12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος: Piano for Two

Ρεσιτάλ για πιάνο-τέσσερα-χέρια με τους Beata Pincetić και Χρήστο Σακελλαρίδη

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει στο The Shoe Factory τον Οκτώβριο για να φιλοξενήσει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.

Ρεσιτάλ για πιάνο-τέσσερα-χέρια (Beata Pincetić – Χρήστος Σακελλαρίδης)

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 / The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30 μ.μ.

Tο Piano for Two, που αποτελείται από τους πιανίστες Beata Pincetić και Χρήστο Σακελλαρίδη είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ντούο που ξεχωρίζει για τις ερμηνείες του σε ένα ευρύ και εντυπωσιακό ρεπερτόριο για δύο πιάνα ή πιάνο με τέσσερα χέρια. Ζευγάρι στην τέχνη αλλά και στη ζωή, το ντούο είναι ενεργό από το 2003, συναρπάζοντας κοινό και μουσικοκριτικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη με τη δεξιοτεχνία και τη μοναδική του μουσικότητα.

Το πλούσιο ρεπερτόριο του ντούο εκτείνεται από την Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική, ενώ οι δύο πιανίστες συνεργάζονται τακτικά με συνθέτες της εποχής μας, παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη εκτέλεση, πολλά εκ των οποίων γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτούς.

Για το ρεσιτάλ τους στην Κύπρο, οι Σακελλαρίδης και Pincetić θα παρουσιάσουν ένα ποικίλο, καλειδοσκοπικό πρόγραμμα για πιάνο-τέσσερα-χέρια, με έργα των Έντβαρντ Γκρηγκ, Γιοχάνες Μπραμς, Φίλιπ Γκλας, Τζον Άνταμς, Τακάσι Γιοσιμάτσου, Τομοχίρο Μοριγιάμα.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έντβαρντ Γκρηγκ (1843 – 1907)
Τέσσερις Νορβηγικοί Χοροί, Έργο 35 (1880).
Wedding day at Troldhaugen, Έργο 65, Αρ.6 (1896).

Γιοχάνες Μπραμς (1833 – 1897)
Πέντε Ουγγρικοί Χοροί, Βιβλίο I (1869).

Φίλιπ Γκλας (γ. 1937)
Σπουδές Αρ.2 & Αρ.9 (1994)

Τζον Άνταμς (γ. 1947)
China gates (1977)

Τακάσι Γιοσιμάτσου (γ. 1953)
Pleiades Dances VIII (2000)
Regulus circuit (1978)

Τομοχίρο Μοριγιάμα (γ. 1977)
Let’s play a duet (2014)

 

 

BEATA PINCETIĆ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

Tο Piano for Two, που αποτελείται από τους πιανίστες Beata Pincetić και Χρήστο Σακελλαρίδη είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ντούο που ξεχωρίζει για τις ερμηνείες του σε ένα ευρύ και εντυπωσιακό ρεπερτόριο για δύο πιάνα ή πιάνο με τέσσερα χέρια. Οι δύο πιανίστες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην Ακαδημία Μουσικής Φέρεντς Λιστ στη Βουδαπέστη, και έκτοτε είναι ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη. Ως ντούο εμφανίζονται από το 2003, συναρπάζοντας κοινό και μουσικοκριτικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη με τη δεξιοτεχνία και τη μοναδική τους μουσικότητα.

Το ντούο έχει εμφανισθεί σε μεγάλες συναυλιακές αίθουσες του εξωτερικού και πληθώρα διεθνών φεστιβάλ μουσικής, μεταξύ άλλων, Ακαδημία Μουσικής του Όσλο, Glazbeni Zavod στο Ζάγκρεμπ, Jacqueline du Prés Hall στην Οξφόρδη, Sani Music Festival, Music der welt Contemporary Music Festival, και Open Days του Ιδρύματος Ωνάσση.

Το πλούσιο ρεπερτόριο του ντούο εκτείνεται από την Μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική, ενώ οι πιανίστες συνεργάζονται τακτικά με συνθέτες της εποχής μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζοντας έργα σε πρώτη εκτέλεση, πολλά εκ των οποίων γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτούς. Εστιάζοντας σε καινοτόμα προγράμματα, το ντούο κτίζει γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, του γνώριμου και του ανέγνωρου, προωθώντας τη σύγχρονη κλασική μουσική σε ευρύτερο κοινό, καθώς και στη νεολαία μέσω ελκυστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αξιοσημείωτες ερμηνείες τους περιλαμβάνουν το Canto Ostinato του Σιμεόν τεν Χολτ, το Two2 και Winter Music Τζων Κέιτζ, τη διασκευή τους για δύο πιάνα στο Evil N… ..r του Τζούλιους Ίστμαν, και το Játékok του Γκεόργκι Κούρταγκ – μια μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά όπου η μουσική αναλαμβάνει τον ρόλο της αφήγησης.

Ως ντούο, ο Χρήστος Σακελλαρίδης και η Beata Pincetić έχουν ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα, την EBU, και την Κροατική Ραδιοφωνία, ενώ το CD τους 20th Century Music for Two Pianos, το οποίο πραγματοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Α. Ωνάση έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές.

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ BOX OFFICE: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος / www.pharosartsfoundation.org & 22 663871 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Η Ελένη» του Βασίλη Παπαβασιλείου στη σκηνή του ΘΟΚ

Στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου φτάνει μετά από 20 χρόνια σκηνικής ενσάρκωσης και εκατοντάδες παραστάσεις ...

«Ο τοίχος που χάνεται»: Μια ευρωπαϊκή δράση ταξιδεύει στην Κύπρο

Η διαδραστική εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ενώνει αποφθέγματα από την ευρωπαϊκή υψηλή και ...

Διαδικτυακή Συζήτηση: In/Visible Landscapes

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Φωτογραφίας και Θεωρίας διοργανώνει διαδικτυακή συζήτηση σε δύο μέρη υπό τον ...

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου: Είσοδος και με rapid / PCR τεστ στη σημερινή παράσταση στο Κούριο

Ύστερα από πολλά αιτήματα θεατών και φίλων του ΘΟΚ, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι θα ...

Έκθεση του Ανδρέα Μακαρίου στην γκαλερί Αποκάλυψη

«Εικόνες στον καθρέφτη» είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής δουλειάς του Ανδρέα Μακαρίου, η ...

Πρώτη ατομική για τον Σαββίνο Παρασκευά

Την πρώτη του ατομική έκθεση με έργα τα οποία δημιούργησε σε μια χρονική έκταση ...

X