Νικόλαος Παπαστεφάνου & Νεόφυτος Ν. Ζωγράφου, ο βίος και το έργο δύο αγνώστων αγιογράφων του 19ου και 20ού αι. στην Κύπρο.

Ανασύροντας από την αφάνεια και την ανωνυμία τους δύο αυτούς λαϊκότροπους αγιογράφους, τον Νικόλαο Παπαστεφάνου (1849-1920) και Νεόφυτο Νικόλα Ζωγράφο (1880-1961) θέλουμε να φανερώσουμε το πλούσιο αγιογραφικό τους έργο το οποίο αποτελεί την συνέχεια μιας αδιάκοπης εκκλησιαστικής αγιογραφικής παράδοσης.

Στο βιβλίο πέραν από τα βιογραφικά τους στοιχεία παρουσίαζεται ένα ανέκδοτο χειρόγραφο του Νικόλαου Παπαστεφάνου με πολλές πληροφορίες για τη ζωή του και τις τεχνικές κατασκευής χρωμάτων και βερνικιών. Επιπρόσθετα, γίνεται καταγραφή του έργου τους και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα της εργασίας τους. Η έκδοση εμπλουτίζεται με κείμενα διαφόρων ερευνητών, έργα σύχρονων ζωγράφων και προσωπικές μαρτυρίες.

Οι δύο υπό αναφορά αγιογράφοι, πατέρας και γιός, κατάφεραν να γίνουν γνήσιοι εκφραστές όχι μόνο της θρησκευτικότητας των ανθρώπων του τόπου μας αλλά και του αδούλωτου φρονήματος που έμαθε μέσα από αντιξοότητες να δημιουργεί και να ελπίζει.

Έδρασαν σε μια ιδιαίτερη εποχή, που στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα όλοι οι αγιογράφοι ζωγράφιζαν κατά τη λεγόμενη δυτικότροπη τεχνοτροπία ή όπως είναι καλύτερα γνωστή την αναγεννησιακή τεχνοτροπία. Μέσα από το έργο τους διαφαίνεται η αγάπη τους για την ιερά τέχνη της αγιογραφίας, την οποία διακόνησαν με μεράκι και πολύ ζήλο.

Τα έργα τους, διεσπαρμένα σήμερα σε πολλούς ναούς και ταπεινά εξωκλήσια της κυπριακής υπαίθρου, είναι η ταπεινή συνεισφορά τους στη λειτουργική – λατρευτική ζωή της Εκκλησίας και αποτελεί τεκμήριο της συνέχειας του μακραίωνου πολιτισμού μας.

 

 

Νικόλαος Παπαστεφάνου & Νεόφυτος Ν. Ζωγράφου, ο βίος και το έργο δύο αγνώστων αγιογράφων του 19ου και 20ού αι. στην Κύπρο, Τερσεφάνου 2021, του Βασίλη Βασιλείου.

Το βιβλίο διατίθεται από τον συγγραφέα στο τηλέφωνο: 99 883201 ή στο email: vassos30@cytanet.com.cy

* Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν για ανέγερση παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού στην Τερσεφάνου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διεθνές Συνέδριο: Ο Δάντης στα «Νερά της Κύπρου»

∆ιήμερο εκδηλώσεων για τα 700 χρόνια από τον θάνατο του ∆άντη ∆ευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ...

Πέθανε η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια. ...

Πέθανε ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας και πολιτικός Έντουαρντ Λιμόνοφ

Ο Έντουαρντ Λιμόνοφ, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Η άλλη Ρωσία» και συγγραφέας, αλλά και ...

Ντοκουμέντο: Ο Καββαδίας απαγγέλλει Λιπέρτη

Μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του ποιητή της Νίκου Καββαδία, όταν βρέθηκε στη Λεμεσό στις ...

«Κουμπωμένα Σχήματα» του Γιώργου Ταρδίου

 Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή  Γιώργου ...

Εκεί που ζούμε

Του Χρίστου Κυθρεώτη Εκδόσεις Πατάκη Προφανής η επιρροή της παράδοσης των μεγάλων «μυθιστορημάτων της ...

X