Εγκαίνια προσωρινής έκθεσης: «Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα»

Πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021, από την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, τα εγκαίνια της προσωρινής έκθεσης Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία της Προέδρου της Βουλής, του Δημάρχου Λευκωσίας, της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων εκλεκτών καλεσμένων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι φοιτητές της Μουσικής Ακαδημίας ARTE με διασκευές μουσικής του 19ου αιώνα από τον Δρ. Άγι Ιωαννίδη.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του Θεόδωρου Ράλλη που αποτυπώνουν την Ελλάδα της τελευταίας 25ετίας του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού – τον τόπο, τους ανθρώπους, τη ζωή και τα έθιμά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στην ομιλία της:
«… η έκθεση είναι απολύτως επίκαιρη τη φετινή χρονιά: το 2021 η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους. Πόσο ταιριαστό, λοιπόν, το συγκεκριμένο αφιέρωμα. […] Στις ειδυλλιακές ηθογραφικές συνθέσεις του Ράλλη πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι της υπαίθρου, η ζωή, τα ήθη, οι παραδόσεις, οι ενδυμασίες, στοιχεία του υλικού και του άυλου νεοελληνικού πολιτισμού. Αυτές τις σκηνές αναζήτησε στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα, για να τις μεταπλάσει, στη συνέχεια, εικαστικά με μαεστρία στο ατελιέ του στο Παρίσι, που ήταν κατάφορτο με κάθε είδους αντικείμενα από τις περιηγήσεις του στην Ελλάδα και στην Ανατολή. […] Χάρη στα ελληνικά θέματα της ζωγραφικής του, στην Ελλάδα εξήραν τη φιλοπατρία του Ράλλη και τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα καταγωγής του μέσα από την τέχνη του, προβάλλοντας στο εξωτερικό τον γνήσιο, παραδοσιακό ελληνικό βίο».

Μία ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στην εικονογράφηση του πεζογραφήματος του Δημήτριου Βικέλα Λουκής Λάρας, με σχέδια που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το 1891, καθώς και ένα ειδικό ψηφιακό πρόγραμμα ετοιμάστηκε για την ενότητα αυτή. Η έκθεση πλαισιώνεται από αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», που απαντούν στη ζωγραφική του Ράλλη.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από ελληνικές ιδιωτικές συλλογές, συλλογές ιδρυμάτων και μουσείων, μεταξύ αυτών από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Κύρια επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Δρ. Μαρία Κατσανάκη, Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Η Ιωάννα Παπαντωνίου, ∆ιευθύντρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, επιμελήθηκε με την ομάδα της την παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών και αντικειμένων.

Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και της Λεβεντείου Πινακοθήκης Θεόδωρος Ράλλης της Μαρίας Κατσανάκη, η οποία κυκλοφόρησε το 2018 και αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη μονογραφική έκδοση για τον καλλιτέχνη. Παράλληλα, εκδόθηκε δίγλωσσος κατάλογος της έκθεσης, με κείμενα της Μαρίας Κατσανάκη και της Ιωάννας Παπαντωνίου.

 

 

Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων – Λεβέντειος Πινακοθήκη

Διάρκεια έκθεσης: 30 Νοεμβρίου 2021 – 20 Φεβρουαρίου 2022

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Δευτέρα και Τρίτη, 10:00 – 17:00 και Τετάρτη 10:00 – 20:00.

Χορηγός: Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου – Τράπεζα Κύπρου

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αμαζόνες και Femmes Fatales | Το στήθος ως όπλο, εξουσία και απειλή

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και σε συνεργασία με την Europa ...

Απεβίωσε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος, σε ηλικία 73 ετών. Ο Παύλος ...

Η Αφροδίτη κατεβαίνει από το βάθρο

Στην έκθεση Arte-facts στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point, η Θεοπίστη Στυλιανού Λάμπερτ εξετάζει τη ...

Μπλε: Το χρώμα του 2020 και η ιστορία του σε σαράντα αιώνες τέχνης

Από την Αίγυπτο, μέχρι την μπλε περίοδο του Πικάσο, το μπλε των κυμάτων του ...

The Great Escape, του Νικόλα Αντωνίου

H γκαλερί Blue Iris στην Πάφο παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Νικόλα Αντωνίου ...

«Under/pants, part 1» στο Nicosia Pop Up Festival

Στις 15 & 17 Δεκεμβρίου 2020, στο Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ. Μία γυναίκα σε ...

X