Ο κινηματογράφος Τουσίνσκι κλείνει 100 χρόνια

Το Θέατρο Τουσίνσκι, επίσημα Pathé Tuschinsk, ένας κινηματογράφος που βρίσκεται στην πόλη του Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, κλείνει στις 28 Οκτωβρίου 100 χρόνια λειτουργίας.Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στην πλατεία Ρέμπραντ. Ο κινηματογράφος ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων Ρίκς της Ολλανδίας.

Το Αρτ Νουβό κτίριο ανατέθηκε από τον Εβραίο-Πολωνο-Ολλανδό επιχειρηματία κινηματογράφου Αβραάμ Ίσεκ Τουσίνσκι με κόστος περίπου 4 εκατομμυρίων γκίλντερ.  Η κατασκευή πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Χάιμαν Λούι Ντε Γιόνγκ και ξεκίνησε το 1919.

Το θέατρο Τουσίνσκι άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 28 Οκτωβρίου 1921. Την επόμενη μέρα, η ολλανδική εφημερίδα Het Vaderland έγραψε:

«Δηλώνουμε απλόχερα ότι οι πιο τρελές προσδοκίες έχουν ξεπεραστεί και ότι ο κ. Τουσίνσκι έχει δωρίσει ένα θέατρο στη χώρα μας, εκ των οποίων είναι απαράμιλλο.»

Όταν άνοιξε για πρώτη φορά, το θέατρο περιείχε ηλεκτροτεχνικά χαρακτηριστικά, που τότε θεωρούνταν επαναστατικά. Το μοναδικό σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού διατηρούσε την θερμοκρασία σταθερή  σε όλο το κτίριο. 

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ολλανδίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Θέατρο Τουσίνσκι έπεσε στα χέρια των Γερμανών και του δόθηκε το μη εβραϊκό όνομα “Τίβολι” από τους Ναζί.

Μετά το τέλος του πολέμου το 1945, το αρχικό όνομα αποκαταστάθηκε.

 

Η δυτική πρόσοψη πλαισιώνεται από δύο πύργους. Είναι διακοσμημένο με κεραμικά γλυπτά και περιέχει αρκετά παράθυρα με προβολείς.  Η πρόσοψη συνδυάζει διάφορα αρχιτεκτονικά στυλ: Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil και το Amsterdam School. 

Το κτίριο περιέχει ασιατικές επιρροές ενώ το λόμπι σχεδιάστηκε με τρόπο που να προσφέρει στους θεατές την αίσθηση ότι μπαίνουν σε μια ψευδαίσθηση. Το κύριο αμφιθέατρο του Τουσίνσκι χρησίμευσε ως κινηματογράφος και χώρος ζωντανών παραστάσεων από την έναρξή του. Εκτός από μια οθόνη προβολής, περιέχει επίσης μια σκηνή και ένα εκκλησιαστικό όργανο.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Topophilia: ένα βιβλίο για το κυπριακό τοπίο

Περπατώντας στο κυπριακό άστυ αλλά και στην ύπαιθρο του νησιού, μια ομάδα «περιηγητών/περιηγητριών» εξερεύνησαν ...

Προσευχή αρχιεπισκόπου Θεέ μου στείλε μας δραχμές Κορόνες και πεσέτες Στείλε στερλίνες αγγλικές Ιταλικές ...

Αυτή δεν είναι μια παρτιτούρα

Πρόκειται για ένα από τα πιο πρόσφατα εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, το ...

Ο νέος δράκος του Χαμπή

Κάθε νέα δουλειά του Χαμπή είναι είδηση. Ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης, μετά το ...

Antoni Tapies 1923-2012

  “Τα δραματικά δεινά των ενήλικων και η απάνθρωπη φαντασία των συνομήλικών μου, που ...

Μιλούν τα αγάλματα;

Ο δρ Nico Carpentier κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, από τον ...

X