“Silver”: Νέα έκθεση του Πόλυ Πεσλίκα

Ο Πόλυς Πεσλίκας παρουσιάζει την έκθεση “Silver” με έργα σε μαύρο μελάνι σε χαρτί. Η σειρά αποτελεί συνέχεια των έργων που ο καλλιτέχνης παρουσίασε πρόσφατα στην ομαδική έκθεση “Sounds from Another Room” σε επιμέλεια Alessandro Rabottini στη γκαλερί Vistamare, Ιταλία και την έκθεση “She’s the Mountain” στο Casa de l’Ulivo στο Καστελόριζο σε επιμέλεια Cristiano Raimondi για τη Societa’ dell’Api.

Τα μαύρο μελάνι είναι διαμετρικά αντίθετο της ιδιαίτερης χρωματικής παλέτας που χαρακτηρίζει τον καλλιτέχνη. Τα σαρκώδη χρώματα των μεγάλων ζωγραφικών κολαζ και τα ψυχρά χρώματα των εργων που παρουσίασε στις τελευταίες ατομικές του εκθέσεις στο Μιλάνο και την Πεσκαρα εχουν αντικατασταθει με τις λιτές και απέριττες συνθέσεις με μαύρο μελάνι. Η φύση του υλικού καθώς αυτό αναμιγνύεται με το υγρό στοιχείο του νερού υπαγορεύει τη ρευστότητα της σύνθεσης και απλώνεται στην επιφάνεια του χαρτιού.

Οι μεμονωμένες φιγούρες, ένα γυμνό που ανακαλεί τον David του Donatello, ένας σάτυρος από τις Βάκχες του Ευριπίδη στο σεληνόφως, ένα κορμί που φερεται να σέρνεται στο έδαφος, ξεπροβάλουν μέσα από το φόντο και ολοκληρώνουν τη σύνθεση ενός ονειρικού τοπίου. Η προσέγγιση της φιγούρας αποτελεί για τον Πεσλικα αναφορά στο έργο του Nicolas Poussin όπου στα μεταγενέστερα έργα του καλλιτέχνη το ανθρώπινο σώμα ενσωματώνεται στον περιβάλλοντα χώρο. Στο Καστελόριζο, με το οποίο ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση τα τελευταία χρόνια και το οποίο αποτυπώνεται νοερά στα έργα, η φυσική υπόσταση του βράχου είναι αυτή που δεσποζει στο τοπιο και καθορίζει την κλίμακα της φιγούρας. Οι συνθέσεις καταγράφουν μια βιωματική προσέγγιση της εικόνας. Ο καλλιτέχνης δουλεύει από μνήμης και διαμέσου μυθοπλασίας ένα καλοκαίρι στο νησί λουσμένο από φως στον αντίποδα της πόλης στην οποία συνέχεια επιστρέφει.

Με την επάνοδο του Πεσλίκα στο στούντιο στο Λονδίνο, η ισορροπία μεταξύ φιγούρας και τοπίου ανακαλούνται. Η φιγούρα υποχωρεί σε σημείο εξαφάνισης, παραμένουν όμως τα στοιχεία του τοπίου, ο ήλιος, το φεγγάρι, ο ορίζοντας της θάλασσας και αποτελούν το κεντρικό θέμα των συνθέσεων. Στα συγκεκριμένα έργα παραμένει αναλλοίωτη η μνήμη και η ένταση του φωτός, οι αντανακλάσεις και η αίσθηση της απεραντοσύνης.

Στο Καστελόριζο οι πρωινές ακτίνες του ηλίου διαθλώνται στην επιφάνεια του νερού. Τα μάτια μισόκλειστα φιλτράρουν την λαμπρότητα οταν ξαφνικά μια αγέλη μικροσκοπικών ψαριών, σε μια στιγμη εκστασης, ξεπηδα απο το νερό σαν ενα ασημένιο πυροτεχνημα μεσα στο εκτυφλωτικό φως. Μέσα σε μια στιγμή, σαν όραμα, έχει ήδη εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα.

 

Φωτογραφια από το στούντιο: Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και του Archimede Staffolini Arts

 

Ο Πόλυς Πεσλίκας (γεν.1973) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έχει παρουσιάσει σειρά ατομικών εκθέσεων στην Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο. Εκπροσώπησε την Κύπρο στη διεθνή Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2017 σε επιμέλεια Jan Verwoert. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε σωρεία ομαδικών εκθέσεων μεταξυ άλλων Stasi Frenetica (επιμ: I. Bonacossa) Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea, Τορινο, Notte Bianca, Villa Medici, Ρωμη, SSKP, Party Contemporary, Λευκωσια, Terra Mediterranea, NIMAC & Halle 14, (επιμ: Γ. Τουμαζη) Λευκωσια και Λειψια, Displays, Point Centre, How to build a Garden, (επιμ: Ε. Παρπα), Φυτωριο, Λευκωσια

Η έκθεση φιλοξενείται στην πρώην Κλινική Παύλου Παρασκευαϊδη, 19 – 21 Ζήνωνος Σώζου, 1075, Λευκωσία.

Εγκαίνια το Σάββατο, 30 Οκτωβρίου, 11:00 π.μ. – 5:00 μ.μ. Ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τη νέα του δουλειά στις 11:30.

Για την παρουσίαση του καλλιτέχνη απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμών θέσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση staffolini.arts@gmail.com.

Απαραίτητη η προσκόμιση SafePass ή πρόσφατου αρνητικού τεστ και η χρήση μάσκας για είσοδο στο χώρο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο μεταξύ 11:00 π.μ. – 4:00 μ.μ. μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, 2021.

Επιμέλεια παρουσίασης: Παυλίνα Παρασκευαϊδου Στυλιανού – Archimede Staffolini Arts

 

Moon Recliner, 2021, Μαύρο μελάνι σε χαρτί, 40×30 εκ / Ευγενική παραχώρηση: Ο καλλιτέχνης και το Archimede Staffolini Arts
Last Spring, 2021, Μαύρο μελάνι σε χαρτί, 40×30 εκ / Ευγενική παραχώρηση: Ο καλλιτέχνης και το Archimede Staffolini Arts
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ρεσιτάλ στο The Shoe Factory, με αγάπη από την Αυστραλία

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο και ...

Έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος – Ελλάδα»|Ανοίγει ξανά από 1η-30 Ιουνίου

Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να την επισκεφθούν τώρα μπορούν, καθώς η έκθεση ανοίγει ...

The Camera, The Paper and The Mouse από τον Παναγιώτη Πιερή

Σε μια έκθεση με τίτλο «The camera, the paper and the mouse» παρουσιάζει τη ...

Κυπριακή Μουσική Άλλως… πως

Στο πλαίσιο του προγράμματος FlashArt2 του Θεάτρου Ριάλτο που στόχο έχει την στήριξη των ...

Οι προβολές από Ιανουάριο μέχρι Μάιο στην Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρνακας επιστρέφουν ...

Ο Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο

Ήταν ήδη 65 ετών ο Πικάσσο όταν ασχολήθηκε επισταμένως με την κεραμική τέχνη, που ...

X