«κείμενα πλέγματα» στην Γκαλερί Γκλόρια

Έκθεση της Ευγενίας Βασιλούδη

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 στις 7:30 μ.μ. η Δρ Ξένια Ι. Λοϊζίδου, Πολιτικός Μηχανικός-Ακτομηχανικός τ.Πρέσβειρα ακτών της Μεσογείου των Ηνωμένων Εθνών θα εγκαινιάσει την έκθεση της Ευγενίας Βασιλούδη «κείμενα πλέγματα».

Η νέα εικαστική πρόταση της Ευγενίας Βασιλούδη αναπτύσσεται στον οικείο χώρο της χαρακτικής και σε θέματα που ήδη γνωρίσαμε στο έργο της. Στο πυρήνα του ενδιαφέροντος της εικαστικού πάντα η φύση το περιβάλλον και η γυναικεία ταυτότητα να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Μια φυσιοκρατική και ουσιοκρατική προσέγγιση.

 

Wave 114

 

Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού-χαράκτριας εμπλέκει τεχνικές της παραδοσιακής χαρακτικής αλλά και διαφορετικές πειραματικές εκτυπώσεις σε μια τρισδιάστατη εγκατάσταση με ήχο και εικόνα. Η εγκατάσταση προτείνεται ως τόπος όπου δραπετεύει ο θεατής η παγιδεύεται. Ο θεατής καλείται να επικοινωνήσει, να περισώσει και να προλάβει. Αναγνωρίζει το ευάλωτο του οικοσυστήματος, τοπικού και παγκόσμιου μέσα από θέματα του περιβάλλοντος. Η πρακτική της Βασιλούδη προτείνεται στη βάση έμφυλων θεραπευτικών διαδικασιών μέσα από τις οποίες χαρτογράφει το δέος του εύθραυστου της ζωής. Μέσα από την επαναληπτική διαδικασία της ανατύπωσης αναδύονται διαφορές και συγκλίσεις, διευρύνοντας τον χώρο για πλαίσια φροντίδας και διαχείρισης τρόπων ζωής για ανθρώπινους και μη οργανισμούς και περιβάλλοντα.

 

Wave 110

 

Η Ευγενία Βασιλούδη είναι χαράκτρια. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου όπου μελέτησε σχέδιο ζωγραφική, ξυλογραφία, λινογραφία, λιθογραφία, οξυγραφία και γραφικό σχέδιο, ενώ παράλληλα σπούδασε και ιστορία της τέχνης. Αποφοίτησε από τη σχολή με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες.

Από το 1992 έως και σήμερα, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε έξι ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο. Η Βασιλούδη έχει επίσης λάβει μέρος σε μπιενάλε και άλλες εκθέσεις χαρακτικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στην 9η Διεθνή Μπιενάλε Καΐρου το 2003, διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής, με το έργο «Ύμνος στη Δήμητρα».

Στη θεματολογία της δουλειάς της, αρχικά κυριάρχησε η γυναικεία μορφή, με αναφορές στη μυθολογία — τη θεά της φύσης και της γονιμότητας. Σήμερα, την απασχολούν θέματα που αφορούν στη φύση, στο περιβάλλον και στη γυναικεία ταυτότητα.

Έργα της ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, καθώς και σε συλλογές τραπεζών και ιδιωτών συλλεκτών. Δίδαξε στην κυπριακή Δημόσια Μέση Εκπαίδευση από το 1989 μέχρι το 2021. Η Ευγενία Βασιλούδη είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου «Κύπριοι Χαράκτες» με τους οποίους και συνεργάζεται για τη διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και εργαστηρίων χαρακτικής τέχνης.

 

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 2 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2021.

Η Γκαλερί Γκλόρια είναι ανοικτή τις ακόλουθες μέρες και ώρες: Δευτέρα 5:30 μ.μ. – 8:00 μ.μ., Τρίτη – Παρασκευή από 10:30 π.μ. – 12:45 π.μ. και 5:30 μ.μ. – 8:00 μ.μ. και το Σάββατο 10:30 π.μ – 12:45 π.μ.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία / 22 762605
Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia

Σημ. Η διοργάνωση ακολουθεί όλα τα πρωτόκολλα, κατευθυντήριες οδηγίες και ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας για την τήρηση μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. Κατά την είσοδο στο χώρο απαιτείται η χρήση μάσκας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Διάλεξη με θέμα «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία και Βυζαντινή Αντίληψη»

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Αυτοκρατορική Ακτινοβολία: Βυζαντινή αντίληψη της ηλιακής εικόνας και της ...

“Mutual Affections” στο Nasty Cat Annex

Στις 11 Δεκεμβρίου η Μαρία Τριλλίδου παρουσιάζει την εγκατάσταση με τίτλο “Mutual Affections” στο ...

«Μαντήλιν ολομέταξο» στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

      Ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής, ο χαράκτης Χαμπής και ο συνθέτης Ευαγόρας ...

Ομαδική έκθεση: «Ερμηνεύοντας το μπλε»

Η γκαλερί Κυπριακή Γωνιά παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση της με τίτλο «Ερμηνεύοντας το μπλέ» ...

Έκθεση “Βαθιές Μνήμες” του Χρίστου Φουκαρά στη Γκαλερί Γκλόρια

Κάτω από τον τίτλο «Βαθιές Μνήμες», ο γνωστός ζωγράφος Χρίστος Φουκαράς εκθέτει τα έργα ...

«Ποιος θυμάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»

Το Βιβλιοτρόπιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Συνέργειες» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ...

X