«See Through my Eyes»| Ατομική έκθεση Νατάσας Σωκράτους Επαμεινώνδα

Η isnotgallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση της Νατάσας Σωκράτους Επαμεινώνδα See Through my Eyes από τις 9 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2021.

Η σειρά See Through my Eyes χρησιμοποιεί το χρώμα για να ερευνήσει πώς τα συναισθήματά -δημιουργού και θεατών – μπορούν να διαμορφωθούν και να μεταβληθούν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η επιλογή χρωμάτων καθορίζει το θετικό από το αρνητικό. Η δύναμη του χρώματος και η μετασχηματιστική του ικανότητα να διαποτίζει τον περιβάλλοντα χώρο καλεί το κοινό να διακρίνει συναισθήματα μέσα από τη θεματολογία. Όπως η ίδια η καλλιτέχνις λέει, “θέλω να μεταδώσω στο θεατή […] έντονα συναισθήματα και συναισθηματικά φορτισμένα μηνύματα, δίνοντας σημασία στην έκφραση του εσωτερικού μου βιώματος άμεσα και αυθόρμητα”.

 

Οι προσωπογραφίες της σειράς See Through my Eyes δημιουργούν ένα περιβάλλον στην isnotgallery που καθορίζεται πρωτίστως από τις χρωματικές συνθέσεις και τους συνδυασμούς, καθώς και τα αισθήματα που αυτά προκαλούν. Στρώματα τμηματικών ζωηρών χρωμάτων επικεντρώνονται στο συναίσθημα των γυναικείων προσώπων και όχι σε μια αυστηρή φόρμα προσωπογραφιών. Συχνά η φόρμα του προσώπου-αντικειμένου ενώνεται με ακανόνιστες πινελιές με το φόντο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι συνδυασμοί των φωτεινών χρωμάτων αντιπαραβάλλονται σε ένα άσπρο ή και μονόχρωμο πλαίσιο δημιουργώντας αντιθέσεις. Μέσα από τον προσωπικό της φακό, η καλλιτέχνις συνδιάζει το χαοτικό στοιχείο με ένα εύθυμο αίσθημα που προκύπτει από την επιλογή χρωμάτων. Για την ίδια την καλλιτέχνη η χρήση εύθυμων χρωμάτων ήταν μια επιτακτική προσωπική ανάγκη: “Αφού μείναμε όλοι σπίτι (σσ. λόγω των μέτρων για τη διαχείρηση της πανδημίας), είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω το χρόνο μου δημιουργικά […]. Οι δύσκολες στιγμές που όλοι περάσαμε, έγιναν το κίνητρο ώστε μέσα από την τέχνη να “ξορκίσω” το κακό και να αποτυπώσω στον καμβά ελεύθερα […] τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου”.

 

Όπως και στις προηγούμενες σειρές, η καλλιτέχνις καταπιάνεται με το γυναικείο: τη γυναικεία φιγούρα, το […] πρόσωπο, την […] έκφραση, τα […] αισθήματα και συναισθήματα. Στις προσωπογραφίες που παρουσιάζονται στην εν λόγω έκθεση η καλλιτέχνις εστιάζει στα μάτια των προσώπων ως κεντρικό σημείο αναφοράς των έργων, όπως η ίδια εξηγεί. Για την ίδια, τόσο η γωνία του προσώπου όσο και τα μάτια σε κάθε έργο, είναι αυτά που καθορίζουν το ύφος. Με αφαιρετικές τεχνικές, ή ακόμα και ατελές (sketchy) ύφος, αφήνει να φανεί η ελευθερία της διαδικασίας ζωγραφικής. Για την καλλιτέχνη, οι ακανόνιστες πινελιές αφήνουν, κατά κάποιο τρόπο, να φανεί το συναίσθημα της ίδιας: Η νευρικότητα της αβεβαιότητας.

Εγκαίνια: Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στις 18:00 | Τα εγκαίνια θα τελέσει η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Διάρκεια: Σάββατο 9 μέχρι Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Safe pass: απαραίτητο

Επιμέλεια: Αντρός Ευσταθίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή/10:00-13:00-15:00-18:00 — Σάββατο/11:00-14:00

Οδός Οδυσσέως 11, Παλιά Λευκωσίας

99569498 / www.isnotgallery.com / art@isnotgallery.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τρίο Τεκκέ και djs μαζί, στις 22 Δεκεμβρίου

Μετά την επιτυχημένη του περιοδεία στο εξωτερικό το περασμένο καλοκαίρι, το δημοφιλές γκρουπ Τρίο ...

Eins Gallery: “Oxytocin” του Felix Kiessling

Πρόσφατα, η κοιλιά του Felix Kiessling έχει γεμίσει ωκυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή, γνωστή ως ...

Επανέναρξη των διαλέξεων του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής

«Τάσεις και αναζητήσεις στην ποίηση της Γενιάς της εισβολής» είναι το θέμα της σειράς ...

Στο κράτος οι συλλογές του Συνεργατισμού

Εργα του Αδαμάντιου Διαμαντή, «πατέρα» της κυπριακής τέχνης, αλλά και του Στας Παράσκου, του ...

Διάλεξη για το ιστορικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας Λήδρα Πάλας

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί απόψε Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, ...

Σεμινάριο και έκθεση καλλιτεχνών στο Σπίτι της Συνεργασίας

Ένα σεμινάριο με θέμα «Ενθυμούμενοι την Ιστορία – μια μελέτη μέσα από την περίπτωση ...

X