«Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, οργανώνει σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτιστικού Τουρισμού Discover Greek Culture στη Λευκωσία τη δράση «Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821» στις 7, 13, 14, 20 και 21 Νοεμβρίου στις 16:00.

Πρόκειται για ένα ιστορικό και λογοτεχνικό περίπατο, μία βόλτα διάρκειας 60 λεπτών στα τοπόσημα και τα μνημεία της πόλης που συνδέονται με το μείζον αυτό γεγονός της Ελληνικής Ιστορίας και χωρίζεται σε τρεις στάσεις.

Ο περίπατος θα αρχίζει από την Πλατεία της Αρχιεπισκοπής και η πρώτη στάση θα είναι η Παλαιά Αρχιεπισκοπή με αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, τη δράση και τη θυσία του ιδίου και των άλλων ιεραρχών και των προκρίτων της Κύπρου, τον Ιούλιο του 1821. Αναφορά θα γίνει και στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, το οποίο αποτελεί μετεξέλιξη της Ελληνικής Σχολής που ίδρυσε το 1812 ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και όπου βρίσκεται και η «Κρύπτη των Φιλικών». Εδώ γίνονταν οι μυστικές επαφές με τους απεσταλμένους της Φιλικής Εταιρείας.

Η δεύτερη στάση θα είναι η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, για να γίνει αναφορά στην εικόνα και τον κόσμο της Λευκωσίας την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με έμφαση στις παραμονές και την περίοδο της Επανάστασης.

Η τρίτη και τελευταία στάση θα είναι ο περίβολος του ναού της Φανερωμένης, όπου υπάρχει και το κενοτάφιο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και άλλων μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821.

Ο πρώτος περίπατος θα καταλήξει στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πως η Επανάσταση ενέπνευσε τη λογοτεχνία, αλλά και γενικότερα για τη συμμετοχή των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση.

Μετά το τέλος του πρώτου περιπάτου της 7ης Νοεμβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και την φιλόλογο κ. Ελένη Αντωνιάδου.

To Παράλληλο Πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας είναι Powered by Tράπεζα Κύπρου.

Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας & Nicosia For Art

Χρυσός Χορηγός Φεστιβάλ: Υφυπουργείο Τουρισμού
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ Κύπρου
Χάλκινος Χορηγός: ECOMMBX

Χορηγός Επικοινωνίας Παράλληλου Προγράμματος: OMEGA TV
Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», Λεβέντειος Πινακοθήκη, Mayopoula Dine & Wine, Map Hotel, Nissi Beach Resort, Travelhouse, Vassos Psarolimano.

Πληροφορίες: Πλατεία της Αρχιεπισκοπής, Κυριακή 7, Σάββατο 13, Κυριακή 14, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Νοεμβρίου / (60′)

Εισιτήρια: Δίκτυο καταστημάτων Stephanis (παγκύπρια), www.soldoutticketbox.com & ταμείο θεάτρου (Δευτέρα – Παρασκευή, 11:00 – 14:00).

Τηλέφωνο: 22 797979

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εργαστήρια της Τετάρτης από τον ΘΟΚ: 16 & 23 Μαρτίου 2022

Τρίωρα αυτοτελή Εργαστήρια Θεάτρου προσφέρονται από τον ΘΟΚ κάθε Τετάρτη απόγευμα τους μήνες Μάρτιο ...

Tea Ceremony: διαδικτυακή πρόσκληση σε τσάι

Ενα νέο εγχείρημα για τον ίδιο και το κυπριακό θέατρο ξεκινά την Τρίτη 23 ...

6ο Ετήσιο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα

Για 6η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται φέτος το Ετήσιο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα ...

Στην Κύπρο για μία συναυλία ο Κωστής Μαραβέγιας

Την πρώτη του συναυλία στην Κύπρο θα δώσει στις 20 Μαρτίου ο Κωστής Μαραβέγιας, ...

Διαδικτυακή συζήτηση: «Η Φαίδρα καίγεται: για τη διασκευή του αρχαίου δράματος»

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) φιλοξενεί την Τετάρτη 19 ...

«H σιωπηλή ασθενής»

«H σιωπηλή ασθενής» Tο Σολώνειον Kέντρο Bιβλίου προτείνει για καλοκαιρινή ανάγνωση το “best seller” ...

X