Το «Κορίτσι με το μπαλόνι» του Banksy στο Λονδίνο

Παρουσιάστηκε στο Λονδίνο την 1η Οκτωβρίου, το “Girl with Balloon” (Diptych) του Banksy, (εκτίμηση: 2.500.000 – 3.500.000). H συγκινητική έκδοση δύο μερών του ίσως πιο εικονικού δημιουργήματος του Banksy, το “Girl with Balloon” (Diptych) αποτελεί ένα όραμα αθωότητας αλλά και ελπίδας.

Το έργο αποτελείται από δύο καμβάδες, σε διαστάσεις 30 x 30 cm. Στον ένα καμβά στέκεται ένα “ασπρόμαυρο” μικρό κορίτσι, με το χέρι ψηλά. Στον άλλο, ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς το οποίο οδεύει προς τον ουρανό. Το έργο δημιουργήθηκε το 2005 και το 2017 ψηφίστηκε ως το αγαπημένο έργο τέχνης της χώρας.

 

banksy.com

 

Η Katharine Arnold, από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s Europe αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Banksy δημιούργησε το “Girl with Balloon” (Diptych) με σκοπό να μας υπενθυμίσει ότι πάνω απ’ όλα υπάρχει ελπίδα. Καθώς το μπαλόνι ξεφεύγει από τα χέρια της νεαρής κοπέλας που το κρατάει σφιχτά και παρασύρεται προς τον ουρανό, θυμόμαστε πως  οι ελπίδες και τα όνειρά μας είναι έννοιες που μας εξυψώνουν. Ο συμβολισμός αντικατοπτρίζει πλήρως τα βιώματα μας τους τελευταίους 18 μήνες.” Η αρχική τοιχογραφία του “Girl with Balloon” εμφανίστηκε έξω από ένα τυπογραφείο στο Shoreditch το 2002. Δύο χρόνια αργότερα, ξεπήδησε στη Νότια Τράπεζα του Λονδίνου, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που έγραφε «Πάντοτε υπάρχει ελπίδα». Όπως και το “Game Changer” του Banksy (2020), που απεικονίζει ένα μικρό παιδί, ο σκοπός και η δύναμη της εικόνας έγκειται στην καθολικότητα. Δεν ήταν ένα έργο που θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια γκαλερί, αλλά είναι σαν μια εφήμερη, συνεχώς εξελισσόμενη παράσταση, που έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους, μιλώντας τους με διαφορετικούς τρόπους.

 

Reuters

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Περιήγηση στη τσιμεντογραφία* της Πάφου

H Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο ...

Το UCCA στο Πεκίνο ετοιμάζει τη μεγαλύτερη έκθεση για τον Άντι Γουόρχολ στην Κίνα

Το UCCA Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στο Πεκίνο προετοιμάζεται για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης μουσειακής ...

The Edit Gallery: Νέα γκαλερί με νέα έκθεση

Η The Edit Gallery στη Λεμεσό ανοίγει τις πόρτες της για πρώτη φορά και ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 27η

Της Σύλβιας Νικολαϊδου / Σκηνοθέτιδα κινηματογράφου – video artist  

Αλέξης Βασιλείου: «Το Open House έχει αγκαλιαστεί από το κοινό»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και χορογράφος Αλέξης Βασιλείου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» ...

StoDistante, μια εγκατάσταση για χρήση πλατείας σε καιρούς πανδημίας

Μια εγκατάσταση τοποθέτησε το στούντιο Caret Studio σε πλατεία της πόλης Vicchio, πλησίον της ...

X