Με πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη 2η έκδοση του Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το οποίο διεξάγεται από τις 28 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 και είναι αφιερωμένο στην ισότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συνύπαρξη ανθρώπων, ιδεών και πολιτισμών. Επίσης, η φιλοσοφία του φεστιβάλ μπολιάζεται φέτος και με την αξία της ελευθερίας, τόσο για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση όσο και για να προβάλει τη διαχρονική της σημασία.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων παρουσιάστηκε σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη την Τρίτη 12 Οκτωβρίου και σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στη δυναμική, που δημιούργησε η πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ το 2019, πετυχαίνοντας ένα δυνατό ξεκίνημα ενός νέου θεσμού για τη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι αν και το φεστιβάλ αναβλήθηκε το 2020 λόγω κορωνοϊού, «ωστόσο, η πανδημία μας έμαθε να προχωράμε με στοχοπροσήλωση, γι’ αυτό και φέτος, τολμούμε κάτω από δύσκολες συνθήκες να διοργανώνουμε ξανά ένα διεθνές φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών».

Η Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας και Αντιπρόεδρος της Nicosia For Art (που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με τον Δήμο Λευκωσίας) Λεώνη Ορφανίδου, κάλεσε το κοινό της Λευκωσίας και της Κύπρου να αγκαλιάσει το φετινό μωσαϊκό ανθρώπων, δράσεων και πολιτισμών που έρχεται για να φέρει το αισιόδοξο μήνυμα της νέας αφετηρίας στα χρόνια που έρχονται, αφήνοντας πίσω όλα εκείνα που σκοτείνιασαν τις ψυχές μας στην εποχή της καραντίνας και των lockdown.

Στη συνέχεια ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ και Γενικός Διευθυντής της Nicosia For Art Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου παρουσίασε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 που με φάρο πολιτισμού το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, απλώνεται φέτος και μέσα στην πόλη με μια σειρά παράλληλων δράσεων.

Η φετινή διοργάνωση, με 16 παραγωγές και 24 παραστάσεις, έρχεται ως αντίδοτο στην πανδημία, συνεχίζοντας τον παλμό και το κέφι της πρώτης έκδοσης του φεστιβάλ.

Από πλευράς Μουσικής ξεχωρίζει η συναυλία της Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη κατά τη λήξη του φεστιβάλ στις 30 Νοεμβρίου 2021 με την οποία Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και Δήμος Λευκωσίας τιμούν τον αιώνιο Ελληνα, Μίκη Θεοδωράκη που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της συναυλίας και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οδός Μουσείου μπροστά, δηλαδή ,από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, θα μετονομαστεί σε οδός Μίκη Θεοδωράκη

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας περιλαμβάνεται και αφιέρωμα στους Σόλωνα και Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως επίσης και οι παραστάσεις «Μουσική και Γαστρονομία του Κόσμου» και «Πάθος και χαρά».

Στον Χορό, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Χορός με τη σκιά μου» σε Χορογραφία, Κωνσταντίνου Ρήγου, ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά της παράστασης στις 30, 31 Οκτωβρίου 2021, ενώ η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με την παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» σε Σύλληψη και Σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου στις 4, 5, 6, 7 Νοεμβρίου 2021.

Η θεατρική παράσταση «Routes λ2» της Ελλάδας Ευαγγέλου σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου παρουσιάζεται στις 13, 14 Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για ένα θεατρικό δρώμενο στους δρόμους της Λευκωσίας που αποτελεί συνέχεια του «Routes» που οι ίδιοι δημιουργοί έπλασαν το 2019, στη βάση θεατρικού εργαστηρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Perform to Reform», σε συνεργασία με την ACCEPT ΛΟΑΤΙ+ Κύπρου.

Επίσης στις 21 Νοεμβρίου και για μία και μόνο παράσταση, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας παρουσιάζει την παράσταση «Still» των Σταύρου Σταύρου και Θοδωρή Οικονόμου σε σκηνοθεσία: Κώστα Σιλβέστρου

Στις Παράλληλες Εκδηλώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας συνεργάζεται με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του Ρήγα Φεραίου και των Συντρόφων του, τιμώντας έτσι τον Λευκωσιάτη Σύντροφο του Ρήγα, Ιωάννη Καρατζά.

Πραγματοποιούνται επίσης οι «Λογοτεχνικοί περίπατοι 1821», οι οποίοι περιλαμβάνουν «βιωματικές περιηγήσεις στην παλιά Λευκωσία μέσα από τις οποίες το κοινό θα ανακαλύψει έργα ποιητών και συγγραφέων που εμπνεύστηκαν από την Ελληνική Επανάσταση».

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Μίλα μου Ιστορικά»: Νέα διάλεξη με θέμα την Λατινική Εκκλησία της Κύπρου

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου εμπλουτίζεται σήμερα, με νέο ...

Φεστιβάλ Aγλανjazz στις 9 και 10 Ιουλίου

Στις 9 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το φετινό φεστιβάλ «Αγλανjazz», ίσως η πιο πετυχημένη πολιτιστική ...

«Οι πληγές του ανέμου» από την Alpha Square

Ένα ντουέτο «για τις δικές μας αποφάσεις και ευθύνες και τους ανεκπλήρωτους έρωτες», σημειώνει ...

Κορυφαίοι Βρετανοί καλλιτέχνες σχεδιάζουν τις αφίσες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012

Δώδεκα Βρετανοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους οι Howard Hodgkin, Bridget Riley, Tracey Emin και Chris ...

«Οι Λύκοι» της Σάρα Ντελάπ από το Φανταστικό Θέατρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», το Φανταστικό ...

Πρώτη εμφάνιση για την νεοσύστατη «Μ[πάντα] Λάθος»

Μετά την… δολοφονική συνεργασία τουs στη παράσταση Killerτης Onion Art, οι Ειρένα Αβρααμίδου, Μάνος ...

X