Έκθεση Ευγενίας Βασιλούδη: «Κείμενα – Πλέγματα»

Υφαίνοντας ξανά την ασφάλεια και την ελπίδα

Της Μαρίας Χρυσάνθου

Κόντρα στην ιλιγγιώδη ταχύτητα της λεγόμενης σύγχρονης «ανάπτυξης» που σαρώνει στο διάβα της αξίες, προσπερνά συναισθήματα, σκέψεις και περισυλλογή, η χαράκτρια Ευγενία Βασιλούδη επιλέγει τη βραδύτητα της υπομονής, της έγνοιας και της αγάπης, για να πλέξει ξανά, μέσα από τη νέα της δουλειά με το χαρακτηριστικό τίτλο «Κείμενα – Πλέγματα», τους συνεκτικούς ιστούς που πρέπει να κρατούν δεμένο τον άνθρωπο με τη φύση και το συνάνθρωπο.

Κόντρα στην απερίσκεπτη και άλογη χρήση της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης που αντικαθιστά τον άνθρωπο με τη μηχανή και τον παραγκωνίζει, ξεγελώντας τον πως τον «αναπτύσσει» ή τον «διευκολύνει», η δημιουργός χρησιμοποιεί τη χειροκίνητη πρέσα χαρακτικής, το βελόνι, την κλωστή και τις γάζες, επιστρέφοντας στο νόημα της έγνοιας και της φροντίδας της αφής, του αγγίγματος, των χεριών που αγκαλιάζουν και χαϊδεύουν. Πλέκει με τα έργα της ένα δίχτυ ασφάλειας και ελπίδας. Και η ασφάλεια που προτείνουν τα έργα της Βασιλούδη δεν είναι εκείνη της αστυνόμευσης που απορρέει από την καλλιέργεια του φόβου κα του θυμού, αλλά εκείνη της συνοχής και της συνύπαρξης.

 

 

Τα «εύθραυστα» όπως και η ίδια τα χαρακτηρίζει, υλικά της αποδίδουν την ευάλωτη συνθήκη του περιβάλλοντος, που υποφέρει από τις επιλογές των ανθρώπων, αλλά και την αλλοτρίωση του ανθρώπου που ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την υλική πραγματικότητα και καταντά απόλυτα εξαρτημένος και ελεγχόμενος από αυτή.

Με χρώματα ζωντανά και φόρμες που ρέουν χωρίς να τρέχουν η Βασιλούδη θέτει την πρόταση για μια νέα σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, αλλά και το ανθρώπου με τον άνθρωπο. Μια σχέση που θα συνυπάρχει με το χρόνο χωρίς να τον κυνηγά λαχανιάζοντας και χάνοντας την ουσία των καθημερινών στιγμών της ζωής. Γι’ αυτό και τα χαρακτικά της εκτός από την καλλιτεχνική και τεχνική τους ποιότητα διαθέτουν και την ποιότητα της δημιουργίας που βγαίνει μέσα από το πάθος της για την Τέχνη της, αλλά και την αγάπη της και την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν και αλλοιώνουν τη σχέση του ανθρώπου τόσο με τη φύση του τόπου, όσο και με την ανθρώπινή του φύση.

Η έκθεση της Ευγενίας Βασιλούδη αποπνέει μια αίσθηση ελπίδας τόσο για τη ζωή, όσο και για την Τέχνη: Πως, επιβραδύνοντας κερδίζουμε ποιότητα και χρόνο και πως η ταχύτητα που ξεπερνά φυσικές και ανθρώπινες αξίες οτιδήποτε άλλο παρά πρόοδος είναι.

Η έκθεση στην Γκαλερύ Γκλόρια θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:30 – 20:00 |Τρίτη – Παρασκευή 10:30 -12:45 και 17:30 – 20:00 |Σάββατο 10:30 -12:45

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης Κριστιάν Μπολτάνσκι σε ηλικία 76 ετών

Φωτογράφος, γλύπτης και σκηνοθέτης, έγινε γνωστός από τις εγκαταστάσεις του που συνδυάζουν άγχος, συναισθήματα ...

Ένας σπάνιος πίνακας του «Γάλλου Βερμέερ» σε δημοπρασία

Ο Ζαν Σιμεόν Σαρντέν είναι ένας ζωγράφος που τα έργα του βγαίνουν σπάνια σε ...

Phytorio Artists-in-Residency 2020, Open Studio: II

Πραγματοποιείται στο Φυτώριο, την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020, το Phytorio Artists-in-Residency 2020, Open Studio: ...

Κυπριακές συμμετοχές στη διεθνή έκθεση «Τέχνη: Απάντηση στη Σύγκρουση»

Μια μεγάλη διεθνής έκθεση με έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο εγκαινιάζεται στις 17 ...

Σπάνια συλλογή έργων του Χοκουσάι αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο

Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο ανακοίνωσε πως απέκτησε 103 σπάνια σχέδια του ιάπωνα Κατσουσίκα ...

«Όψεις-σπουδή στο φευγαλέο» στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει ομαδική έκθεση των μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Κωνσταντίνου ...

X