Makam & Taksim: Εισαγωγή στην Τροπική Μουσική των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου και η Παραπλεύρως Παραγωγές σας προσκαλούν στο σεμινάριο “Makam & Taksim: Εισαγωγή στην Τροπική Μουσική των παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου”, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού μουσικού προγράμματος “Awakening Sleeping Instruments in Europe”.

Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Γιάννης Κουτής ο οποίος έχει σπουδάσει Ούτι, είναι διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής και Κλασσικής Κιθάρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οθωμανική μουσική. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και φεστιβάλ παγκόσμιας εμβέλειας (Hong Kong, Qatar, Uzbekistan, Istanbul, Ankara, Las Palmas, Spain, Venice, UK, Netherlands, Germany, Israel, Russia, Denmark, Switzerland, Paris, Sweden, Algeria, Greece, Cyprus etc.), τόσο ως σολίστας όσο και σε συνεργασία με σχήματα παρουσιάζοντας παράλληλα τις προσωπικές του συνθέσεις. Έχει συνεργαστεί με παγκοσμίου φήμης μουσικούς όπως ο Kudsi Erguner (UNESCO Artist for Peace), Ross Daly, Omar Farouk Tekbilek, Hong Kong Chinese Orchestra κ.α.

 

 

Ο ίδιος επισημαίνει: “Πέραν του θεωρητικού μέρους, θα επικεντρωθούμε και στο Ταξίμι, την πρακτική ελεύθερου αυτοσχεδιασμού μέσα στα πλαίσια κατευθυντήριων κανόνων, βασικό χαρακτηριστικό του μουσικού αυτού είδους. Η γλώσσα των Μακάμ, άλλωστε, έχει ως θεμέλιο χαρακτηριστικό της την μελωδική ανάπτυξη τόσο σε συνθετικό, όσο και σε αυτοσχεδιαστικό επίπεδο.

Το υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από το τεράστιο ρεπερτόριο της Κλασσικής Οθωμανικής Μουσικής· ρεπερτόριο το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού, επί του προϋπάρχοντος της Οθωμανικής περιόδου, μεταξύ των ποικίλων εθνοτήτων που συνυπήρξαν κάτω από την ομπρέλλα της αυτοκρατορίας. Θα επικεντρωθούμε στη μερική ανάλυση των επιλεγμένων συνθέσεων, ως βασική πηγή δημιουργίας φρασεολογικού λεξιλογίου, με αποτέλεσμα την επί μέρους κατανόηση της φύσης του Μακάμ.”

Ως συμμετέχοντες είναι ευπρόσδεκτοι μουσικοί και μουσικόφιλοι από όλα τα είδη μουσικής, αφού στόχος αυτής της παρουσίασης είναι πρωτίστως να επικοινωνηθεί η βασική ιδέα του Μακάμ, καθώς και να παρουσιαστούν τρόποι προσέγγισης και στοιχεία που βοηθούν στη δημιουργία δομημένου και ουσιώδης αυτοσχεδιασμού στο είδος αυτό. Οι συμμετέχοντες καλούνται, εάν το επιθυμούν, να φέρουν τα μουσικά τους όργανα για το πρακτικό μέρος του σεμιναρίου.

 

 

Πληροφορίες Σεμιναρίου

Εισηγητής: Γιάννης Κουτής
Μέρα: Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021
Ώρες: 10:00 – 18:00 (με διάλειμμα μεταξύ 13:00 – 15:00)
Χώρος: Windcraft Music Center, Λευκωσία.

Συμμετοχή: Δωρεάν
Γλώσσα: Ελληνικά
Πληροφορίες / Δήλωση συμμετοχής: 70007102

Διοργανωτές: Παραπλεύρως Παραγωγές, Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου.

Συγχρηματοδοτούν: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Δημιουργική Ευρώπη” (Creative Europe).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI, το οποίο θα λάβει χώρα το τριήμερο ...

Καλοκαίρι ξανά, στην Αξιοθέα

Για 22η χρονιά επανέρχεται στην πολιτιστική ατζέντα της Λευκωσίας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου ...

Έκθεση της Μικέλλας Ψαρά στην γκαλερί Αργώ

Στην γκαλερί Αργώ παρουσιάζει την νέα της δουλειά η Μικέλλα Ψαρά, από τις 27 ...

Οι Monsieur Doumani στο Λονδίνο

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο με περηφάνια παρουσιάζει το πολυβραβευμένο κυπριακό συγκρότημα ...

Συναυλία – Παρουσίαση Δίσκου Στέλας Φυρογένη – “Stelafi, Ο Σιδεροκόφτης”

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, οι μουσικοί Λευτέρης Μουμτζής και Ανδρέας Τραχωνίτης και η ...

«Τune In» στη Λευκωσία, λίγο πριν την Μπιενάλε

Την σόλο παράσταση της Λίας Χαράκη Tune In θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ...

X