«Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό Καβάφη”.»

Από το Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου. Στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συνεχίζοντας τη γόνιμη συνεργασία του με την εταιρεία Medochemie, το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. παρουσιάζει την επιτυχημένη παραγωγή του «Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό Καβάφη”», η οποία έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους ∆ελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο και το Άμστερνταμ.

Η παράσταση βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Καβάφη (Αναγνωρισμένα, Αποκηρυγμένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυ¬άζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει η εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καθώς και οι ενδυματολογικές επιλογές του Σταύρου Αντωνόπουλου.

Η προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφική/διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ ερωτική), καθιστά την παράσταση όχι απλά ένα απολαυστικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και μια γόνιμη παιδευτική εμπειρία.

Επιλογή / Επιμέλεια Κειμένων / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Πιερής, Γρηγόρης Παπαγεωργίου.
Χειρισμός Φωτισμού: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη Παραγωγής / Βοηθός Σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Ερμηνείες βασικών ρόλων: Σταύρος Αροδίτης, Μύρια Χατζηματθαίου, Xριστίνα Πιερή, Μαρία Χριστοδούλου, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Μιχάλης Γιάγκου, Μάκης Αλαμπρίτης, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Φιλιππάκης, Χριστόδουλος Σαντζιάκκη Χριστόφορος Χριστοφόρου.

Χορός: Οι πιο πάνω και οι: Ευτυχία Γεωργίου, Γεωργία Λιασή, Άντρη Χατζηγεωργίου, Μαρία Θεοφάνους, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Ιωάννα Ιωάννου, Νικολέτα Σιάνου.

 

 

«Το συμπόσιο, υπό τον τίτλο «Κ. Π. Καβάφης: ελληνικός και οικουμενικός», στο παραδείσιο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρον ∆ελφών υπήρξε σεμνό, οικονομημένο και ωφέλιμο. […] Αρχίζω με το καλλιτεχνικό περίγραμμα, που διακόσμησε τις δεκαέξι εισηγήσεις, μοιρασμένες ισάριθμα σε δύο συνεδριακές ημέρες. […] Στο θέατρο «Φρύνιχος» ανέβηκε [6 Ιουλίου] η «Σπουδή στον θεατρικό Καβάφη» με την καβαφική επιγραφή «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου». ∆ιδαγμένη υπεύθυνα από τον Μιχάλη Πιερή σε πρόθυμους φοιτητές του, που συναποτελούν το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Κύπρου – η εμπνευσμένη μουσική οφείλεται στον Ευαγόρα Καραγιώργη.»

∆. Ν. Μαρωνίτης,
εφ. Το Βήμα, Αθήνα, 4 Αυγούστου 2013.

«H καινούργια θεατρική παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. είναι αφιερωμένη στο Έτος Καβάφη και προσθέτει στην ποικιλία των πανελλήνιων εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή ένα ενδιαφέρον εγχείρημα – να ελέγξει με τη σκηνική υλοποίηση τη θεωρία για τη θεατρικότητα του Καβάφη, να αποτελέσει σκηνική απόληξη μιας μακράς σπουδής στον «θεατρικό» Καβάφη. […] Οι ενότητες από τις οποίες αντλήθηκε το κείμενο της παράστασης είναι τα ποιήματα που είναι άμεσα εμπνευσμένα από την τέχνη του θεάτρου (π.χ. «H Αρχαία Τραγωδία», «Θεατής ∆υσαρεστημένος») και τα ποιήματα που κατά την κρίση του δημιουργού της σύνθεσης περιέχουν τον σπόρο της δραματοποίησης, είτε ευδιάκριτο χάριν στη διαλογική δομή τους είτε βαθύτερα κρυμμένο, λανθάνοντα, που διευρύνει τον ίδιο τον όρο της «θεατρικότητας». O Πιερής ψάχνει μέσα στα Αποκηρυγμένα, τα Κρυμμένα, τα Ανέκδοτα κείμενα, στις μεταφράσεις, οδηγούμενος από δύο εξίσου σημαντικές έγνοιες, του φιλολόγου-ανιχνευτή της θεατρικότητας και του σκηνοθέτου-κυνηγού της θεαματικότητας. […] Και ο Ευαγόρας Kαραγιώργης χάρισε στην παράσταση εμπνευσμένα χορικά. O ενδυματολόγος Σταύρος Αντωνόπουλος μετέφερε στην παράσταση την αισθητική των πορτρέτων Φαγιούμ, συνδυάζοντας ποικίλη διαφορετικότητα με την υφολογική ενότητα».

Νόνα Mολέσκη,
εφ. Ο Φιλελεύθερος, Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2013.

 

 

Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου – Σπουδή στον “θεατρικό Καβάφη”
Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου

Δευτέρα 20, Τρίτη 21 και Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου. Στο Αρχοντικό Αξιοθέας, στις 20:30.

* Η παράσταση της Πέμπτης, 23 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί στο ∆ημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, στις 20:30.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου: www.ucy.ac.cy

Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στηρίζει η εταιρεία Medochemie. Χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

Τηλέφωνο: 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Αλέξανδρος Αχτάρ και η Χριστίνα Κωνστανίνου μιλάνε για τη «Φαίδρα»

Φιλοξενούμενοι σήμερα στο στούντιο του Πολίτης 107,6 Fm, και στην εκπομπή «Τι παίζει» με την ...

9o Φεστιβάλ Νέας Μουσικής στην Αίθουσα Καστελιώτισσα

Το 9ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής μετράει αντίστροφα και ανοίγει τις πόρτες του από τις ...

Ευκάλυπτοι, θάλασσα, μπίρα, θέατρο

Το ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ είναι ένα Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ το οποίο λαμβάνει χώρα στον κατασκηνωτικό χώρο ...

Συνεχίζονται οι διαδικτυακές προβολές του Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος και αυτή την εβδομάδα προσκαλεί το κοινό να συντονιστεί στην ...

Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Νάσας Παταπίου στη Λεμεσό

Η Νάσα Παταπίου παρουσιάζει την ποιητική της συλλογή «Μελουζίνης Ενώτια, ή η ωραία που ...

«KαραγκιοΖΕΙΣ παντού!» από το Arts and Moods στο Π.χ.

«ΚαραγκιοΖΕΙΣ παντού!» είναι ο τίτλος του πρότζεκτ του Εργαστηρίου Τέχνης και Θεάτρου “Arts and ...

X