12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος: Ρεσιτάλ για κρουστά

Από τον Μάριο Νικολάου

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει στο The Shoe Factory τον Οκτώβριο για να φιλοξενήσει το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος.

Ρεσιτάλ για κρουστά – Μάριος Νικολάου

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 / The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30 μ.μ.

Ήχοι έντονοι και ρυθμικές εντάσεις από τον κρουστό Μάριο Νικολάου, σε ένα σόλο ρεσιτάλ για πολλαπλά κρουστά, θα ρίξουν την αυλαία του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος, το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Έχοντας χαράξει μια μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία ως σολίστ, μουσικός δωματίου και μουσικός σε ορχήστρα, ο Μάριος είναι κορυφαίος τυμπανιστής στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ενώ έχει εμφανισθεί παράλληλα με πολλές σημαντικές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένων, Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Gürzenich-Orchester Φιλαρμονικής της Κολωνίας και Staatsorchester Ανόβερου, και έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες, μαέστρους και σύνολα μουσικής, όπως, Χέλμουτ Λάχενμαν, Πίτερ Έοτβος, Φρανκ Όλλου, και Ensemble Nue Music Κολωνίας.

Για το ρεσιτάλ του στο The Shoe Factory, ο Μάριος Νικολάου θα ερμηνεύσει έργα των Χέλμουτ Λάχενμαν, Στιβ Ράιχ, Μπέρτολντ Χούμελ, Κάσεϊ Κανγκελόσι, Κέικο Άμπε.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μπέρτολντ Χούμελ (1925 – 2002)
Ikonen for vibraphone, Op.57a (1975).

Κέικο Άμπε (γ. 1937)
Prism for solo marimba (1886)

Κάσεϊ Κανγκελόσι (γ. 1982)
Meditation No.1 for solo snare drum (2011)

Στιβ Ράιχ (γ. 1936)
Clapping music for temple blocks (1972)

Χέλμουτ Λάχενμαν (γ. 1935)
Interieur 1 for multiple percussion (1966)

 

 

ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ – Κρουστά

Ο Μάριος Νικολάου έχει χαράξει μια μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία ως σολίστ, μουσικός δωματίου και μουσικός σε ορχήστρα. Είναι κορυφαίος Α στα τύμπανα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, έχει διατελέσει τυμπανιστής της Ορχήστρας Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κι έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Gürzenich-Orchester Φιλαρμονική της Κολωνίας και Staatsorchester Ανόβερου, μεταξύ άλλων.

Ως μουσικός δωματίου, ο Μάριος έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης συνθέτες, μαέστρους και σύνολα μουσικής, συμπεριλαμβανομένων, Χέλμουτ Λάχενμαν, Πίτερ Έοτβος, Φρανκ Όλλου, Ντένις Μπούλιαν, Κάσπερ ντε Ρου, Θεόδωρο Αντωνίου, Ensemble Nue Music Κολωνίας, Σύνολο Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Ensemble dissonArt και Moscow Contemporary Music Ensemble. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ όπως Klangspuren, Pierre Boulez zum ’75, Klavier Festival του Ρουρ, Μινιμαλιστικής Μουσικής στο Κάσσελ, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και είναι ιδρυτής του Cyprus Percussion Group, ιδρυτικό μέλος του Ergon Ensemble (Αθήνα) και του συνόλου Chronos.

Αξιοσημείωτες εμφανίσεις του ως σολίστ περιλαμβάνουν το Κοντσερτίνο για Τύμπανα, Κρουστά και Έγχορδα του Άντζεϊ Πανούφνικ, το Concerto pour batterie et petit orchestre του Ντάριους Μιγιώ, το Χαρακτηριστικό Κομμάτι «Νυκτερινή Διασκέδασις» για Ξυλόφωνο και Ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα και την Παρτίτα για 6 Τύμπανα του Γκέοργκ Ντρουσέτσκι.

Γεννημένος στη Λεμεσό, ο Μάριος Νικολάου σπούδασε κρουστά στο Ωδείο Αθηνών και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας. Υπήρξε υπότροφος του συλλόγου Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη». Ο Μάριος είναι καλλιτέχνης της Marimba One και των JG Timpani mallets.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ BOX OFFICE: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος / www.pharosartsfoundation.org & 22 663871 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στη χώρα των θ_υμάτων

Μια κατοχυρωμένη παράσταση από μια ακατοχύρωτη χορεύτρια. Αυτός είναι ο «υπότιτλος» της παράστασης της ...

«Λογοτεχνικό Μυστήριο στα Λεύκαρα»

Λογοτεχνική Διημερίδα για την αστυνομική μυθοπλασία στις 22 – 23 Οκτωβρίου Η αστυνομική μυθοπλασία ...

regnōsis| Έκθεση με θέμα τον κόσμο μετά την πανδημία

Μια διαδικτυακή έκθεση για την οποία επιλεγμένοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κλήθηκαν να ...

«Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα»

«Ζωγραφίζοντας Πέρα από την Εικόνα» είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Παναγιώτη Δουκανάρη. Η ...

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ καλωσορίζει ξανά το κοινό με το έργο «Brandon»

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο «Brandon», της Μαρίνας Βρόντη, από το ...

«Ντέστινυ» του Άκη Δήμου

Το έργο «Ντέστινυ» του πολυγραφότατου συγγραφέα Άκη Δήμου, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο. ...

X