woanders |Έκθεση της Mαρίας Παπαχαραλάμπους

Σηματοδοτώντας τριάντα χρόνια παρουσίας της Μαρίας Παπαχαραλάμπους στην τοπική καθώς και την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου παρουσιάζει το ερευνητικό πρότζεκτ ‘woanders’, σε γενική επιμέλεια του θεωρητικού τέχνης, ερευνητή και επιμελητή Ευαγόρα Βανέζη.   

Το πολυσχιδές έργο της Παπαχαραλάμπους περιλαμβάνει ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο και ταινίες μικρού μήκους, σκηνικά και κουστούμια, αναστηλωμένα ερείπια και κοινωνική γλυπτική. Εξερευνώντας επιμελώς τις δυνατότητες και τα όρια της ζωγραφικής, μέσο από το όποιο ξεκίνησε, η καλλιτέχνις ανταλλάζει τα παραδοσιακά της εργαλεία και υλικά με άλλες τεχνικές και αντικείμενα, ενώ χρησιμοποιεί επιφάνειες πέραν του καμβά. Tέχνη και ζωή είναι γι’ αυτήν ταυτόχρονες διαδικασίες κίνησης, ανταλλαγής και προβληματισμού. Αναζητώντας τις συντεταγμένες του συσχετισμού τους, η Παπαχαραλάμπους διοργανώνει επίσης κοινωνικό-καλλιτεχνικά δρώμενα, γεύματα και πλατφόρμες για συζητήσεις, και δημιουργεί ιδρύματα τέχνης.

Εμπνευσμένος από το εκθεσιακό ιστορικό της Παπαχαραλάμπους, ο τίτλος ‘woanders’, ως αγγλικό λογοπαίγνιο, συνδυάζει την απορία και το θαύμα του ‘wonder’ με την περιπλάνηση του ‘wander’. ‘Woanders’ στα γερμανικά πάει να πει «αλλού» αλλά και «πού άλλου;», όταν εκφραστεί σαν ερώτηση. ‘Woanders’ είναι επίσης το εννοιολογικό πλαίσιο της ερευνητικής μεθοδολογίας στην οποία βασίστηκε η επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης, η οποία νοείται ως ένας ανοιχτός, συνεργατικός χώρος εξερεύνησης ενός υπό κατασκευή αρχείου. Αυτό το αρχείο έχει στόχο να ξετυλίξει την ανάμειξη της Παπαχαραλάμπους με τις αισθητικές ευαισθησίες της εποχής μας, μια ποιητική σύντηξη τέχνης και ζωής που ταλαντεύεται ανάμεσα σε φιλοσοφίες του γίγνεσθαι και την αναζήτηση μιας πρακτικής αισθητικής της ύπαρξης.

Η έκθεση αποτελείται από μια επιλογή έργων από την αρχή της καλλιτεχνικής πορείας της Παπαχαραλάμπους μέχρι σήμερα, με πολλά από τα έργα να παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Παρουσιάζεται επίσης ένα νέο ηχητικό τοπίο του συνθέτη και sound artist Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος χρησιμοποιεί ηχογραφήσεις από τις πρώτες σπουδές της καλλιτέχνιδος στο τραγούδι, για να δημιουργήσει ένα ηχητικό κολλάζ. Σε συνεργασία με τη CYENS – Centre of Excellence, πραγματοποιείται μια περιπλάνηση, υπό μορφή εικονικής πραγματικότητας, στο σπίτι και το στούντιο της Παπαχαραλάμπους. Η επιμέλεια του εκθεσιακού χώρου γίνεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, ποιητή και επιμελητή Χρήστο Κυριακίδη. Η έκδοση, αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Βανέζη και της Παπαχαραλάμπους, είναι σχεδιασμένη από τον Φίλιππο Βασιλειάδη και περιλαμβάνει αρχειακό υλικό και κείμενα των δύο. Επιπλέον, περιλαμβάνει λογοτεχνική απάντηση από τον καλλιτέχνη της περφόρμανς, συγγραφέα και ποιητή Θωμά Διάφα.

Το πρότζεκτ πλαισιώνεται από μια σειρά παράλληλων παρουσιάσεων και δράσεων στον χώρο της έκθεσης, ενώ στο εργαστήρι «Γιατί χρειαζόμαστε κήπους» η καλλιτέχνις μας προσκαλεί στο χώρο της, όπου αξιοποιώντας την πρακτική της κηπουρικής και δίνοντας της φιλοσοφικές προεκτάσεις, προσφέρει μια συλλογική εμπειρία αναστοχασμού. Το εργαστήρι πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Κυριάκο Θεοχάρους.   

Εγκαίνια:

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, 19:00

Διάρκεια:

20.10 – 20.11.2021

Τρίτη – Παρασκευή: 17:00 – 20:00

Σάββατο: 11:00 – 13:00 | 17:00 – 20:00

Παρουσίαση έκδοσης:

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, 19:30

woanders offsite: γιατί χρειαζόμαστε κήπους

Τετάρτη 03.11, 10.11, 17.11, 16:00 – 18:00 

Δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 99 807798 και 99793093

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Λέιλα και συνεργάτες»: Επιπλέον παραστάσεις στο Space

Η θεατρική ομάδα της Μαρίας Ιόλης Καρολίδου επιστρέφει στη σκηνή με το έργο της ...

Φεστιβάλ Ξαρκής 2019

Το Φεστιβάλ Ξαρκής 2019 μετακομίζει στον δροσερό Πολύστυπο, ορεινό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Για ...

Το παρεκκλήσι με έργα του Ρόθκο: Ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό

Το παρεκκλήσι του Ρόθκο, ο πιο ριζοσπαστικός χώρος του κόσμου για διαλογισμό άνοιξε πριν ...

“Σε κρίσιμη κατάσταση” στο Θέατρο Ριάλτο

Λόγω αυξημένης ζήτησης, οι δύο παραστάσεις του έργου Σε κρίσιμη κατάσταση που προγραμματίστηκαν στις ...

Ξεναγήσεις και εκπαιδευτική εικαστική δράση στην έκθεση «Ξαναγέννηση» στην ΣΠΕΛ

Σειρά ξεναγήσεων καθώς και εκπαιδευτική εικαστική δράση διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

«Ανήσυχες Μούσες»: Η ιστορία της Μπιενάλε Βενετίας σε μια έκθεση

Διατρέχοντας μια πορεία 125 χρόνων, η Μπιενάλε της Βενετίας είδε «από μέσα» να γεννιούνται, ...

X