«Παιδιά ενός κατώτερου Θεού» από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ

Το βραβευμένο με Tony έργο «Παιδιά ενός κατώτερου Θεού», γραμμένο το 1979 από τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Μαρκ Μέντοφ, ανέβηκε το φθινόπωρο του 2001 από τη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή.

Η παράσταση σημείωσε τεράστια επιτυχία και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. Στο ρόλο της κωφής Σάρα ήταν η Λέα Μαλένη και στο ρόλο του Τζειμς ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Οι δύο τελευταίες παραστάσεις μεταφέρθηκαν από την τότε Νέα Σκηνή του ΘΟΚ στα Λατσιά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας λόγω αυξημένης ζήτησης και ενδιαφέροντος και αποτελούν μέχρι σήμερα ορόσημο για την θεατρική ιστορία του ΘΟΚ.

Είκοσι χρόνια μετά, η ΕΘΑΛ ξαναπροτείνει το συγκεκριμένο έργο στο κοινό της Κύπρου καθορίζοντας εμβληματικά την πρεμιέρα του στο σημερινό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Αυτή τη φορά ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΘΑΛ συναντιέται ξανά με τη Λέα Μαλένη, καταξιωμένη σκηνοθέτιδα πια σήμερα, η οποία αναμετριέται με το συγκεκριμένο έργο με μια νέα ματιά.

Το έργο του Μέντοφ, σαράντα δύο χρόνια μετά το πρώτο του θεατρικό ανέβασμα και τριαντα πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική επιτυχή μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη πραγματεύεται ακόμα τις σχέσεις των ανθρώπων και την αγωνιώδη προσπάθειά τους για επικοινωνία. Η μη ικανότητα του ακούειν δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της κλειστής, απομονωμένης κοινωνίας των κωφών. Οι άνθρωποι, με ή χωρίς απώλεια ακοής, βρίσκονται καθημερινά σε έναν αέναο, απεγνωσμένο αγώνα να ακούσουν πραγματικά ο ένας τον άλλο.

Αυτό που κάνει το έργο του Μέντοφ σκληρό αλλά και συνάμα συγκινητικό, είναι πως χτυπάει το καμπανάκι της ξεχασμένης ανθρωπιάς μας. Στα χρόνια που διανύουμε, οι άνθρωποι παραμένουν σκληροί και αδυσώπητοι, άτεγκτοι, τυφλοί και μουδιασμένοι στην επικοινωνία τους, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο απόμακρη, όλο και λιγότερο προσβάσιμη, όλο και λιγότερο χειροπιαστή. Σ’ έναν κόσμο που τείνει όλο και περισσότερο στην απομόνωση, στον εγκλεισμό, στη στέρηση της ζωντανής επαφής και στην επιβολή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, η ανάγκη να ακούσουμε πραγματικά ο ένας τον άλλο, καθίσταται απόλυτα άμεση και κρίσιμη.

Το έργο

Ο Τζέιμς Λιντς, καθηγητής λογοθεραπείας, ειδικός στα άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας αναλαμβάνει να διδάξει νοηματική σ’ ένα σχολείο κωφών. Εκεί γνωρίζεται με τη νεαρή, επίσης κωφή, Σάρα, που εργάζεται ως επιστάτρια, η οποία αμέσως του κινεί το ενδιαφέρον με τη δυναμική προσωπικότητά της. Το ενδιαφέρον γίνεται γρήγορα σφοδρός έρωτας και τότε θα ξεκινήσει η τιτάνια προσπάθειά του να κάνει πράξη τα πιστεύω του στην ίδια του την προσωπική ζωή. Η Σάρα, ζώντας στο περιθώριο και βιώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη ακόμα και από τους πιο οικείους της, είναι κλεισμένη στη σιωπή της και αρνείται να γνωρίσει τον κόσμο των «φυσιολογικών», που τόσο την πλήγωσε.

Ο έρωτας θα ενώσει τους δύο κόσμους, η επιμονή όμως του Τζέιμς να την κάνει να μιλήσει και η άρνησή του να της επιτρέπει να αναπτύξει τους δικούς της προσωπικούς στόχους την πιέζουν αφόρητα, νιώθοντας πια η ίδια πως το μόνο που εισπράττει από αυτόν είναι οίκτο. Η σχέση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, έτσι η Σάρα αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της και στη μητέρα της, προσπαθώντας να συμφιλιωθεί ξανά μαζί της. Ο Τζέιμς δεν τα βάζει κάτω και επιχειρεί να την ξανακερδίσει.

 

 

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Βαρνάβας Κυριαζής
Σκηνοθεσία: Λέα Μαλένη
Πρωταγωνιστούν: Σαββίνα Γεωργίου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρίλια Χαριδήμου, Τάριελ Μπερίτζε, Έλενα Χειλέτη και Δήμητρα Δημητριάδου.
Σκηνικά / Κοστούμια: Paravan Proactions
Μουσική Σύνθεση / Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλιος Καλλιστράτης
Προβολή / Επικοινωνία: Λουκία Βασιλείου

Πρεμιέρα: 25 Νοεμβρίου 2021 | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας | 20:30 | Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Παραστάσεις:

Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου: 30 Νοεμβρίου | 20:30
Θέατρο ΕΘΑΛ: 2, 3, 4, 9, 10 & 11 Δεκεμβρίου | 20:30 – 5 & 12 Δεκεμβρίου | 18:30

Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα STEPHANIS

Πληροφορίες: 25 877827

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΑΝΟΜΒΡΙΑ project | από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ κλείνει τα πέντε του χρόνια και παρουσιάζει, στο πλαίσιο ...

«Το έργο που πάει λάθος» στο Θέατρο Ένα

Τα πατώματα πέφτουν, οι πόρτες μαγκώνουν, οι ηθοποιοί εγκλωβίζονται στον ανελκυστήρα, ένας από αυτούς ...

Ακύρωση παράστασης «Το Τάβλι»

Ο Δήμος Στροβόλου πληροφορεί το κοινό ότι η παράσταση «Το Τάβλι», που ήταν προγραμματισμένη ...

«Stories of Intimacy/ Ιστορίες Οικειότητας» στις Αποθήκες Παπαδάκη

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Λεμεσού παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Stories Of Intimacy” σε ...

Δράσεις 2021 – 2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» / “Das liegt im Blut”

Το Θέατρο Αποθήκες και οι Δράσεις 2021-2022 «Νέ@ σε έρημο νησί» του Θεατρικού Οργανισμού ...

Οι Νέοι της 20ης Πλατφόρμας Χορού: Μαρία Κασάπη

Τρεις ερωτήσεις στους νέους χορογράφους που συμμετέχουν φέτος στην 20η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου, που πραγματοποιείται στις ...

X