ΚΥΠΡΙΑ 2021: Τρεις Γυναίκες

Τρεις μυθικές ηρωίδες-πρόσωπα του αρχαίου δράματος (Μήδεια, Αντιγόνη και Εκάβη) μεταφέρονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και καταθέτουν η κάθε μια την προσωπική της μαρτυρία ενώπιον ενός σύγχρονου άντρα ο οποίος προσπαθεί να διερευνήσει και να αντιληφθεί το προσωπικό δράμα, τα διλήμματα, τις επιλογές και τις πιθανές ενοχές της κάθε μιας.

Οι προσωπικές ιστορίες τριών εμβληματικών γυναικείων μορφών. Μήδεια, Αντιγόνη, Εκάβη. Από τα αυθεντικά κείμενα των Ευριπίδη και Σοφοκλή σε μια επεξεργασία από τον σπουδαίο Άγγλο δραματουργό Tim Welton, σε μια ιδέα του συνθέτη Βάσου Αργυρίδη.

Οι τρεις κεντρικοί μονόλογοι τοποθετούνται στη σειρά, με την παρέμβαση του «χορού» στο πρόσωπο ενός σύγχρονου άντρα (δημόσιου υπάλληλου), στον οποίο αναθέτει το κράτος να διερευνήσει τις πιθανότητες να δοθεί συγχώρεση σε αυτές τις γυναίκες για τις πράξεις τους… Ο υπάλληλος αυτός προσπαθεί να διερευνήσει και να αντιληφθεί τις επιλογές, τα διλήμματα, το προσωπικό δράμα και τις πιθανές ενοχές της κάθε μιας ηρωίδας.

Μέσα από το κείμενο ξετυλίγεται η μορφή της Γυναίκας στην παγκόσμια ιστορική διαδρομή της ανθρωπότητας, ως θύμα του πάθους, της εκδίκησης, της εξουσίας, του πολέμου, της καταστροφής.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Σε έναν άντρα, έναν χαμηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο, έχει ανατεθεί να πάρει συνεντεύξεις από τρεις σπουδαίες ηρωίδες από το παρελθόν, για να διαπιστώσει αν το σύγχρονο καθεστώς μπορεί να βρει μια υποψήφια για συγχώρεση. Την Εθνική Ημέρα της Συγχώρεσης, ο τυραννικός ηγέτης αναζητεί κυνικά μια ευκαιρία να φωτογραφηθεί με τρόπο που να δημιουργεί μια θετική εικόνα γι’ αυτόν. Η ημέρα όμως δεν πηγαίνει όπως αναμενόταν.
Μέσα από την αφήγηση μιας και μόνο ιστορίας, αυτό το έργο αναδεικνύει την αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ αρσενικής και θηλυκής ενέργειας, και πώς η μια, μέχρι στιγμής, κυριάρχησε στην άλλη. Πώς αυτή η ανισορροπία υπαγορεύει τη μοίρα των ατόμων και των οικογενειών τους, αλλά και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων και τελικά του μέλλοντός μας;
Κυριαρχία ή ισότητα; Ή, ακόμη, πόλεμος ή ειρήνη;

ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – Όπερα δωματίου των Βάσου Αργυρίδη – Tim Welton / ΚΥΠΡΟΣ – ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ – Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μαέστρος: Πάρης Ξάνθου
Σκηνοθεσία: Maxine Braham
Σκηνικά / Κοστούμια / Σχεδιασμός Φωτισμού: Ben Rogers

Διανομή: Μήδεια / Αντιγόνη / Εκάβη: Κατερίνα Μηνά, Δημόσιος Υπάλληλος.

Λευκωσία: Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.
Λεμεσός: Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, 20:30.

