Ο διάσημος φωτογράφος Μάριο Τεστίνο φωτογραφίζει τις αρχαιότητες του Ιράκ

Οι αρχαιότητες έχουν επαναπατριστεί τον Αύγουστο του 2021 στη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού αρχαιοτήτων στη χώρα

Ο Μάριο Τεστίνο ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους μόδας στον κόσμο είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει μερικές από τις ιρακινές αρχαιότητες που επαναπατρίστηκαν πρόσφατα μετά την απώλειά τους από το εθνικό μουσείο το 2003.

Μετά από μια τεράστια προσπάθεια υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Mustafa Al-Kadhimi και του Υπουργού Πολιτισμού Hassan Nadhim, με τη βοήθεια διαφόρων άλλων κυβερνήσεων, 17.000 κομμάτια επιστράφηκαν στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2021.

«Ως Περουβιανός που ξέρει τι σημαίνει ιστορία για τη χώρα του, ήταν απίστευτο να παρακολουθώ την περηφάνια και τη χαρά που δημιούργησε η ανάκτηση αυτών των αντικειμένων. Όπως το Ιράκ, οι ρίζες του Περού είναι χιλιετίες πίσω, με πολιτισμούς που άκμασαν και μεταμόρφωσαν τη γη, και των οποίων η επιρροή είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας για μια χώρα και τους ανθρώπους της να μπορούν να διατηρήσουν τη δική τους κληρονομιά» έγραψε ο Τεστίνο.

 

Ξύλινη κούπα, 6ος έως 8ος αιώνας. Ειδώλιο Αφροδίτης, 5.000 π.Χ. | Mario Testino Instagram

 

Πάνω από 17.000 λεηλατημένα αρχαία τεχνουργήματα που ανακτήθηκαν, παραδόθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ στις 3 Αυγούστου, σε μια επιστροφή που χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση του Ιράκ ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.

Οι λαθρέμποροι εκμεταλλεύτηκαν δεκαετίες αστάθειας στο Ιράκ από τότε που οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα το 2003, για να διακινούν λεηλατημένα πολιτιστικά είδη στη διεθνή αγορά. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν στις ΗΠΑ και παραδόθηκαν, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η τοποθέτησή τους στο Εθνικό Μουσείο του Ιράκ.

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες ιρακινά τεχνουργήματα που διακινούνται εκτός της χώρας», είπε. «Τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μας υποστηρίζουν στη διεθνή κοινότητα και οι νόμοι άλλων χωρών στις οποίες βρίσκονται λαθραία αυτά είναι στο πλευρό μας».

 

Πήλινη πλάκα και κύλινδροι με σφηνοειδή γραφή, που είναι το πρώτο σύστημα γραφής που είναι γνωστό στην ανθρωπότητα. | Mario Testino Instagram

 

Τα τεχνουργήματα παραδόθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια. Μερικά εκτέθηκαν, αλλά το υπουργείο είπε ότι τα πιο σημαντικά εξ′ αυτών θα εξεταστούν και αργότερα θα εκτεθούν στο κοινό  Οι αρχαιότητες του Ιράκ έχουν λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους κατά τη διάρκεια δεκαετιών πολέμου και αστάθειας, από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 στη χώρα η οποία ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν. Πουλήθηκαν στο εξωτερικό και κατέληξαν σε μουσεία ξένων χωρών. Ωστόσο, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να παραμελούνται λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Πολλές από τις πήλινες πλάκες και σφραγίδες που έχουν επιστραφεί προέρχονται από το Ιρισαγκρίγκ, μια χαμένη αρχαία πόλη στα εδάφη του Ιράκ. Η ύπαρξη του έγινε γνωστή το 2003 όταν πλάκες που την ανέφεραν κατασχέθηκαν στα σύνορα της Ιορδανίας. Χιλιάδες άλλες πλάκες εμφανίστηκαν σε διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων.

Το Νότιο Ιράκ, μέρος της αρχαίας Μεσοποταμίας, περιέχει χιλιάδες ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, όπου και ξεκίνησαν οι πρώτοι γνωστοί πολιτισμοί στον κόσμο. Η Βαβυλώνα και η Ουρ, η φημισμένη γενέτειρα του Προφήτη Αβραάμ, άκμασαν στην περιοχή και από εκεί προήλθε η γραφή, η αστρονομία και ο πρώτος γνωστός κώδικας δικαίου.

 

Ειδώλιο Αφροδίτης, κατασκευασμένο από καφέ πηλό με μαύρες λωρίδες χρώματος , 5800 π.Χ. | Mario Testino Instagram
Υφάσματα που βρέθηκαν στα Σπήλαια Al-Tar, Καρμπάλα. 300 π.Χ. | Mario Testino Instagram
Τα κιβώτια στα οποία μεταφέρθηκαν οι λεηλατημένες αρχαιότητες. | Mario Testino Instagram

LiFO

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ένας σπόρος, ένα κομμάτι της Ιστορίας

Ο εντοπισμός νέων ευρημάτων στον οικισμό του Δασκαλιού της Κέρου καθιστά τον αρχαιολογικό αυτό ...

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος από αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου

Μία ξεχωριστή εμπειρία θα προσφέρει στο κοινό φέτος το Τμήμα Αρχαιοτήτων, λαμβάνοντας την πρωτοβουλία ...

Ακρωτήρι Θήρας: στο «φως» σημαντικά ευρήματα

Σημαντικά νέα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφικών εργασιών στο Ακρωτήρι Θήρας, ...

Διάλεξη για το ιστορικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας Λήδρα Πάλας

Το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί απόψε Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, ...

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ | Αναζητώντας πιθανούς Παλαιολιθικούς αποικιστές της Κύπρου

Η νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά», του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ...

Συμπόσιο: Εθνικισμός, τέχνη και αμφισβήτηση

Ένα ακαδημαϊκό συμπόσιο εις μνήμην του Καίσαρα Μαυράτσα διοργανώνουν το Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών ...

X