευθύνουν τους επισκέπτες και ξενάγηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος H2020: ReInHerit, “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability“ του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου. Η εξασφάλιση του ReInHerit πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ορίζοντας 2020 CSA με τη θεματική Culture beyond borders – Facilitating innovation and research cooperation between European museums and heritage. Το πρόγραμμα προτείνει ένα πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αναδομώντας το υφιστάμενο καθεστώς επικοινωνίας, συνεργασίας και καινοτομίας ανάμεσα σε μουσεία και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διάρκεια εκδήλωσης: 17:00 – 18:00

Στην εκδήλωση θα υπάρχει φωτογράφος.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22 128157.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Paint the Void|Χρώμα στο αστικό τοπίο

Δύο καλλιτεχνικοί οργανισμοί στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ συνεργάζονται για να δώσουν χρώμα στο ...

Διαδικτυακή έκθεση «Recurring Memories»

Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Visual Space» παρουσιάζει μια νέα έκθεση με τίτλο «Recurring Memories» από ...

Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου – 3η συναυλία

Στην τρίτη συναυλία της σειράς «Μουσική στα Θέατρα της Κύπρου», η Σ.Ο.Κ. παρουσιάζει ένα ...

Πρόγραμμα Θεατρικών Εργαστηρίων ΕΘΑΛ

Tα Θεατρικά Εργαστήρια της ΕΘΑΛ εμπλουτίζουν το πρόγραμμα τους και επιστρέφουν για άλλη μια ...

«Παραμύθι ν’αρκινήσει»

Μετά την επιτυχία των παραστάσεων «Μικρός Πρίγκιπας» και «Ο Τζακ και η φασόλια…αλλιώς», η ...

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει στο The Shoe Factory τον Οκτώβριο για να φιλοξενήσει ...

X