«Κυπριακά Σπίρτα Αφροδίτης» στο ΤΕΠΑΚ

Την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) φιλοξενεί την εκδήλωση με τίτλο Κυπριακά Σπίρτα Αφροδίτης με έναυσμα την ποίηση του Ηλία Κωνσταντίνου (1957-1995). Την εκδήλωση επιμελείται η ομάδα CEL σε συνεργασία με τον Δρ Γαβριήλ Κουρέα, Επίκουρο Καθηγητή στο Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και επικεφαλής του προγράμματος Queer Arts of the Eastern Mediterranean.

Ο πρόωρος θάνατος του Κωνσταντίνου από AIDS, o ερωτισμός στην ποίησή του και η ασυμβίβαστη πολιτική του σκέψη έχουν αναγνωριστεί ως λόγοι που το έργο του δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Η εκδήλωση δανείζεται τίτλο ποιήματος του Κωνσταντίνου από τη συλλογή Αρσενικός Χαλκός (Θεμέλιο, 1984) και επιδιώκει να συνεχίσει τη συζήτηση γύρω από την κριτική υποδοχή του ποιητή εγείροντας ερωτήματα γύρω από θέματα ορατότητας των κουίρ (queer) ατόμων και της δημιουργικής τους παραγωγής. 

Στη συζήτηση συμμετέχουν ο Παντελής Γεωργίου, ο Δρ Σταύρος Σταύρου Καραγιάννης και ο Αναστάσσης Πισσούριος. Ανάγνωση ποιημάτων, Δημήτρης Χειμώνας. Βιντεοπροβολή, Πόλυς Πεσλίκας.  O Καθηγητής Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα παρουσιάσει την έρευνα της οποίας ηγήθηκε με τίτλο «Ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στην Κύπρο».

Στην εκδήλωση θα υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν διεξαγωγής τεστ ταχείας ανίχνευσης HIV. Σε συνεργασία με το Κ.Υ.Φ.Α (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS) – www.kyfahivcenter.com

Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από την έκδοση Κυπριακά Σπίρτα Αφροδίτης σε επιμέλεια CEL και Δρ. Γαβριήλ Κουρέα με ποιήματα δημιουργών που πειραματίζονται σήμερα με τον ποιητικό λόγο. Στην έκδοση συμμετέχουν: Χρίστος Κυριακίδης, Χαριτίνη Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Μιλτιάδης Μιχαηλίδης, Νίκος Ντενισλής, Αναστασία Ντολιτσάι, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Κρίστα Παπίστα, Πόλυς Πεσλίκας, Μαρία Πετρίδη, Γιώργος Πέτρου και Άλκης Χατζηανδρέου. 

CEL είναι ο Χρήστος Κυριακίδης, η Έλενα Πάρπα και ο Λεόντιος Τουμπουρής. Η ομάδα συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και ασχολείται με τη διερεύνηση κουίρ εκφάνσεων στο κυπριακό τοπίο.

Στην εκδήλωση θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας έναντι της νόσου Covid-19. Είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

  • 1η Δεκεμβρίου 2021 | 19:30 | ΤΕΠΑΚ, Κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος | Αμφιθέατρο 1, Θέμιδος και Ιφιγενείας γωνία, Λεμεσός | Διάρκεια: 2 ώρες. Για περισσότερες πληροφορίες: gavriel.koureas@cut.ac.cy | www.cut.ac.cy | Τηλ.: +357 2500 2409 | Ηλ. ∆ιεύθυνση: PublicRelations@cut.ac.cy

Facebook: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου | Twitter: CyprusUniversityTech @CyUniTech

Instagram: cyprusuniversitytechnology | YouTube: Cyprus University Technology

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Touch(ed) στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ

Η καλλιτεχνική ομάδα του Προγράμματος Φιλοξενίας για Παραστατικές και Ζωντανές Τέχνες στο Θέατρο Πόλης ...

«Ράους» στο Θέατρο Διόνυσος

Η κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Ράους» είναι η νέα παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος, ...

Η ζωή και το έργο της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι σε έκθεση στο Λονδίνο

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου παρουσιάζει μία μεγάλη έκθεση – αφιέρωμα στην Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, ...

«Χαρά» στο 16ο Cyprus Rialto World Music Festival

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του σχήματος «Χαρά», οι συνθέσεις και τα τραγούδια που ...

Τέχνη για καλό σκοπό εν μέσω πανδημίας

Από την αρχή της πανδημίας του κοραναϊού, οι καλλιτέχνες πήραν πρωτοβουλία και συγκεντρώνουν χρήματα ...

Ατομική έκθεση του Peter Eramian στην γκαλερί Eins

Play Me είναι ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης του Πήτερ Εραμιάν, που εγκαινιάζεται ...

X