Στον διακεκριμένο Κύπριο εικαστικό, Νίκο Κουρούσιη, το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021

Στον διακεκριμένο Κύπριο εικαστικό καλλιτέχνη, Νίκο Κουρούσιη, απονέμεται το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021 όπως ομόφωνα αποφάσισε η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, στην 27η Τακτική Συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 11 Σεπτεμβρίου 2021, κατόπιν εισήγησης της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ανακοίνωση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναφέρει ότι «ο Νίκος Κουρούσιης, πρωταγωνιστεί στον χώρο των εικαστικών τεχνών ως καλλιτέχνης με διεθνή ακτινοβολία. Διακρίνεται για το πηγαίο ταλέντο του, το οποίο καλλιέργησε και εξέφρασε μέσα από ένα εντυπωσιακό, πολυδιάστατο έργο».

Από τη δεκαετία του 1960 διέγραψε μια μακρά, σταθερά ανοδική πορεία, την οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα ενώ με τις δυναμικές, τολμηρές, καινοτόμες, διαδραστικές δημιουργίες του, άνοιξε νέους ορίζοντες, εμπλούτισε με νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, αναβάθμισε και ανέδειξε τη σύγχρονη κυπριακή εικαστική τέχνη.

Τα έργα του αντανακλούν προβληματισμό και βαθύ στοχασμό, με έκδηλη την ανθρώπινη, κοινωνική διάσταση.
Από το 1966 έως το 2019 πραγματοποιήθηκαν 45 ατομικές εκθέσεις του Νίκου Κουρούσιη, και από το 1968 έως το 2018 συμμετείχε σε 72 ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 1987 έως το 2013 έγιναν 11 εκδόσεις Ν. Κουρούσιη, ενώ εκτενής είναι η βιβλιογραφία με αναφορές στο έργο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το έργο του Νίκου Κουρούσιη στο σύνολό του,  και ιδιαίτερα οι δημιουργίες του στον τομέα της μνημειακής γλυπτικής, έτυχε ευρύτατης αναγνώρισης, κερδίζοντας πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς».

Εντυπωσιακά γλυπτά του κοσμούν δημόσιους χώρους όχι μόνο στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες μακρινές, όπως η Κίνα και η Αρμενία.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η συμβολή του Ν. Κουρούσιη και στον τομέα της σκηνογραφίας. Με τις πρωτοποριακές σκηνογραφικές δημιουργίες του εισήγαγε νέο πνεύμα στο κυπριακό θέατρο, αναδεικνύοντας  την ουσία θεατρικών έργων αρχαίων κλασικών και νεότερων κορυφαίων συγγραφέων (Σαίξπηρ, Τένεσι Ουίλιαμς, Μπέρτολτ  Μπρεχτ,  Φ.Γ. Λόρκα, Ν. Καζαντζάκη κ.ά.).

Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο σκηνογραφίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Το ίδιο έτος (2012) σηματοδοτεί τη σύσταση του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης και το επόμενο έτος (2013) εγκαινιάζεται και αρχίζει να λειτουργεί το Μουσείο και το Πάρκο Γλυπτικής του Ιδρύματος στο δάσος του Μιτσερού, τη γενέτειρα του καλλιτέχνη.

Σ’ αυτή την όαση πολιτισμού, που προορίζεται να κληροδοτηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νίκος Κουρούσιης, μέσα από τα έργα του, καθιερώνει μόνιμο διάλογο με το κοινό, ιδιαίτερα με τη νέα γενιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τιμώντας τον εικαστικό καλλιτέχνη Νίκο Κουρούσιη για την προσφορά του στην τέχνη και τη συμβολή του στον πολιτισμό γενικότερα, η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών του απονέμει το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών, για το 2021».

Η τελετή απονομής του Αριστείου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021  και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

(KYΠΕ/ΑΑΓ/ΑΓΚ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο John Mavroudis στο Φεστιβάλ Κιν/γράφου της Θεσσαλονίκης

«Χρησιμοποιώ μολύβια, στυλό και πινέλα, ωστόσο με τη χρήση του ipad βρίσκω την ποιότητα ...

Πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια κινούμενου σχεδίου «Σε μια άλλη γη»

Μεγάλη ανταπόκριση παρουσίασε το κάλεσμα της Ομάδας ANTAMOSIS για πραγματοποίηση εργαστηρίων κινούμενου σχεδίου για ...

Έφη Σπύρου – “My Finest Fabulous and Amazing Math Book”

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει την πρώτη επίσημη συμμετοχή της ...

Νέο ωράριο παραστάσεων ΘΟΚ

Σε απόλυτη συμφωνία με τα νέα υγειονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ...

Έκθεση για την πρώτη γενιά Κύπριων καλλιτεχνών της ακαδημίας Σουρικώφ

Το Μουσείο τεχνών Λουκίας και Μιχαλάκη Ζαμπέλα παρουσιάζει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 την ...

Συναυλίες για παιδιά από τους Burger Project

Η αθηναϊκή μπάντα με το όνομα Burger Project ετοίμασε και παρουσιάζει μια συναυλία για ...

X