Οι ΔΡΑΣΕΙΣ 2021-2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» συνεχίζονται

Οι ΔΡΑΣΕΙΣ 2021-2022 «Νέ@ σε έρημο νησί» συνεχίζονται! Ύστερα από έναν επιτυχημένο κύκλο που περιλάμβανε εργαστήρια θεατρικής δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης, ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την παραγωγή Τέρας και δημόσιες προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών με πρωταγωνιστές  παιδιά και εφήβους, ακολουθούν το Εργαστήριο «H μάσκα μου κι εγώ – Μια εισαγωγή στο θέατρο-ντοκουμέντο» (σχεδιασμός/εμψύχωση: Ελένη Αναστασίου) στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 και η φιλοξενούμενη παραγωγή Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας του Τάσου Αγγελόπουλου (σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου) στις 19 Δεκεμβρίου 2021.

Θεατρικό εργαστήριο «H μάσκα μου κι εγώ – Μια εισαγωγή στο θέατρο-ντοκουμέντο»

Σχεδιασμός/Εμψύχωση: Ελένη Αναστασίου

Το θέατρο-ντοκουμέντο έχει καθιερωθεί ως το θέατρο του πραγματικού. Ως είδος, εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους κρίσης. Γεννιέται μέσα από την ανάγκη της κοινωνίας που πάσχει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και επιθυμεί να αλλάξει ριζικά. Στόχος του εργαστηρίου είναι να συστήσει στους συμμετέχοντες αυτό το είδος θεάτρου, ώστε να κατασκευάσουν μέσω αυτού ένα νέο αφήγημα που θα ενσωματώσει την πραγματικότητα που βιώνουν και θα μιλήσει άμεσα γι’ αυτήν. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τα εργαλεία και τις τεχνικές που εφαρμόζουμε στη διαδικασία έρευνας και ανεβάσματος μιας παράστασης θεάτρου-ντοκουμέντο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπουν για λίγο στα «παπούτσια» του ερευνητή, του δραματουργού, αλλά και του ηθοποιού/ερμηνευτή μιας δράσης-ντοκουμέντο.

 Ημέρες διεξαγωγής του εργαστηρίου: 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2021 (Παρασκευή 15:00-18:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00)

Χώρος: Λευκωσία, Θέατρο Αποθήκες

Διάρκεια: 9 ώρες

Απευθύνεται σε εφήβους από 14 μέχρι 17 ετών.

Το τριήμερο εργαστήριο είναι δωρεάν – απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να αποστείλετε e-mail στο dramaturg@thoc.org.cy ή να καλέσετε στο τηλέφωνο 22 86 4306.

*Η είσοδος στο εργαστήριο θα επιτρέπεται σε όσους και όσες διαθέτουν είτε πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος για την ασθένεια του COVID-19, είτε πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19 –με ισχύ έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής τους θετικής διάγνωσης–, είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση (PCR test) ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου  (Rapid test) για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ιστορία του Βίκτωρα και της Μαρίας του Τάσου Αγγελόπουλου

Μια παράσταση του Θεάτρου Βαλίτσας “Intra Portas”

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Δύο ηθοποιοί αφηγούνται με παιγνιώδη τρόπο, αλλάζοντας πολλαπλούς ρόλους, μια περίπτωση ενδοσχολικής παρενόχλησης, προτείνοντας ταυτόχρονα, μέσα από την ιστορία, τρόπους αντιμετώπισής της.

Ο Βίκτωρας θα μπορούσε να είναι το κάθε παιδί που μπλέκει άθελά του και η Μαρία ο κάθε συμμαθητής του που καλείται να πάρει θέση και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα,  η  παράσταση  αποτελεί  και  ένα  μάθημα  εξοικείωσης  με  τη  θεατρική  διαδικασία, καθώς  βασίζεται  σε  τεχνικές  του  θεατρικού  παιχνιδιού και  της  δραματοποίησης.

Με το τέλος της παράστασης τα μέλη της ομάδας καθοδηγούν την πλοκή, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος με τους νεαρούς θεατές σε σχέση με το περιστατικό του σχολικού εκφοβισμού που μόλις έχουν παρακολουθήσει.

Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Αντρέας Κουτσόφτας

Για ενήλικο και εφηβικό κοινό

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες,  Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:00

Πληροφορίες / Εισιτήρια

  • Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
  • Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

Τιμή εισιτηρίου: €6

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ | ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19

Εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΘΟΚ ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που θα ακολουθήσει για την παράσταση θα καθορίζεται από τους κανονισμούς του Διατάγματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 18η Δεκεμβρίου 2021, και οι οποίοι θα ανακοινωθούν αργότερα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η μουσική ατζέντα της εβδομάδας

Έξι μουσικές εκδηλώσεις που μπορείς να πας αυτή την εβδομάδα: Λυρισμός και Δεξιοτεχνία από ...

«Τε…Τέλεσται» … μια τελετουργία για τον άνθρωπο / Του Άντη Σκορδή

Το «Τε…Τέλεσται» είναι ένα έργο για μπάσο (φωνή), πιάνο και προηχογραφημένα στοιχεία με διάρκεια ...

Το Θέατρο Ανεμώνα επιστρέφει με τον «Άνθρωπο Μαξιλάρι»

Το Θέατρο Ανεμώνα μετά από μια αναπόφευκτη παύση έξι μηνών που η πανδημία επέβαλε ...

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ | «Η Κοινωνική Ταυτότητα ως Βιωματική Εμπειρία στη Χαλκολιθική και Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο»

Άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες συνθέτουν ένα σκηνικό με ιδιαίτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ...

«Oliveland»: έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Σάββα

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Μαίρης Σάββα με τίτλο «Oliveland», από ...

«Saved» στο Σατιρικό Θέατρο

 Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει στην Κάτω Σκηνή (Υπόγειο) το  έργο SAVED του Άγγλου θεατρικού ...

X