«Ελευθερία 2021: Κυπριακές ψηφίδες με αφορμή την τέχνη» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Έργα Κυπρίων και Ελλήνων καλλιτεχνών στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας

Με ένα εικαστικό γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, σε συνεργασία με την Ηχώ της Κύπρου 1821-2021, εκθέτει στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας εφτά έργα τριών καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα, της Νίτσας Χατζηγεωργίου, του Σάββα Γεωργιάδη και του Βαγγέλη Τζερμιά.

Η έκθεση με τίτλο «Ελευθερία 2021: Κυπριακές ψηφίδες με αφορμή την τέχνη», αποτελεί επί της ουσίας μία έκθεση με διττό ρόλο: αφενός, την έκθεση έργων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, πρόσωπα και στιγμές που διαμόρφωσαν το Έθνος. Αφετέρου, με αφορμή τους πίνακες η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 δράττεται της ευκαιρίας και παρουσιάζει εφτά στιγμές από τη συμβολή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση. Στιγμές «γνωστές και άγνωστες» που συμπληρώνουν τη γνώση γύρω από το μεγάλο ιστορικό γεγονός. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται εφτά έργα (1 της Νίτσας Χατζηγεωργίου, 4 έργα του Σάββα Γεωργιάδη και 2 του Βαγγέλη Τζερμιά) που απεικονίζουν πορτραίτα αγωνιστών και στιγμές της Επανάστασης.

Οι πίνακες που θα εκτεθούν στον χώρο προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του δικηγόρου και οινοπαραγωγού Χριστόδουλου Γ. Βασιλειάδη και τη συλλογή της ζωγράφου Νίτσας Χατζηγεωργίου, ενώ την επιλογή έργων έκανε εκ μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Τουμαζής. Την έκθεση και τα κείμενα επιμελούνται οι ιστορικοί Ιλιάνα Κουλαφέτη και Μαρία Χριστοδούλου εκ μέρους της ομάδας Ηχώ της Κύπρου 1821-2021.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για τους πίνακες θα δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης στο Ψηφιακό Αρχείο «Κύπρος και 1821» της ομάδας Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 στην ιστοσελίδα www.cyprusgreece2021.com.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα σερβίρονται κρασιά από την επετειακή εμφιάλωση για την Εθνική Παλιγγενεσία, από το οινοποιείο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

To Παράλληλο Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι Powered by Tράπεζα Κύπρου.

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας & Nicosia For Art
Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX

Χορηγός Επικοινωνίας Παράλληλου Προγράμματος: OMEGA TV

Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano.

Πληροφορίες: Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021, 18:30.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 8 Δεκεμβρίου 2021 / Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 13:00 & τις ημέρες των παραστάσεων από τις 19:30.

Συνδιοργανωτές έκθεσης: Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, Ηχώ της Κύπρου 1821-2021, Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

Τηλέφωνα: 22797979 & 22556677

info@cyprusgreece2021.com / www.cyprusgreece2021.com

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ληφθούν φωτογραφίες ή/και βίντεο. Η εικόνα όσων παρευρεθούν για την παρακολούθησή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προώθησης ή/και να δοθεί στα ΜΜΕ ή/και να ανέβει στο διαδίκτυο. Με την παρουσία στις εκδηλώσεις, το κοινό δίνει αυτόματα στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες/βίντεο που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης ή βιντεογράφησης.

Νίτσα Χατζηγεωργίου

Η Νίτσα Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο, ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με κρατική υποτροφία και από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Έχει επίσης μελετήσει νωπογραφία, κεραμική και χαρακτική. Ασχολείται κατ’ εξοχήν με την ζωγραφική, όπου κινείται στο πλαίσιο της αναπαραστατικής τέχνης. Στην εξέλιξη της δουλειάς της αποδίδει τα θέματα της με αφαιρετικό και γενικευτικό τρόπο ή μέσα από μια εντελώς αφηρημένη αντίληψη δίνοντας έμφαση στην εκφραστική πλαστική δύναμη των χρωμάτων και στις ενίοτε συμβολικές αναφορές και προεκτάσεις. Έχει παρουσιάσει το έργο της στην Κύπρο σε πολλές ατομικές εκθέσεις και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και εξωτερικό. Η καλλιτέχνης είναι μέλος του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου, όπου εξελέγη ως αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου το 2009.
Ο Αντρέας Χρυσοχός, ζωγράφος-αγιογράφος, Επιθεωρητής Τέχνης μέσης εκπαίδευσης σημειώνει για το έργο της «[…] Πιστεύω πως αξίζει να εξεταστεί κατά πόσο οι κοινωνικές απόψεις της Ελένης έχουν επηρεάσει τη δουλειά της […] Η ζωγράφος αρνείται την απλοϊκή λύση – να κάμει απλή εικονογράφιση ιδεών και πεποιθήσεων που την απασχολούν. Είναι πολύ πιο ειλικρινής με τον εαυτό της. Επειδή προπαντός δίνει σημασία στην πλαστική-αισθητική πλευρά του έργου, προβληματίζεται σ’ ότι αφορά τη ζωγραφική ποιότητα, την απασχολεί η πλαστική αναζήτηση […]»

