Δύο παγκύπριες πρεμιέρες και μία περφόρμανς έρχονται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Πέντες γυναίκες καλλιτέχνες και δύο καινούργιες θεατρικές παραγωγές «εισβάλλουν» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αυτή την εβδομάδα!

To Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, συνεχίζει το πρόγραμμά του αυτή την εβδομάδα, με τρεις νέες κυπριακές παραγωγές. Πρόκειται για δύο θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και την ανατρεπτική περφόρμανς της βραβευμένης Κύπριας χορογράφου Έλενας Αντωνίου.

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το έργο του Μαρκ Μέντροφ «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη την Πέμπτη 25/11. Το WISH της Έλενας Αντωνίου φέρνει πέντε γυναίκες καλλιτέχνες στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας με το κοινό να ανεβαίνει στη σκηνή την Παρασκευή 26/11 σε δύο παραστάσεις, 20:00 και 22:00. Τέλος, ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου επιστρέφει με τη νέα παραγωγή της θεατρικής του ομάδας Fresh Target Theatre Ensemble και φέρνει στο Φεστιβάλ ένα σύγχρονο έργο από την Αυστραλία του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Tom Holloway «Red Sky Morning», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε Κύπρο και Ελλάδα.

25/11 – Πέμπτη / 20:30 / 105′

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» – Μαρκ Μέντοφ

Κεντρική Σκηνή ΕΘΑΛ

H Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με το βραβευμένο έργο του Μαρκ Μέντοφ «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Η Λέα Μαλένη, 20 χρόνια μετά, επιστρέφει με το συγκεκριμένο έργο, αυτή τη φορά όχι ως πρωταγωνίστρια αλλά ως σκηνοθέτης δίνοντας τη δική της ξεχωριστή ματιά στο έργο του Μέντοφ. Το βραβευμένο με Tony έργο, 42 χρόνια μετά το πρώτο του θεατρικό ανέβασμα και 35 μετά τη σαρωτική επιτυχή μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη εξακολουθεί να συγκινεί αφού πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρωπίνων και την αγωνιώδη προσπάθειά τους για επικοινωνία. Ο Τζέιμς Λιντς καθηγητής λογοθεραπείας, ειδικός στα άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας αναλαμβάνει να διδάξει νοηματική σ’ ένα σχολείο κωφών. Εκεί γνωρίζεται με τη νεαρή, επίσης κωφή, Σάρα και γρήγορα αρχίζει ένας σφοδρός έρωτας μεταξύ τους. Η Σάρα, ζώντας στο περιθώριο και βιώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη ακόμα και από τους πιο οικείους της, είναι κλεισμένη στη σιωπή της και αρνείται να γνωρίσει τον κόσμο των «φυσιολογικών», που τόσο την πλήγωσε. Ο έρωτας θα ενώσει τους δύο κόσμους, η επιμονή όμως του Τζέιμς να την κάνει να μιλήσει και η άρνησή του να της επιτρέπει να αναπτύξει τους δικούς της προσωπικούς στόχους την πιέζουν αφόρητα, νιώθοντας πια η ίδια πως το μόνο που εισπράττει από αυτόν είναι οίκτο.

Μετάφραση: Βαρνάβας Κυριαζής

Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη

Σκηνικά / Κστούμια: Paravan Proactions

Μουσική Σύνθεση / Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη

Διδασκαλία Νοηματικής Γλώσσας: Κυπρούλα Μακρή

Πρωταγωνιστούν: Σαββίνα Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Τάριελ Μπερίτζε, Μαρίλια Χαριδήμου, Στέλιος Καλλιστράτης, Έλενα Χειλέτη και Δήμητρα Δημητριάδου.

 

«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού»

 

26/11 – Παρασκευή 26/11 / 20:00 & 22:00 / 51′

WISH

Ιδέα / Χορογραφία: Έλενα Αντωνίου

Η Έλενα Αντωνίου σε συνέργεια με πέντε γυναίκες-καλλιτέχνες εισβάλλουν στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, καταλαμβάνοντας τον χώρο και τον χρόνο που τους αναλογεί. Το WISH, μία παράσταση χορού με το κοινό να βρίσκεται στη σκηνή και τους καλλιτέχνες κάτω στην πλατεία. Μία δράση ανατρεπτική σε ένα έργο που εξερευνά τη διαδρομή της σχέσης μεταξύ του ατόμου που βλέπει και του ατόμου που βλέπεται. Εκείνων των γυναικών που υφίστανται το κοίταγμα των Άλλων. Επιστρέφουν το βλέμμα προς τους θεατές και επαναπροσδιορίζουν τα όρια που θέτουν τα σώματα. Ποια δράση απαιτείται ώστε οι γυναίκες να καταλάβουν τελικά τον χώρο που δικαιούνται; Πέντε γυναίκες εισβάλλουν στο θέατρο και διεκδικούν την ευθύνη της ελευθερίας, ορίζοντας την επιθυμία ως τη μόνη λύση διαφυγής από οποιονδήποτε περιορισμό. Ένα έργο με ανατρεπτική δράση διευρύνοντας τα όρια της σκηνικής εμπειρίας και απελευθερώνοντας το βλέμμα.

