«Θυμήσου Σώμα…» – Κωνσταντίνος Καβάφης

Ο κύκλος τραγουδιών του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου, στο Θέατρο Ριάλτο την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο «Θυμήσου Σώμα…» του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου είναι βασισμένος στην ερωτική ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή. Μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.

Στα ερωτικά ποιήματα, τα οποία αποτελούν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από την μνήμη του σώματος δίνοντας στο σώμα μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό και πεπερασμένο, κάτι άψυχο, αλλά έμψυχο υλικό που έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή ακόμα και την επιθυμία του για το άλλο σώμα.

O ερωτικός προσανατολισμός του ποιητή σε συνδυασμό με το χώρο και το χρόνο της ζωής του – τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου των αρχών του 20ου αιώνα – κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το έντονο αίσθημα ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτική αλήθειας του, διαπνέουν τόσο τα ποιήματα όσο και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών “Θυμήσου, σώμα…”. Οι λέξεις που μεσουρανούν είναι: “Σώμα”, “Ηδονή”, “Επιθυμία”, “Ομορφιά”, “Αισθήσεις”. Σε εποχές ανέραστες που αναβιώνει ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, ή επιβάλλονται δια της βίας παντιοτρόπως, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.

Συμμετέχουν: Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο), Νάταλη Νεοφύτου (όμποε), Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο) και ο Γιώργος Καλογήρου (σύνθεση, ερμηνεία, αφήγηση).

 

 

Ο Γιώργος Καλογήρου γεννήθηκε το 1981 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε το 2008 από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν χορδαίς» της Θεσσαλονίκης, με Δίπλωμα Βυζαντινής και Πτυχίο Παραδοσιακής Μουσικής, Λαούτο, Δημοτικό τραγούδι και Θεωρητικά.

Αποφοίτησε το 2005 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με Πτυχίο Θεολογίας και από το Εθνικό Ωδείο της Λευκωσίας το 1999 με σπουδές στο Βιολί και στα Ανώτερα Θεωρητικά με τον Δημήτρη Πετρίδη. Μεταξύ των ετών 1989-1996 έκανε σπουδές Βιολιού με τη Γεωργία Ορφανού, ενώ παρακολούθησε επίσης μαθήματα κρητικού λαούτου με τον Γιώργη Ξυλούρη.

Κυκλοφόρησε δύο προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, «Καλά το λεν για το φεγγάρι…» σε ποίηση κυπρίων ποιητών και σε στίχους του ιδίου και του Παναγιώτη Θωμά, και «Ο τεπάρισσος» σε ποίηση Γιάννη Κυπρή. Έχει παρουσιάσει συνθετικές εργασίες σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη (“Τραγούδια καταστρώματος”), Γιάννη Ρίτσου (“Αποχαιρετισμός”) και Κώστα Μόντη (“Γράμματα στη μητέρα”). Έχει γράψει επίσης μουσική για θεατρικές παραστάσεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές και συνεχίζει τη συνθετική εργασία στον τομέα της τραγουδοποιείας.

 

 

Θέατρο Ριάλτο, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 20.30 Ι Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: €12 / €10, E-ticket: www.rialto.com.cy, Rialto App.

Πληροφορίες / Ταμείο: 77 77 77 45, Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00 – 15:00. Επίσης, τις μέρες των παραστάσεων, δύο ώρες πριν την έναρξη τους.

Παρακαλείται το κοινό όπως προσέρχεται έγκαιρα, έχοντας μαζί το Safe Pass του.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Νέο άλμπουμ μετά από οκτώ χρόνια από τον Μπομπ Ντίλαν

Το Rough and Rowdy Ways θα κυκλοφορήσει στις 19 Ιουνίου. Ακολουθούν τρία άλμπουμ με ...

Chouska Ensemble

Ο μουσικός Γιάννης Κουτής μιλά με τον σαξοφωνίστα του σχήματος Chouska Γιάννη Δίσκο με ...

95 στάσεις, Λεμεσός – Αμμόχωστος, Χαρτογραφώντας τον χώρο ανάμεσα μας / Buffer 2020

Στις 29 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί διαδικτυακά το project 95 στάσεις, Λεμεσός – Αμμόχωστος, Χαρτογραφώντας ...

“Αντιλόπη” | Νέο άλμπουμ από τον The Boy

Εννιά τραγούδια που γράφτηκαν και ηχογραφήθηκαν την τελευταία βδομάδα και ένα τραγούδι που γράφτηκε ...

Venus Un/Seen από την Αλεξάνδρα Βάιερσταλ

Το νέο έργο της Αλεξάνδρας Βάιερσταλ με τίτλο Venus Un/Seen παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις ...

«Νύχτες Καλοκαιριού 2020»

Η πρώτη εκδήλωση για τις «Νύχτες Καλοκαιριού 2020 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουλίου ...

X