Επετειακή διάλεξη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου συνδιοργανώνει με το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου επετειακή εκδήλωση κατά την οποία η Δρ. Νάσα Παταπίου θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Κύπρος και Ναυμαχία της Ναυπάκτου: 450 χρόνια από τον θρίαμβο της Ιερής Συμμαχίας κατά των Οθωμανών».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, ώρα 19:30.

Θεματική Διάλεξης:

Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από την ολοκληρωτική κατάληψη της Κύπρου στην εξουσία των Οθωμανών, μετά την παράδοση της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571 στους εχθρούς, οι οποίοι ως γνωστό είχαν παραβεί τους όρους. Δύο μήνες μετά, οι συνασπισμένες χριστιανικές δυνάμεις είχαν δώσει τη δική τους απάντηση στους Οθωμανούς για τη μεγάλη απώλεια της Κύπρου. Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, οι ενωμένες χριστιανικές δυνάμεις της Ευρώπης (Sacra Liga), είχαν αντιμετωπίσει τον οθωμανικό στόλο στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στις Εχινάδες Νήσους, γνωστές στις δυτικές πηγές ως Curzolari. Ήταν χαράματα της 7ης Οκτωβρίου 1571, και εκεί, είχε ηττηθεί ο εχθρός με εντυπωσιακή για τους χριστιανούς επιτυχία. Ο Γάλλος ναύαρχος Jurien Gravière είχε γράψει για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto) ότι υπήρξε η τρίτη έως τότε, μεγαλύτερη ναυμαχία στον κόσμο μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνος και τη ναυμαχία στο Άκτιο. Η σύγκρουση μεταξύ του Ισλάμ και του Χριστιανισμού υπήρξε αδυσώπητη και ανελέητη. Σημαντική ήταν η συμβολή των ισπανικών στρατιωτικών σωμάτων αλλά και η συμβολή των άρτια εξοπλισμένων βενετικών γαλερών με τα εμπειροπόλεμα πληρώματα. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπως αναφέρουν οι πηγές, μέσα σε πέντε περίπου ώρες, ο αγώνας είχε κριθεί υπέρ του Ιερού Συνασπισμού. Στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου πολέμησαν ως επί το πλείστον Έλληνες, αλλά και μέλη κυπριακών οικογενειών όπως των Συγκλητικών, των Παλαιολόγων, των Μπενεντέττη κ.ά.

Αξίζει να υπομνησθεί ότι αρχιναύαρχος του βενετικού στόλου και θριαμβευτής της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και στη συνέχεια δόγης, ήταν ο Sebastian Venier. Η σημαντική υπηρεσία του Venier στην Κύπρο ως γενικού προνοητή και συνδίκου, κατά τη χρονική περίοδο 1557-1558, μέχρι πρόσφατα εξακολουθούσε να είναι άγνωστη. Σημειώνουμε απλώς, ότι μεταξύ των αξιομνημόνευτων έργων που είχε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στη μεγαλόνησο ήταν και η πρωτοβουλία για επισκευή του ναού του Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα.

Η Κύπρος, για την υπεράσπιση της οποίας είχαν συνασπισθεί ανεπιτυχώς οι χριστιανικές δυνάμεις, δυστυχώς πέρασε ολοκληρωτικά στην εξουσία των Οθωμανών. Ο ισπανοβενετικός στόλος κινήθηκε προς την ανατολική Μεσόγειο με μεγάλη καθυστέρηση και έτσι ποτέ δεν έφθασε στην Κύπρο. Οι υπερασπιστές της Αμμοχώστου μετά από μια πολύμηνη και ανελέητη πολιορκία, αναγκάστηκαν να παραδώσουν την πόλη μετά από διαπραγματεύσεις με τους Οθωμανούς, με τα γνωστά τραγικά επεισόδια που επακολούθησαν. Ο θρίαμβος των χριστιανικών δυνάμεων στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, υπήρξε ισχυρότατο πλήγμα στον εχθρό για την απώλεια της χριστιανικής Κύπρου. Η σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου διαφαίνεται και στα όσα θρυλείται ότι αντέταξε ο σουλτάνος στον Βενετό βάιλο, στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη νίκη του Ιερού Συνασπισμού στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. «Με την καταστροφή του στόλου μας στη Ναύπακτο», φέρεται να είπε ο σουλτάνος, «δεν καταφέρατε παρά να μας ξεριζώσετε μία μόνο τρίχα από τα γένια μας ενώ εμείς, κατακτώντας την Κύπρο, σας αφαιρέσαμε ένα βραχίονα».

 

 

Είσοδος Eλεύθερη

Τη βραδιά της εκδήλωσης, τα μουσεία και οι εκθέσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες για την υγεία και ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή και να δοθεί στα ΜΜΕ ή να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86 – 90, 1011, Λευκωσία.
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
@boccf (Facebook & Instagram)

Πολιτιστικό Ίδρυμα «Αρχάγγελος»
Κωνσταντινουπόλεως 8, 2333, Αρχάγγελος, Λακατάμεια, Λευκωσία.
Τηλ.: 22 370002 / Φαξ: 22 386154.

Email: mimkcyprus@gmail.com & mimk@kykkos-museum.org.cy
www.kykkos-museum.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του φετινού ISFFC

Για ακόμη μία χρονιά, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, επιφυλάσσει μεγάλες ...

«Ξαναδιαβάζοντας Κ.Π. Καβάφη» με τον φακό της ψυχανάλυσης

«Το ίχνος μιας διαδρομής, η περίληψη του κόσμου: ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη» είναι ο ...

Θέατρο: Ημερολόγιο 1-7 Οκτωβρίου 2020

Θέατρα: Πέμπτη 1 Οκτωβρίου – Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 ΠΕΜΠΤΗ / 1-10-2020 09:00-11:00 Θέατρο ...

“My Little Sister”: Προβολή της βραβευμένης ταινίας από την Πρεσβεία της Ελβετίας

Η εξαιρετική θεατρική συγγραφέας Lisa έχει σταματήσει να γράφει. Ζει με την οικογένειά της ...

Παιδική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο γύπα»

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη μουσικοαφηγηματική παράσταση «Αναζητώντας τον χαμένο ...

«Πράγματα δικά μου, αληθινά.» – Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Η παράσταση «Πράγματα δικά μου, αληθινά.» του Άντριου Μπόβελ, μεγάλη περσινή επιτυχία της Νέας ...

X