Το Παρίσι τιμά τον Boltanski

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του σπουδαίου εννοιολογικού καλλιτέχνη, το Παρίσι τιμά τον Christian Boltanski με μια σειρά εκθέσεων και εκδηλώσεων στο Pompidou, το Λούβρο και τις Βερσαλλίες.

Ήδη στις 12 Οκτωβρίου ανέβηκε ξανά (μετά την παρουσίαση της το 2020) η όπερα “Fosse” όπου ο Boltanski συνεργάστηκε με τον Jean Kalman και τον Franck Krawczyk για ένα ντανταϊστικής έμπνευσης έργο που περιλαμβάνει σοπράνο (την Αγγλίδα Karen Vourc’h, χορωδία, σόλο τσέλο (συν 12 ακόμη τσέλα), κρουστά και ηλεκτρικές κιθάρες. Η παράσταση, η οποία ανέβηκε στο υπόγειο πάρκινγκ του Pompidou, δεν έχει αρχή ή τέλος (το κοινό μπορεί να μπει και να φύγει ανά πάσα στιγμή) και οι θεατές δεν έχουν θέσεις αλλά μπορούν να περιφέρονται στον χώρο της σκηνής κατά τη διάρκεια της και να γίνουν μέρος της.

Στο Λούβρο παρουσιάζονται από την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου τα «Τα αρχεία του Christian Boltanski, 1965-1988», που προέρχονται από τη συλλογή του Pompidou. Η σύνθεση αυτή, η οποία φιλοξενείται στη Grande Galerie, αποτελείται από 646 σκουριασμένα κουτιά μπισκότων που περιέχουν 1.200 φωτογραφίες και 800 έγγραφα που σχετίζονται με τη ζωή του καλλιτέχνη. Θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, η ηχητική εγκατάσταση του Boltanski “L’Horloge Parlante” (2003) θα βρίσκεται μέχρι τις 6 Νοεμβρίου στο Βασιλικό Παρεκκλήσι στο Παλάτι των Βερσαλλιών. Το έργο – το οποίο περιλαμβάνει μια φωνή που καταγράφει τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά και τις ώρες – παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον καθεδρικό ναό του Σάλτσμπουργκ το 2009.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αποτελέσματα του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Αφίσας του Graphic Stories Cyprus

Το Graphic Stories Cyprus βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα ονόματα των διακριθέντων ...

Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, είναι πλούσιος με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς ...

Μεγάλη έκθεση με έργα του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

«Η τέχνη δεν προτείνει τίποτα, ούτε δικαιοσύνη αποδίδει ούτε ηθικά συμπεράσματα μας υποβάλλει. Μια ...

The Library Project II – Έβελυν Αναστασίου

Το The Library Project* πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Βασικός στόχος ...

«Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας» σε μία έκθεση

Ο Δήμος Λευκωσίας, το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου ...

Μέχρι 16 Ιουνίου η διεκδίκηση από δικαιούχους των έργων τέχνης που παραδόθηκαν από τ/κ κοινότητα

Συστάθηκε, σε συνέχεια της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερ. 5.2.20, «Ειδική Επιτροπή για ...

X