«Η Παράσταση» πολιτιστική ομάδα

Ποιοι είστε;

Η μη εγγεγραμμένη άτυπη πολιτιστική ομάδα «Η Παράσταση» δημιουργήθηκε το 2020 από την ηθοποιό Παντελίτσα Μαυρογιάννη (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) και performer Μαρία Αλεξάνδρου (Indiana University of Pennsylvania). Την ομάδα στηρίζουν και βοηθούν οι εξωτερικοί συνεργάτες και μέλοι της ομάδας Γιάννης Φέρος, Ισιδώρα Αβραάμ και Μαρίνα Κακουλλή.

Τι κάνετε;

Η «Η Παράσταση» διοργανώνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, προβολές ταινιών σε διάφορα σημεία της Λεμεσού, αλλά και ευρύτερα. Ο θεατρικός μονόλογος ΘΕΟΣΚΟΤΕΙΝΑ αποτελεί το πρώτο ανέβασμα θεατρικής παράστασης της ομάδας και θα λάβει χώρα στο θέατρο ένα – Versus στη Λεμεσό στις 24, 26 και 28 Νοεμβρίου και 1, 3 και 5 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 20:30.

«Ένα σώμα που κινείται και μιλιέται μέσα σε μια ιστορία που δεν είναι δυνατόν να γίνει ποίημα ή μύθος».

Ο Κύπριος συγγραφέας και ψυχαναλυτής Πέτρος Πατούνας μέσω του έργου του ακουμπά το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης δίνοντας το λόγο σε μια γυναίκα, σε ένα κορίτσι, σε ένα παιδί που δεν είχε ποτέ τον σωστό ακροατή. Οι θεατές καλούνται να καλύψουν αυτό το κενό, να ακούσουν και να υπομείνουν το τέλος.

Τι θέλετε;

Μέσω του Θεατρικού μονολόγου ΘΕΟΣΚΟΤΕΙΝΑ αλλά και άλλων δράσεων της ομάδας θέλουμε να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε την πολιτισμική περιουσία του τόπου μας μέσω του δυνατότερου όπλου μας, της τέχνης – το θέατρο. Σε αυτή την περίοδο πολιτισμικής ξηρασίας, προσφέρουμε στο κυπριακό κοινό μία όαση πολιτισμού και συνάμα ενημέρωσης σχετικά με κοινωνικά ζητήματα όπως η παιδική σεξουαλική κακοποίηση – ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και επίκαιρο το οποίο αφορά την κοινωνία μας και χρήζει  μεγαλύτερης ορατότητας.

Σύμφωνα με στατιστικές που έχουν γίνει ανά το παγκόσμιο, η Κύπρος έχει τον διπλάσιο αριθμό περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον μέσο όρο άλλων χωρών – 2 στα 5 παιδιά. Ο θεατρικός μονόλογος ΘΕΟΣΚΟΤΕΙΝΑ ενισχύει, με τον τρόπο του, στη συνειδητοποίηση της κατάστασης και της έκτασης της. Το έργο αυτό αποτελεί τον δικό μας τρόπο δράσης – μέσα από την τέχνη μας να συμβάλλουμε στο να σπάσει αυτή η αόρατη αλυσίδα που ενώνει όλες τις περιπτώσεις κακοποίησης.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να εργοδοτήσουμε Κύπριους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου και να προσφέρουμε ευκαιρίες δημιουργίας μέσα σε αυτή την περίοδο – εν μέσω πανδημίας – την οποία τα καλλιτεχνικά δρώμενα αναβάλλονται συνεχώς αφήνοντας συναδέλφους καλλιτέχνες και τεχνικούς του χώρου χωρίς εργασία.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Στέλιος Καλλιστράτης

Ο Στέλιος Καλλιστράτης περπατά ανάμεσα σε Γη και φεγγάρι Πού είσαι; Επέστρεψα στην Κύπρο ...

Κωνσταντίνος Γένης

25.9.2011 Ο Κωνσταντίνος Γένης “διέπραξε” ένα φεστιβάλ για το οποίο δεν μετανιώνει με τίποτα ...

Άντονι Παπαμιχαήλ

Ο Άντονι Παπαμιχαήλ θα ερμηνεύσει αυτόν που ίσως ονειρεύτηκες να είσαι Πού είσαι; Είμαι ...

Μιχάλης Αναστασίου

8.5.2011 Ο Μιχάλης Αναστασίου εργάζεται στην Αθήνα και προβληματίζεται για τη Λευκωσία Τι κάνεις; ...

“Τα Κατακάθια”

22.5.2011   Ο Μιχάλης Νεοφύτου και ο Παναγιώτης Γιαννακού είναι “Τα Κατακάθια“ Τι κάνετε; ...

Ay Olan

Η Ay Olan ενώνει τα χρώματά της στο Buffer Fringe Festival Ποια είσαι; Είμαι ...

X