«Το ιστόρισμα ενός μυστικού»

Ατομική έκθεση του Αντρέα Καλλή στην The O Gallery

{Είπες· «Θα πάγω σ’ άλλη γή , θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα,
Μια πόλις άλλη θα βρεθεί καλλίτερη από αυτή….. Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες. Η πόλις θα σε ακολουθεί…..»}

Κ. Καβάφης – 1910

Τα έργα πραγματεύονται την πάγια και ακατάλυτη σχέση του ατόμου-δημιουργού με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Στοχεύοντας στη διατύπωση μιας σχέσης διαλογικής ανάμεσα σε άτομο και σύνολο, ο Αντρέας Καλλή προχωρεί σε εγχειρήματα που θα μπορούσαν να ορίζονται ως ιστορίες αυτοτέλειας, στη βάση πάντα μιας καθόλα μύχιας και ειλικρινούς παράθεσης των βιωμένων γεγονότων.

Κατασκευές μικρής ή και μεγάλης κλίμακας αναδεικνύονται στο χώρο ως οι απόλυτοι μηχανισμοί μιας σκέψης που διέπονται από αρχές, αξίες και συστήματα. Σε στάση παύσης ή να υπαινίσσονται κίνηση, τα έργα σημειώνουν με την παρουσία τους μιαν εγγραφή στον χώρο: το σώμα του δημιουργού – δεν είναι άλλο από το σώμα του έργου – αναζητά και βρίσκει σίγουρα τη θέση του σε μια περιοχή προσαρμογής, κοινωνικοπολιτικής. Το έργο δηλαδή, στοχάζεται σιωπηλά μα και “χειρονομεί” συνάμα σαν επιδέχεται εξωγενείς επήρειες. Η κίνηση δεν είναι παρά λόγος απαντητικός σε κάθε τι που έρχεται να διανοίξει ή να “διαβάλει” την ησυχία και συνεπώς την στατικότητα του. Το μπαλόνι, μοτίβο εμβληματικό στο σύνολο των έργων; Παγίδευση της εκπνοής, σφράγιση της ανάσας; Ή χειροπιαστός συμβολισμός αυτού που ονομάζουμε ανάλαφρο, εκλεπτυσμένα αβαρές. Είναι πρωτίστως έκφραση ανάτασης, διαφυγής, ακόμα και διάνοιξης του άπειρου. Και η πέτρα, το δομικό σύμβολο μιας κοινωνικοπολιτικής αντίληψης, το φίλτρο άντλησης θέσης – αντίθεσης που άλλοτε ξεκουράζει , άλλοτε χωρίζει ή ακόμη και να βαραίνει το υποκείμενο.

 

 

Η πρακτική του Αντρέα Καλλή διέπεται κυρίως από κανόνες διερεύνησης του “είναι’”. Ποιά η εικόνα μας και ποια η θέση μας στο χώρο που φιλοξενούμαστε; Πως συνταιριάζουμε συλλογισμούς, αξίες και οράματα για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτό το πολυπόθητο αμάλγαμα ιδιωμάτων που λέγεται ταυτότητα; Ταυτότητα δική μας και ταυτότητα του έργου μας συνάμα. Ερώτημα βαθύ, βατό, όμως ανεξιχνίαστο.

 

 

Ο Ανδρέας Καλλή γεννήθηκε στην Λάρνακα της Κύπρου το 1987. Σπούδασε στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (2007 – 2012), στο ενδιάμεσο φοίτησε στο κολλέγιο Central Saint Martin School of Art and Design (2010 – 2011).

Άνοιξε πρώτος σειρά εκθέσεων στη Λεβέντειο Πινακοθήκη με τίτλο Νέοι Κύπριοι Καλλιτέχνες το 2015. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο το 2015 με τίτλο “No Food’ s Land”. Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην ομαδική έκθεση “So Close Yet So Far Away”, στο Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης Petach Tikva στο Ισραήλ και στην γκαλερί Cartabianca, στην Αρλ, Γαλλία με τίτλο «Το Μάτι & Το Δάκτυλο». Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία και αλλού στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Κύπρο.

www.andreaskalli.com
contact@andreaskalli.com
+357 99828018

*

«Το ιστόρισμα ενός μυστικού» – Αντρέας Καλλή

08 – 29 Οκτωβριου 2021, The O Gallery, Λάρνακα / 99 657202 / info@the-ogallery.com

10:00 – 13:00 & 16:00 – 19:00 (Τρίτη – Σάββατο) / 15:00 – 19:00 (Κυριακή)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Είμαστε κιόλας στα μέσα του τελευταίου μήνα της Άνοιξης, και ακόμη ένα Σαββατοκύριακο με ...

Το Fengaros Reacts ξεκινά!

To Φεστιβάλ Φέγγαρος επιστρέφει με τη δεύτερη έκδοση του δωρεάν, online φεστιβάλ του! Για ...

Παρουσίαση και συναυλίες από τον Gilad Atzmon

Συχνός επισκέπτης της Κύπρου, ο διάσημος τζαζίστας και συγγραφέας Γκίλαντ Άτζμον δίνει σήμερα μια ...

Τσέχωφ: Ο Έρωτας ως Κωμωδία

Η Αρκούδα: μια κωμική ιστορία σε μία πράξη Από τότε που πέθανε ο σύζυγός ...

Διαδικτυακή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Σ.Ο.Κ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε συνεργασία με την PwC Κύπρου παρουσιάζουν μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη ...

«Wolfgang Tillmans: To look without fear», έκθεση με έργα του Γερμανού φωτογράφου στο MoMA της ΝΥ

Έκθεση για τον Βόλφγκανγκ Τίλμανς, έναν από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους της εποχής θα ...

X