Ιδέα / Χορογραφία: Έλενα Αντωνίου

Σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες: Έλενα Αγαθοκλέους, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Έλενα Γαβριήλ, Έλενα Καλλινίκου και Αριάνα Μαρκουλίδου.

Μουσική / Ηχητικός Σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος

Καλλιτεχνική Επιμέλεια / Κουστούμια: Χρήστος Κυριακίδης

Δραματουργία: Οδυσσέας Ι. Κωνσταντίνου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Συντονισμός Παραγωγής: Λουκία Βασιλείου

 

WISH

 

28/11 – Kυριακή / 20:30 / 90′

«Red Sky Morning» – Tom Holloway

Fresh Target Theatre Ensemble

Ο Πάρις Ερωτοκρίτου σκηνοθετεί το βραβευμένο θεατρικό έργο του Αυστραλού συγγραφέα Tom Holloway «Red Sky Morning» (2009), σε παγκύπρια και πανελλήνια πρώτη. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τρία μέλη μίας οικογένειας. Μια γυναίκα. Ένας άντρας. Ένα κορίτσι. Κατά τη διάρκεια μιας μόνο ημέρας, αυτές οι τρεις φωνές από μια οικογένεια αλληλεπιδρούν για να διηγηθούν μια ιστορία απομόνωσης. Στιγμές χαμένες, όνειρα που δεν μοιράζονται και η τραγωδία της καθημερινότητας μέσα από μια δυνατή και λυτρωτική ιστορία για την ανάγκη για επικοινωνία. Ένα έργο που ασχολείται με την ανάγκη του ανθρώπου να αγαπηθεί και να αγαπήσει θέτοντας ερωτήματα που σπανίως τα συναντούμε με τη ένταση και την σφοδρότητα που τα θέτει ο Αυστραλός συγγραφέας. Η παραγωγή συνδυάζει στοιχεία από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μουσική και τον θέατρο επιχειρώντας μια ακτινογραφία του εσωτερικού μας κόσμου. Η  τραγωδία, όπως διατύπωσε ο Άντον Τσέχωφ, δεν βρίσκεται μόνο στα “μεγάλα”, αλλά υπάρχει στις πιο μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας: σ’ ένα παρεξηγημένο χάδι, σε μια στιγμή που χάθηκε, σ’ ένα όνειρο που δεν μοιράστηκε, σε μικρές και μεγάλες προσδοκίες μέσα σε μια σιωπηλή και «ηχομονωμένη» απόγνωση. Μια απόγνωση της οποίας το τέλος δεν είναι γνωστό σε κανέναν.

Σκηνοθεσία: Πάρις Ερωτοκρίτου

Μετάφραση: Μαρία Κυριάκου

Σκηνικό: Έλενα Κοτασβήλι

Κίνηση: Φώτης Νικολάου

Κοστούμια: Λύδια Μανδρίδου

Σύνθεση / Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Χριστοφίδης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Μουσική Διδασκαλία / Τραγούδι: Ελένη Ηρακλέους

Video Direction: Σταύρος Χαραλάμπους

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Μιλτιάδου

B’ Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μασόνου

Συντονισμός Παραγωγής: Ελένη Νικολάου

Τεχνική Διεύθυνση: Αχιλλέας Μουσκής

Οπτική Επικοινωνία: Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτογραφίες – Τρέιλερ: Clicks N’ Films

Παίζουν: Θανάσης Γεωργίου, Νίκη Δραγούμη, Kestrel Farin Leah Μαρία Μασόνου, Φώτης Νικολάου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου και Αντωνία Χαραλάμπους.

 

«Red Sky Morning»

 

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας & Nicosia For Art

Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού

Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου

Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX

Χορηγοί Επικοινωνίας Θεάτρου: Avant Garde

Χορηγός Επικοινωνίας Χορού: Alpha Κύπρου

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano.

Εισιτήρια: Καταστήματα Stephanis παγκύπρια & www.soldoutticketbox.com / 70007705

Πληροφορίες: 22797979

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρήν!» |Τελευταίες παραστάσεις

Η Κύρια Σκηνή του Θεάτρου «ΣΚΑΛΑ» θα ολοκληρώσει τον κύκλο παραστάσεων της στην Λάρνακα ...

Η θεατρική σεζόν στο Σατιρικό Θέατρο

Με το κλασικό έργο του ‘Αρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» θα ανοίξει η ...

«Μέρες μέχρι την Ενάτη: Ιούλιος 1821» από την Alpha Square

«Παρά το γαίμαν των πολλών, εν κάλλιο του Πισκόπου.» Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και ...

Showcase σύγχρονου χορού στα σκαριά

Τη θέσπιση μιας νέας διοργάνωσης για τον σύγχρονο χορό επεξεργάζονται οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ...

Faneromeni 18: όλες οι εκδηλώσεις

Με το σύνθημα «Πολιτιστική μας στέγη ο ουρανός», το καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Πολιτιστικού Ιδρύματος ...

Χθες, Σήμερα και Πάντα: 5 χρόνια Art Seen

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ομαδική έκθεση «Χθες, Σήμερα ...

X