Σάββας Γεωργιάδης

Ο Σάββας Γεωργιάδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1975. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Δ. Μυταρά, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1995-2000) υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 11 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετές σημαντικές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά την περίοδο 2006-2007 πραγματοποίησε αντίγραφα, για τις ανάγκες των γυρισμάτων της μεγάλου μήκους κινηματογραφικής ταινίας «EL GRECO», του Γ. Σμαραγδή.
Για τα πορτραίτα του σημειώνει η Μαρίνα Λαμπρακάκη Πλάκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου «Οι εικόνες του Σάββα Γεωργιάδη εντυπώνονται ανεξίτηλα στη μνήμη. […] Είναι σήμερα εφικτός και αποδεκτός ένας ρεαλισμός στη ζωγραφική; Ναι, θα απαντούσα απροκάλυπτα, εφόσον δεχτούμε αυτό που θεωρείται αυτονόητο από τη σύγχρονη ψυχολογία της αντίληψης: το ανθρώπινο βλέμμα και οι εικόνες που θησαυρίζει δεν αποτελούν αντικατοπτρισμό του κόσμου, αλλά πολιτιστικά προϊόντα. Αν το πνεύμα του καλλιτέχνη παραμένει ανοικτό και άγρυπνο σε όσα συμβαίνουν γύρω του, τότε ο ρεαλισμός που προτείνει μπορεί να είναι όχι απλά πρωτότυπος αλλά και αποκαλυπτικός. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το βλέμμα και τη ζωγραφική του Σάββα Γεωργιάδη».

Βαγγέλης Τζερμιάς

Ο Βαγγέλης Τζερμιάς γεννήθηκε το 1960 στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία και στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα απ’ όλου αποφοίτησε με άριστα από το προπαρασκευαστικό τμήμα του Δημήτρη Μυταρά και το τετραετές εργαστήριο του Ηλία Δεσκουλάκου. Έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Σημειώνει για το έργο του η ιστορικός Λουϊζα Καραπιδάκη, με αφορμή την τελευταία του έκθεση με τίτλο «Όρκος» στο Πολεμικό Μουσείο: «[…] Ο Τζερμιάς με το χαρακτηριστικό έντονα εξπρεσιονιστικό γνώρισμα της ζωγραφικής του μανιέρας, τους επιδέξιους εικονογραφικούς συσχετισμούς και την εκρηκτική ενέργεια που εκπέμπουν τα έργα του, μας μεταφέρει μ’ έναν γλαφυρό τρόπο, στα χρόνια της επανάστασης, αλλά και στον απόηχό της μέσα στους αιώνες».

Κεντρική φωτογραφία: Η έξοδος του Μεσολογγίου – Σάββας Γεωργιάδης

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Ατζέντα του Σ/Κ

Το πρώτο σαββατοκύριακο της Άνοιξης είναι εδώ και σε περιμένει με πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις: ...

O βασιλιάς Iάκωβος B’ Lusignan, οι Kάτω Kιβίδες και η Aγλαντζιά

Μερικά νέα στοιχεία για τα χωριά μας του 15ου αιώνα μάς επιτρέπουν να ασχοληθούμε ...

Καλοκαίρι ξανά, στην Αξιοθέα

Για 22η χρονιά επανέρχεται στην πολιτιστική ατζέντα της Λευκωσίας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου ...

Εβδομάδες Γερμανικής Γλώσσας 2020

Οι Πρεσβείες της Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου ανακοινώνουν ότι ...

«Ινδικά χοιρίδια» από το Θέατρο Σκάλα

Τη σύγχρονη πικρή κωμωδία του Γάλλου συγγραφέα και ηθοποιού Σεμπαστιέν Τιερύ «Ινδικά Χοιρίδια» παρουσιάζει ...

«Μπουάτ 11» στο Καφενείο 11

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της «Μπουάτ 11» στις 3 Μαρτίου 2022 και ...

X