To «ΤΕΡΑΣ» του εαυτού μας

Γράφει η Χριστοθέα Ιακώβου

Στην επικαιρότητα του ΘΟΚ τρέχει ένα «ΤΕΡΑΣ» που αγγίζει καθημερινά πολλά παιδιά και ενήλικες. Η θεατρική παράσταση στις Αποθήκες ΘΟΚ πραγματεύεται την έννοια της «παραβατικής συμπεριφοράς» ενός παιδιού, μέσα από διάφορα τραύματα και δυσκολίες. Ένα παιδί που αναπτύσσει μηχανισμούς και δημιουργεί τη δική του «φούσκα», ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται τις καταστάσεις που βιώνει. Ωστόσο, εντοπίζονται πολλά παραθυράκια στον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ζωή…

Οι μηχανισμοί επηρεάζουν με ετσιθελισμό τον κοινωνικό περίγυρο του παιδιού, όπως και το ίδιο. Η σκηνοθέτης Μαρία Ιόλη Καρολίδου και οι συνεργάτες της διεισδύουν στην αλήθεια του έργου, στα στάδια των σχέσεων και στις οριακές στιγμές των ηρώων, για να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στα κρίσιμα ερωτήματα που αναδύονται. Οι ερμηνείες των ηθοποιών (Ειρήνη Ανδρέου, Βαγγέλης Δαούσης, Γιάννης Καραούλης, Μήδεια Χάννα) εξαιρετικές, αφού δημιουργούνται έντονα συναισθήματα και πολλές απορίες.

Σ’ αυτό το σημείο, οι συντελεστές της παράστασης «ΤΕΡΑΣ» ανεβαίνουν και σου δίνουν βήμα. Στις 7 Νοεμβρίου, ακολούθησε μία πολύ ωφέλιμη συζήτηση και μικρή ανάλυση από την κλινική ψυχολόγο, Δώρα Παπαγεωργίου και τον εκπαιδευτικό Χρίστο Χαρίτου. Δύο άτομα έμπειρα με παιδιά που είχαν και έχουν έντονες εκρήξεις αντιδράσεων. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από ένα ημερολόγιο «παραβατικής» συμπεριφοράς ενός μαθητή Κυπριακού σχολείου. Το ημερολόγιο παρουσιάστηκε χωρίς ονόματα σαν μικρό ντοκιμαντέρ και έθεσε το πεδίο της συζήτησης. Το αποτέλεσμα, χρειάζεται περισσότερη στήριξη στα παιδιά αυτά. Βέβαια, η ομάδα της θεατρικής παράστασης «ΤΕΡΑΣ» έχει κάνει έρευνα και προσκαλεί εσένα και τον κάθε ενδιαφερόμενο να παραστεί στη δεύτερη συζήτηση. Στις 14 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί μια διαδικτυακή συζήτηση με τον συγγραφέα Duncan Macmillan. Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση από τη σκηνοθέτρια της παράστασης, μετά την παράσταση στις Αποθήκες ΘΟΚ. Επιπλέον, η ομάδα «Νέ@ σε έρημο νησί» ετοίμασε έναν εκπαιδευτικό οδηγό και ένα σύντομο ντοκιμαντέρ (Σχολείο: ένα μανιφέστο για την αλλαγή). Αναδεικνύονται οι απόψεις πολλών εκπαιδευτικών και μαθητών της μέσης εκπαίδευσης από πολλά σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ πήραν συνεντεύξεις από ειδικούς.

*Πληροφορίες για τις παραστάσεις, τις κινηματογραφικές προβολές, τα εργαστήρια, ή ό,τι άλλο, μπορείτε να βρείτε στο www.thoc.org.cy, Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Ώρες λειτουργίας Ταμείου: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-13:30 & 16:00-18:00).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο κηπουρός και ο καιροσκόπος

Η ανάγνωση είναι δύσκολο άθλημα. Αν θες να είσαι σωστός και με ανοικτές αισθήσεις ...

Αύγουστος

Είναι μερικά πράγματα στη ζωή που δεν τους μέλει να έχουν μακρύ δρόμο. Συγχωρέστε ...

Happy Mess

Με πολύ απλά λόγια, η νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Paravan Proactions ήταν μια ...

Διάφανα  

1995 ή ’96. Μάλλον ’96. Δευτέρα ή τρίτη λυκείου. Μάλλον τρίτη (θυμάμαι τους πίνακες ...

11η Ιουλίου 2011

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Στα μεθεόρτια της εβδομάδας που πέρασε και που ξεκίνησε τραγικά ...

Τρία παράθυρα κι ένας απαγχονισμός

Η ταινία του Isa Qosja μιλάει για δύσκολα θέματα. Τραύματα που μένουν από εθνοτικές ...

X