Το Μουσείο Γκέτι απέκτησε έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ έναντι 53 εκατ. δολαρίων

Το Μουσείο Γκέτι στο Λος Άντζελες απέκτησε το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ “Jeune homme a sa fenetre” (Νεαρός στο παράθυρό του) του 1876 έναντι 53 εκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Πέμπτη σε δημοπρασία ιμπρεσιονιστικής τέχνης του οίκου Christie`s.

Σε δήλωση μετά την πώληση, ο Σκοτ Αλαν, επιμελητής έργων ζωγραφικής στο Μουσείο Γκέτι, χαρακτήρισε τον πίνακα “αριστούργημα”. Με την πώληση καταρρίφθηκε νέο ρεκόρ για έργο του Γάλλου καλλιτέχνη, με την προηγούμενη υψηλότερη τιμή σε δημοπρασία, 22 εκατομμύρια δολάρια να έχει διατεθεί για τον πίνακα Rising Road (1881), που πουλήθηκε σε δημοπρασία στον οίκο Christie`s στο Λονδίνο το 2019.

Το έργο του Γκιστάβ Καγιεμπότ πουλήθηκε μαζί με άλλους 22 πίνακες από τη συλλογή του μεγιστάνας του πετρελαίου στο Τέξας Έντουιν Κοξ, ο οποίος πέθανε το 2020. Η δημοπρασία, η οποία περιελάμβανε επίσης έργα των Βίνσεντ βαν Γκογκ και Εντγκάρ Ντεγκά, απέφερε συνολικά 332 εκατομμύρια δολάρια.

Στο “Jeune homme a sa fenetre”, ένας άντρας τον οποίο εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από τον αδερφό του εμφανίζεται να κοιτάζει έναν δρόμο του Παρισιού. Είναι το πρώτο έργο του που μπαίνει στη συλλογή του Getty, το οποίο θα το παρουσιάσει το 2022.

Ο Καγιεμπότ δημιούργησε το έργο σε μια σημαντική στιγμή στην πρώιμη καριέρα του. Είναι μία από τις τρεις εσωτερικές σκηνές, στις οποίες ο καλλιτέχνης απεικόνισε τα μέλη της οικογένειάς του (τα άλλα έργα μένουν σε μουσείο του Τόκιο και σε ιδιωτική συλλογή). Και οι τρεις πίνακες προβλήθηκαν σε μια ιστορική έκθεση ιμπρεσιονιστικής τέχνης του 1876 στο Παρίσι.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΒ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο κορωνοϊός πλήττει τη Σκάλα του Μιλάνου

Ο κορωνοϊός πλήττει τη Σκάλα του Μιλάνου, όπου 18 ερμηνευτές και 9 μουσικοί έχουν ...

«Η Κυπριακή Άνοιξη» και φέτος στο Μόναχο της Γερμανίας

Για 14η χρονιά διοργανώθηκε η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Η Κυπριακή Άνοιξη» στο Μόναχο της ...

Θάτσερ-mania με αφορμή την ταινία The Iron Lady

Χάρη στη Μέριλ Στριπ, η «Η Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ «εισβάλλει» και πάλι στην ...

Τα μέτρα στήριξης για τον πολιτισμό αναλυτικά

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες προέβησαν σήμερα σε λεπτομερή ενημέρωση για τα μέτρα στήριξης των πολιτιστικών ...

3 years in Tokyo μέσα από τα sketchbook της Σιμώνης Φιλίππου

H εικονογράφος και χαράκτης Σιμώνη Φιλίππου ολοκλήρωσε φέτος τρία χρόνια έρευνας στην Ιαπωνία στο ...

Το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2017

Πέντε νέες παραγωγές θα υλοποιηθούν στο ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2017 από την «προσωρινή ...

X