Ο τύπος του καναπέ

Φαντάσου ότι είσαι φοιτήτρια, σε λένε Λόρεν, και ότι ο αγαπημένος σου ζει μακριά και κανονίζεις να του κάνεις μία έκπληξη. Έχεις συνεννοηθεί και με τους φίλους του, ξέρεις ακριβώς πού θα είναι, σηκώνεσαι λοιπόν και πας στην άλλη άκρη της χώρας, αυτός σε βλέπει, σηκώνεται από τον καναπέ, σε αγκαλιάζει, όλοι γύρω χαμογελούν. Το γυρίζεις και βιντεάκι, βάζεις και το κατάλληλο τραγούδι για να τονίσεις τον ρομαντικό χαρακτήρα της σκηνής και το ποστάρεις στο TikTok. Άμα θέλετε να το δείτε, σας δίνω και το link https://bit.ly/2ZoHPfG. Βοηθάει βέβαια να έχεις και 189.800 ακολούθους και πάνω από 6 εκατ. συνολικά likes, αλλά ας μην μείνουμε σε μικρολεπτομέρειες.

Το προβληματάκι ξεκίνησε λίγο μετά, γιατί για κάποιον μυστήριο λόγο η κοινότητα του TikTok δεν πείστηκε. Αντίθετα, άρχισαν να μιλάνε για την αρνητική ενέργεια του βίντεο. Πολλοί ήταν εκείνοι που παρατήρησαν ότι τη στιγμή που η Λόρεν μπαίνει στο δωμάτιο, ο φίλος της καθόταν με τρία άλλα κορίτσια σε έναν καναπέ. «Κοπελιά, δεν σου είναι πιστός», έγραψε κάποιος/α, ενώ κάποιος/α άλλος/η σχολίασε ότι την αγκάλιασε σαν να ήταν η θεία του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάποιον που να μοιάζει τόσο θλιμμένος όταν βλέπει τη φίλη του», τόνισε ένας/μία ακόμα. Τα σχόλια έφτασαν τα 133.900 στον αριθμό (μα είναι δυνατόν να διαβάσει κάποιος τόσα σχόλια;), ενώ τα likes ξεπέρασαν τα πέντε εκατομμύρια (5,2 για την ακρίβεια) και οι θεάσεις τα 60 εκατομμύρια. Οπότε, η Λόρεν πιθανόν να μην σκάει και πολύ για το πόσο την αγαπάει ο Ρόμπι. Τον οποίο όλοι πλέον ονομάζουν «ο τύπος του καναπέ» (Couch Guy).

Κατ’ αρχήν, το να αντιλαμβάνονται διαφορετικά οι άλλοι αυτό που εσύ προσπαθείς να τους πεις είναι παλιό σαν τον κόσμο. Θυμάμαι ακόμα στα φοιτητικά μου χρόνια που ένας καθηγητής μας μιλούσε για μελέτες που έδειχναν ότι το «Ντάλλας» (βγήκε και επανέκδοση, την είδε κανείς;) και για το πώς αυτός ο σκληρός και αδίστακτος χαρακτήρας του Τζέι-Αρ, που κανείς μας δεν χώνευε, στις αραβικές χώρες όταν προβλήθηκε το σίριαλ έγινε viral θα λέγαμε σήμερα. Γιατί στην εκεί κουλτούρα, ο τρόπος που φρόντιζε την οικογένεια ήταν μια ποιότητα που όλοι εκτιμούσαν. Να μην περιμένουμε ποτέ λοιπόν ότι το φιλοθεάμον κοινό θα καταλάβει αυτό που του λέμε εμείς να καταλάβει.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα ξέφυγαν λίγο. Οι θεατές δεν περιορίστηκαν στα σχόλια, αλλά άρχισαν να αναλύουν το βίντεο καρέ καρέ και από αυτό να βγάζουν συμπεράσματα. Αναρτήθηκαν και νέα βίντεο που ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του τύπου στον καναπέ. Άλλοι τα έβαλαν με τα κορίτσια δίπλα του.

Όσο και αν οι δύο νεαροί, η Λόρεν και ο Ρόμπι, όπως και οι φίλοι τους που ήταν παρόντες, αρνήθηκαν ότι υπήρχε οτιδήποτε «στραβό», το κοινό δεν πείστηκε: «μπορεί να κοροϊδεύει εσένα αλλά όχι εμάς», έγραψαν κάτω από την ανάρτηση της Λόρεν. Ο δε συγκάτοικος του Ρόμπι παραπονιέται ότι δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Και συνεχώς βγαίνουν νέα βίντεο αναλύοντας κάθε νανοσεκόντ των προηγούμενων αναρτήσεων της Λόρεν, για να ανακαλύψουν ποια ήταν ακριβώς η χρονική στιγμή που ο Ρόμπι «έχασε το ενδιαφέρον του».

Βλέποντας το βίντεο παρατήρησα έναν αμήχανο νεαρό που δεν ήξερε τι του γινόταν (ε, ναι, μπορεί και να τα έψηνε με τη νεαρή δίπλα του στον καναπέ, αλλά δεν έγινε και τίποτα βρε παιδιά, εμείς εδώ στην Ευρώπη δεν είμαστε τόσο πουριτανοί) και γενικά το βρήκα αδιάφορο (βλέπουμε και τη Λόρεν μόνο από πίσω, που δεν είναι και τόσο ελκυστικό).

Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε πολλά δείγματα μιας τάσης «τιμωρών». Και θύμα μπορεί πια να είναι ο καθένας μας και όχι μόνο οι διάσημοι (φανταστείτε αν είχε social όταν ο Τόλης χώριζε την Τζούλια). Ή και ‘μεις πρέπει, μήπως, να κρατάμε την προσωπική μας ζωή λίγο πιο προστατευμένη;

You May Also Like

Νέοι κανόνες στο προεκλογικό παιχνίδι

@valia_kaimaki Ο αντίκτυπος του περίφημου debate των επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου -και υποψηφίων ...

Κρασάρει το κινητό μου, κρασάρω κι εγώ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Η χρονιά παραλίγο να μπει θεόστραβα. Την ώρα που όλοι ...

Πόσο φοβούνται το δίκτυο οι Ευρωπαίοι;

Το πρόβλημα της διάχυσης των προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ...

Το καλάθι της Google

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω μείνει με τα μάτια γουρλωμένα, το σαγόνι πεσμένο και ...

Ναι στην οθόνη, όχι στην αναξιόπιστη είδηση

@valia_kaimaki Χρησιμοποιούν τα «παλιά μίντια» οι Ευρωπαίοι και πόσο; 63% την τηλεόραση [έναντι 52% ...

Πώς το τερματίζεις…

Τώρα μιλάω για την Ελλάδα και δεν είμαι σίγουρη εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε ...

X