Διάρκεια: 60′ / Κατάλληλο: 12+

 

 

Βάσος Αργυρίδης

Σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση στο Κονσερβατόριο Μόσχας. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, μπαλέτο και όπερα. Συνεργάστηκε με σημαντικούς ερμηνευτές στη δισκογραφία και σε συναυλίες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Tim Welton

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ηθοποιός. Από το 2001 έχει επικεντρωθεί στους τομείς της σκηνοθεσίας, της δραματουργίας και της συγγραφής, συνεργαζόμενος με σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Maxine Braham

Η διεθνούς εμβέλειας σκηνοθέτης και χορογράφος όπερας και θεάτρου συμμετείχε σε πολλές βραβευμένες παραγωγές, με πιο πρόσφατη τον Billy Budd στο Μπολσόι, που απέσπασε Χρυσή Μάσκα για την καλύτερη παραγωγή όπερας του 2018.

Κατερίνα Μηνά

Γεννημένη στην Κύπρο, η βραβευμένη σοπράνο σπούδασε στο Guildhall School of Music & Drama. Zει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει εμφανιστεί διεθνώς σε θέατρα και συναυλίες, με ένα ευρύ φάσμα κλασικού αλλά και σύγχρονου ρεπερτορίου.

 

Βάσος Αργυρίδης
Tim Welton
Maxine Braham
Κατερίνα Μηνά

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εισιτήρια: €15 / €10 μειωμένο / €8 παιδικές παραστάσεις

Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Δικαιούχοι μειωμένων εισιτηρίων είναι μαθητές, στρατιώτες, φοιτητές, συνταξιούχοι, με την παρουσίαση ταυτότητας. Άτομα με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν είσοδο.

* Λόγω του περιορισμένου αριθμού των διαθέσιμων θέσεων, το κοινό παρακαλείται να κάνει εγκαίρως την αγορά των εισιτηρίων του.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθετε στο θέατρο το βράδυ των παραστάσεων είναι να έχετε προαγοράσει το εισιτήριό σας, καθώς δεν θα πραγματοποιείται πώληση εισιτηρίων από τα ταμεία των θεάτρων.

* Η φωτογράφηση ή/και η οπτικογράφηση όλης ή/και μέρους της κάθε παράστασης απαγορεύεται αυστηρά.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ με την παρουσίαση πιστοποιητικού εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης εάν νόσησαν από την ασθένεια του COVID-19 με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης, είτε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Digital Covid Certificate), μόνο στις περιπτώσεις που το πιστοποιητικό αφορά σε εμβολιασμό για την ασθένεια του COVID-19 ή αποδέσμευσης για νόσηση από την ασθένεια του COVID-19: Εξαιρούνται πρόσωπα ηλικίας κάτω των 12 ετών, πρόσωπα ηλικίας 12 έως 15 ετών τα οποία προσκομίζουν αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, καθώς και πρόσωπα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικού προβλήματος τα οποία προσκομίζουν σχετική ιατρική βεβαίωση καθώς και αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

* Θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα για την πανδημία.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

+αξη: Εικαστικό Διήμερο στον Πολυχώρο Συνεργείο

Η +αξη είναι μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβρη του 2019 ...

The Time Is Ripe: Ένα τραγούδι για το γίνωμα του χρόνου

Είναι Ιούνιος με μηδενικά κρούσματα κορωνοϊού και τα οδοφράγματα ανοίγουν μεν σήμερα, αλλά με ...

Τον Απρίλιο για πρώτη φορά ένα live άλμπουμ του Μπόουι

Ένα live άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπόουι, που αναδεικνύει τη δουλειά του τραγουδιστή-τραγουδοποιού στα μέσα ...

“Social Sculptures”: Έκθεση και παράλληλο πρόγραμμα

Συνεχίζεται η σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη ...

Rialto Open Air|Το πρόγραμμα του θερινού σινεμά Drive – In

Tο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Θεάτρου Ριάλτο κάτω από τον γενικό τίτλο Rialto Open Air ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Historia de un amor

Οι ιστορίες αγάπης που θα μας διηγηθούν σ’ αυτή την ελεγεία του έρωτα μέσα ...

X