“Vasily Kandinsky: Around the Circle”

Το έργο του Βασίλι Καντίνσκι παρουσιάζεται σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, από τους τελευταίους πίνακές του που δημιουργήθηκαν στη Γαλλία έως τους πρώτους που ζωγράφισε στο Μόναχο σε μία νέα έκθεση στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση “Vasily Kandinsky: Around the Circle” για τον Ρώσο ζωγράφο, πρωτοπόρο της αφηρημένης τέχνης περιλαμβάνει περίπου 80 πίνακες, ακουαρέλες και ξυλογραφίες, καθώς και μια επιλογή από εικονογραφημένα βιβλία του.

Τα έργα από τη συλλογή του Μουσείου απεικονίζουν πώς, προσπαθώντας να απελευθερώσει την τέχνη από τους δεσμούς της με τη φύση και την αναπαράσταση, ο Καντίνσκι παρέμεινε αφοσιωμένος στη διερεύνηση ενός θέματος βασισμένου σε αυτό που αποκάλεσε «εσωτερική ανάγκη» του καλλιτέχνη. Η μνήμη και η ταυτότητα, η αισθητηριακή εμπειρία και η πνευματικότητα εντοπίζονται στο έργο του καλλιτέχνη του οποίου οι θεωρίες και τα έργα συνεχίζουν να έχουν απήχηση σήμερα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μουσείου. Η έκθεση ξεκινάει με το τελευταίο κεφάλαιο του καλλιτέχνη, που διαδραματίζεται στη Γαλλία, όταν οι φυσικές επιστήμες και ο σουρεαλισμός, καθώς και το διαρκές ενδιαφέρον για τις ρωσικές και σιβηρικές πολιτισμικές πρακτικές και τη λαογραφία, επηρέασαν τα βιομορφικά του σχήματα και προκάλεσαν επαναλαμβανόμενα θέματα αναγέννησης και μεταμόρφωσης. Τα έργα της δεκαετίας του στη Bauhaus, γερμανική Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδιασμού, αντανακλούν την πεποίθηση του ζωγράφου ότι η τέχνη θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ίδια και την κοινωνία. Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης, εξετάζει τους πρώτους πίνακες του Καντίνσκι, που δημιουργήθηκαν ενώ ζούσε στο Μόναχο, τότε που εξέταζε τις εκφραστικές δυνατότητες του χρώματος, της γραμμής και της μορφής, εμπνευσμένες εν μέρει από τη σύγχρονη μουσική.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Μέγκαν Φοντανέλα και παρουσιάζεται στην εικονική σπειροειδή ράμπα του Μουσείου επιτρέποντας στον επισκέπτη να εισέρχεται σε διαφορετικά κεφάλαια της ζωής του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2021 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.
(culturenow.gr)
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εικονική περιήγηση στο Musée de l’Orangerie και στα νούφαρα του Μονέ

Το Musée de l’Orangerie ανοίγει ηλεκτρονικά τις πόρτες του, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό ...

Έκθεση του Γιάννη Σακέλλη στη Λεμεσό

«Fener/Φανάρι – το κυοφορούμενο φως» είναι ο τίτλος έκθεσης του Γιάννη Σακέλλη, που πραγματοποιείται ...

Πικάσο σε… κυπριακό σφυρί, σε δημοπρασία της Cypria

Ενα κεραμικό του Πικάσο που παρήγαγε στο φημισμένο εργαστήρι της Madura περιλαμβάνεται στην επόμενη ...

Mountaintop: Ζωντανή περφόρμανς από τον εικαστικό PASHIAS

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας Bridges στο Θέατρο Πόλης

Ένα νέο είδος εδαφικότητας στο πλαίσιο του οποίου θα επιτρέπονται οι αμφισβητήσεις, οι μεταλλάξεις ...

Έκθεση Γλυπτικής Λεωνίδα Σπανού στην Γκαλερί Γκλόρια

H Γκαλερί Γκλόρια ξεκινά τη φετινή σεζόν με μία έκθεση γλυπτικής του καταξιωμένου Κύπριου ...

X