Γκαλερί Opus 39: Γη & Θάλασσα – Έκθεση Ζωγραφικής & Κεραμικής

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση Γη & Θάλασσα της ζωγράφου Μαρίνας Εμφιετζή και της κεραμίστριας Σίλιας Ποτούδη Macpherson στις εγκαταστάσεις του EKATE (11 Παίονος, 1016 Λευκωσία, T 22 466426, 99 444726).

Τα εγκαίνια θα τελέσει η κ. Άννα Μαραγκού τη Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 στις 7:30 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 25/10 – 5/11 2021
ΧΩΡΟΣ: EKATE (Δευτέρα – Σάββατο: 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ. & 5:30 – 9:00 μ.μ. / Κυριακή: 5:30 – 9:00 μ.μ.)

Μαρίνα Εμφιετζή

Η ιστορία της Μαρίνας Εμφιετζή ξεκινά στην Αμμόχωστο, με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας και την καυτή άμμο κάτω από γυμνά πόδια. Το πατρικό της χτισμένο κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής, πέρασε τις περισσότερες μέρες της στην παραλία. Εδώ συνειδητοποίησε την απεριόριστη ‘ελευθερία’ του Ωκεανού. Ο ωκεανός και τα νερά του, γεμάτος ζωή και δυνατότητες, είναι μέρος των πιο χαρούμενων αναμνήσεων της. Είναι από αυτά τα οποία αντλεί έμπνευση για τη δουλειά της και γιατί τα έργα της έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν έντονα αισθήματα νοσταλγίας και ελευθερίας. Ταξιδιώτης του κόσμου, η Μαρίνα έχει αποκαλέσει πολλά μέρη σπίτι της. Οι ανθρωπογενείς παραλίες του Ντουμπάι, οι πολυπληθείς αγορές της Αιθιοπίας, και πρόσφατα, ο γκρίζος ουρανός του Λονδίνου, ο κάθε προορισμός φέρνει τη δική του παλέτα χρωμάτων στη νέα δουλειά της Μαρίνας. Δημιουργημένοι με στιβαρή ενέργεια, οι πίνακές της έχουν παιχνιδιάρικες υφές και ξεχωριστό στυλ. Φέρνουν στην επιφάνεια χαμένες αναμνήσεις˙ κοντά στο νερό, τον ήχο των βρυχηθμένων κυμάτων, την αίσθηση του ζεστού αέρα στο δέρμα. Με μεταφορική έννοια της παροδικής ανθρώπινης εμπειρίας, το έργο της υποδηλώνει ότι περνάμε στο ταξίδι της ζωής, συνεχώς μεταβαλλόμενο και ελεύθερο.

Σίλια Ποτούδη Μακφέρσον

Τα έργα της Σίλιας Ποτούδη Μακφέρσον πηγάζουν από την αγάπη της για την ιστορία και τον πολιτισμό. Είναι εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή κεραμική, ιδιαίτερα από την εποχή του Χαλκού, με τη χαλαρή γεωμετρική διακόσμηση και την χρήση σκραφίτο, καθώς και από τις αφρικανικές παραδόσεις. Έζησε στην Κένυα για πολλά χρόνια όπου έμαθε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής. Η ιαπωνική φιλοσοφία του wabi sabi, που γιορτάζει τη φύση με τις «ατέλειές» της, έχει επίσης ενσωματωθεί στην πρακτική της. Της αρέσει πως τα κεραμικά ενώνουν εποχές και έθνη. Ο στόχος μου να δώσω σύγχρονη έκφραση σε αρχαία τέχνη. Τα δοχεία της Celia είναι συνήθως κατασκευασμένα στο χέρι. Κάποτε χρησιμοποιεί τον τροχό για να ξεκινήσει ή να τελειώσει ένα κομμάτι. Αποφεύγει τα σκληρά γιαλώματα, προτιμώντας τη φυσική, ματ αίσθηση του γυμνού πηλού. «Τα αγγεία μου έχουν αναγνωρίσιμες μορφές αλλά δεν έχουν πραγματική χρησιμότητα και λειτουργούν ως αφηρημένα γλυπτά σε ένα δωμάτιο.»

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Μεσόγειος» των Ν. Κουρούσιη και Λ. Λαπίθη

Η Λία Λαπίθη και ο Νίκος Κουρούσιης παρουσιάζουν τη νέα τους εικαστική δουλειά σε ...

Άγνωστα έργα του Banksy παρουσιάζει η γκαλερί Lazinc

Από τα παγκοσμίως γνωστά στένσιλ του Μπάνκσι έως τις απρόσμενες ελαιογραφίες του και μερικά ...

«Μεταμόρφωση» από την Σ.Ο.Κ σε Λευκωσία και Πάφο

Ο καταξιωμένος μαέστρος Δημήτρης Μποτίνης επιστρέφει για να συναντηθεί επί σκηνής με τη Συμφωνική ...

Επίσημη κυπριακή συμμετοχή στο London Design Festival

Το ερευνητικό πρόγραμμα Ποικιλομορφία και Ένταξη μέσω Σχεδίου d+iD (Diversity + Inclusivity by Design), ...

Η εξέλιξη του κυπριακού ζητήματος κατά τη δεκαετία 1964-1974

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα Μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Θέατρο Ανεμώνα: «Κουκούτσι» του Χρήστου Γρηγοριάδη

Το Θέατρο Ανεμώνα εγκαινιάζει τη χειμερινή σεζόν με το πιο πρόσφατο έργο του συμπατριώτη ...

X