Στο φως τα αντικείμενα της λατρείας της θεάς Αφροδίτης των Αιγυπτίων

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από το λαό, όσο και από τους βασιλείς.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια σειρά από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στη τελετουργική λατρεία της θεάς Χάθορ. Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων βρήκε τα αντικείμενα στην αρχαία πόλη Μπούτο στην επαρχία Kafr El-Sheikh, βόρεια του Καΐρου.

Η Χάθορ ήταν η αιγυπτιακή θεά του ήλιου, του ουρανού, των νεογέννητων και των νεκρών. Αντιπροσώπευε όλους τους ρόλους που αναλάμβανε η γυναίκα ως σύζυγος, μητέρα, κόρη κ.λ.π. Ήταν η θεά της τέχνης, της μουσικής, του χορού, του ποτού και έτσι έγινε η προστάτιδα των εορτασμών. Ως θεά της αγάπης και της γονιμότητας βοηθούσε τις αδελφές ψυχές να ενωθούν, επέβλεπε τη σύλληψη και βοηθούσε στο μεγάλωμα των παιδιών.

Υπήρξε προστάτιδα του εμπορίου και των μακρινών τόπων όπου υπήρχαν ορυχεία τυρκουάζ, χαλκού και μαλαχίτη. Η θεά είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μαλαχίτη και με τον λάπις λάζουλι. Επειδή τα ορυκτά αυτά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή κοσμημάτων ή για να βάφουν οι γυναίκες τα βλέφαρά τους, η Χάθορ υπήρξε θεά της ομορφιάς.

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές θεότητες της αρχαίας Αιγύπτου και λατρευόταν τόσο από το λαό, όσο και από τους βασιλείς. Στην αρχαιότερη μορφή της απαντάται ως αγελάδα. Η πιο συνηθισμένη απεικόνισή της είναι ως γυναίκα με τον ηλιακό δίσκο στο κεφάλι της πλαισιωμένο από κέρατα αγελάδας. Στα χέρια της κρατά το Ανκ και το σκήπτρο.

 

Στήλες που απεικονίζουν τη θεά Χάθορ / Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

 

«Είναι μία από τις σημαντικές ανακαλύψεις γιατί περιλαμβάνει τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτέλεση των καθημερινών θρησκευτικών τελετουργιών για τη θεά Χάθορ», δήλωσε ο Μοσταφά Βαζίρι, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων του Αιγυπτιακού υπουργείου.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης μικρά πήλινα αγάλματα της θεάς Ταβερέτ, η οποία σχετίζεται με τον τοκετό, και αρκετά άλλα έργα τέχνης. Ανάγλυφα από ελεφαντόδοντο δείχνουν σκηνές από την καθημερινή ζωή, συμπεριλαμβανομένων γυναικών που κουβαλούσαν προσφορές, καθώς και εικόνες πουλιών, ζώων και φυτών. Ένας μερικώς διατηρημένος πίνακας απεικονίζει έναν βασιλιά που τελετουργεί στον ναό. Το συγκρότημα του ναού έχει επίσης ένα μπάνιο με μπανιέρα, μια μικρή λεκάνη και ένα δοχείο που χρησιμοποιούσαν για τη θέρμανση του νερού. Το μπάνιο ήταν εξοπλισμένο με ένα απλό σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων για τη μεταφορά γλυκού νερού και την απομάκρυνση των λυμάτων. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ιερογλυφικές επιγραφές, πέντε τίτλους του βασιλιά Ψαμμήτιχου Α΄ της Αιγύπτου που ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία. Ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζει ένα καθαρό χρυσό μάτι του Ρα, καθώς όπως αναφέρεται η Χάθορ ήταν το μάτι του Ρα. Μια άλλη ανακάλυψη στο σημείο ήταν μια «καρέκλα μητρότητας», κατάλληλη για την ιδιότητα της Χάθορ ως θεάς γονιμότητας.

 

Οι επιγραφές που βρέθηκαν περιλάμβαναν τα ονόματα των Φαραώ της 26ης δυναστείας / Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

 

Η πόλη Μπούτο ήταν η πρωτεύουσα της Κάτω Αιγύπτου, του βόρειου τμήματος του σύγχρονου έθνους, πριν ενωθεί με την Άνω Αίγυπτο γύρω στο 3100 π.Χ. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λόφο των Φαραώ είναι πολύ πιο πρόσφατα.

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Μεσοπάτωμα» από το Φανταστικό Θέατρο

Το Φανταστικό Θέατρο παρουσιάζει την πρεμιέρα ενός καινούργιου έργου, της Κύπριας συγγραφέα Μελίνας Παπαγεωργίου: ...

Νέος δίσκος από τον Clapton στις 12 Μαρτίου

Στις 12 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του Eric Clapton με τίτλο «Old Sock». ...

Διεθνής Ημέρα Μουσείων και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα, επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας ...

Διαγωνισμός για σενάρια με θέμα την αυτοαπομόνωση από το BBC

Το BBC Writersroom ανακοίνωσε το πρότζεκτ Interconnected, ένα διαγωνισμό που ζητά πρωτότυπα σενάρια με ...

Τα βραβεία του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Στην ταινία «Συνήγορος» των Ρέιτσελ Λι Τζοόυνς και Φιλίπ Μπελές, πορτρέτο μιας  θαρραλέας Ισραηλινής ...

Έκθεση του Ρόμπερτ Μοντγκόμερι στην Κύπρο

«All Kingdoms Smashed and Buried in the Sky» είναι ο τίτλος της εικαστικής πρότασης ...

X