Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.

Παράλληλο Πρόγραμμα l Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεων του Παράλληλου Προγράμματός του συνδιοργανώνει με τον Δήμο Λευκωσίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή την Κυριακή 31 Οκτωβρίου.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου, Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης 09:00, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 12:00.

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τιμά την μνήμη του εθνικού μας ήρωα αλλά και των συντρόφων του, που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου το 1798. Ανάμεσά τους τότε, βρισκόταν και ο 31χρονος Λευκωσιάτης Ιωάννης Καρατζάς.
Με απόφασή του το Ινστιτούτο επιλέγει κάθε χρόνo μία από τις γενέτειρες-Δήμους των συμμαρτύρων του Ρήγα Βελεστινλή για να πραγματοποεί τις εκδηλώσεις. Έτσι εκ περιτροπής οι Δήμοι Ζίτσας Ιωαννίνων, Καστοριάς, Λευκωσίας, Ρήγα Φεραίου, Σιάτιστας και Χίου πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον εθνικό μας ήρωα Ρήγα Βελεστινλή και τους Συντρόφους του που κατάγονται από τους συγκεκριμένους δήμους.
Φέτος, η Λευκωσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις αυτές τιμώντας για πρώτη φορά τον Λευκωσιάτη ήρωα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου με μνημόσυνο του Ρήγα Βελεστινλή, του Ιωάννη Καρατζά και των συντρόφων τους στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων 1821. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο ιστορικός Πέτρος Παπολυβίου.

Στη συνέχεια οι επίσημοι καλεσμένοι θα μεταβούν στις 12:00 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσία του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη όπου θα χαιρετίσουν οι δημάρχοι των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή. Ακολούθως θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Καρατζάς. Ο Κύπριος συμμάρτυρας του Ρήγα» του κ. Γεώργιου Ι. Σούρλα, πρ. Υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Συντονίζει ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την νεαρή πιανίστρια Άννα Αβρααμίδου.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

3ο Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ | Το πρόγραμμα

Στις 23 και 24 Αυγούστου 2019 πραγματοποιείται στο Κοινοτικό πάρκο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας το ...

Κονσέρτο ειρήνης από τον Γιάννη Χατζηλοϊζου

Στη μουσική του Άστορ Πιατσόλα «πατά» ο Γιάννης Χατζηλοΐζου και την παίρνει ένα βήμα ...

Aν-FOLLOW: Εικαστική Ομαδική Έκθεση στον Πολυχώρο Συνεργείο

Το Αν-FOLLOW είναι μια ομαδική εικαστική έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Συνεργείο ...

«Λύκε Λύκε, είσαι»: Θεατές από το αυτοκίνητο

Ένα πρωτότυπο κυπριακό έργο, το οποίο περιγράφει σε μορφή μονολόγου αποτρόπαια εγκλήματα κατά των ...

Disco party ανάμεσα στα δέντρα

Η Fibonacci Events διοργανώνει και φέτος το Disco at the Park Vol.2 στο πάρκο ...

Ένα αρχοντικό στο Mανχάταν μετατρέπεται σε Κέντρο Καλών Τεχνών

Η αρχιτεκτονική εταιρεία του David Chipperfield δημοσίευσε εικόνες από τον επανασχεδιασμό ενός Κέντρου Καλών ...

X