“Vasily Kandinsky: Around the Circle”

Το έργο του Βασίλι Καντίνσκι παρουσιάζεται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τους τελευταίους πίνακές του που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία έως τους πρώτους που ζωγράφισε στο Μόναχο σε μία νέα έκθεση στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση “Vasily Kandinsky: Around the Circle” για τον Ρώσο ζωγράφο, πρωτοπόρο της αφηρημένης τέχνης περιλαμβάνει περίπου 80 πίνακες, ακουαρέλες και ξυλογραφίες, καθώς και μια επιλογή από εικονογραφημένα βιβλία του.

Τα έργα από τη συλλογή του Μουσείου απεικονίζουν πώς, προσπαθώντας να απελευθερώσει την τέχνη από τους δεσμούς της με τη φύση και την αναπαράσταση, ο Καντίνσκι παρέμεινε αφοσιωμένος στη διερεύνηση ενός θέματος βασισμένου σε αυτό που αποκάλεσε «εσωτερική ανάγκη» του καλλιτέχνη. Η μνήμη και η ταυτότητα, η αισθητηριακή εμπειρία και η πνευματικότητα εντοπίζονται στο έργο του καλλιτέχνη του οποίου οι θεωρίες και τα έργα συνεχίζουν να έχουν απήχηση σήμερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου. Η έκθεση ξεκινάει με το τελευταίο κεφάλαιο του καλλιτέχνη, που διαδραματίζεται στη Γαλλία, όταν οι φυσικές επιστήμες και ο σουρεαλισμός, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον για τις ρωσικές και σιβηρικές πολιτισμικές πρακτικές και τη λαογραφία, επηρέασαν τα βιομορφικά του σχήματα και προκάλεσαν επαναλαμβανόμενα θέματα αναγέννησης και μεταμόρφωσης. Τα έργα της δεκαετίας του στη Bauhaus, γερμανική Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδιασμού, αντανακλούν την πεποίθηση του ζωγράφου ότι η τέχνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ίδια και την κοινωνία. Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης, εξετάζει τους πρώτους πίνακες του Καντίνσκι, που δημιουργήθηκαν ενώ ζούσε στο Μόναχο, τότε που εξέταζε τις εκφραστικές δυνατότητες του χρώματος, της γραμμής και της μορφής, εμπνευσμένες εν μέρει από τη σύγχρονη μουσική.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Μέγκαν Φοντανέλα και παρουσιάζεται στην εικονική σπειροειδή ράμπα του Μουσείου επιτρέποντας στον επισκέπτη να εισέρχεται σε διαφορετικά κεφάλαια της ζωής του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2021 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.
(culturenow.gr)
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Σάββας Γεωργιάδης εκθέτει στην Alpha C.K. Art Gallery

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Σάββα ...

ΣχέδιοTRANSIT 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνουν το νέο Σχέδιο  ...

Ο πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά “Untitled” του 1982 πωλήθηκε σε δημοπρασία 85 εκατ. δολάρια

Ο περίφημος πίνακας του Ζαν Μισέλ Μπασκιά του 1982 με έναν κερασφόρο διάβολο επανεμφανίστηκε ...

Athens Photo World 2021: Η καρδιά του φωτορεπορτάζ χτυπά στην Ελλάδα

Το Athens Photo World επέστρεψε από τις 21 Μαΐου με εκθέσεις και εκδηλώσεις στην ...

David Hockney: “Hockney in Normandy”

Η έκθεση “Hockney in Normandy”, με ζωγραφιές του καλλιτέχνη που δημιούργησε ο ίδιος στο ...

Παράταση της έκθεσης “To Those To Them” από την Once In a Blue Moon

Μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν πρέπει να χάσετε, δίνει η ομάδα Οnce In a ...

X