Έκθεση / Through the Mesh: Media, Borders, and Firewalls.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στις 7:30 μ.μ, οι Patrick Lichty, Wade Wallerstein και το NeMe έχουν τη χαρά να σας προσκαλέσουν στο NeMe Arts Centre, για τα εγκαίνια της έκθεσης “Through the Mesh: Media, Borders, and Firewalls”.

Από τη δημιουργία του Pony Express από το Μογγολικό Χανάτο, τα δίκτυα επικοινωνίας είναι μια ισχυρή πηγή κοινωνικής και πολιτικής δύναμης. Ο Marshall McLuhan προέβλεψε το «Παγκόσμιο Χωριό,» όπου οι απώλειες ταυτότητας μπορούν να οδηγήσουν σε βία, όπου ο καθένας επενδύει βαθιά στις υποθέσεις όλων των άλλων (social media, “Cancel Culture” και ούτω καθεξής), με τους καλλιτέχνες να είναι οι πρώτοι ανιχνευτές της τεχνολογίας.

Αντίθετα, ο Jean Baudrillard δήλωσε στο The Transparency of Evil ότι το σημαίνον γίνεται για τα πάντα εκτός από τον εαυτό του—η πολιτική γίνεται ψυχαγωγία, ο αθλητισμός γίνεται πολιτική, η διαφήμιση γίνεται φετίχ, καθώς η φύση της πραγματικότητας διαχέεται στην κατανεμημένη φύση των δικτύων ελέγχου όπως τα περιέγραψε ο Ντελευζ. Οι σφαίρες της πληροφοριακής εξουσίας συντρίβονται στο βιοπολιτικό (εθνικό κράτος), και ολόκληρα έθνη απομακρύνονται από τον κυβερνοχώρο σαν μεγάλα μητρικά σκάφη, και πλατφόρμες όπως το Meta χειρονομούν προς κλίμακες ισχύος ίσες με τα φεουδαρχικά κράτη πριν από αυτά.

Καθώς η ανθρωπότητα συμπιέζεται και διαστρωματώνεται από την πανδημία του COVID, εκτοπίζεται από την κλιματική αλλαγή και χειραγωγείται από αυταρχικά παιχνίδια γεωπολιτικού και πληροφοριακού σκακιού, απομένουν κινήσεις για την ανθρωπότητα ή βρισκόμαστε στο τελικό παιχνίδι;

Αυτή η έκθεση θα παρουσιάσει τη δουλειά των καλλιτεχνών που ερευνούν τον πολιτιστικό χώρο των δικτύων, βιοπολιτικό και πληροφοριακό· που το αμφισβητούν ή το μπλοκάρουν.

Τα έργα τέχνης αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρονικά δίκτυα ως σκοπόφιλα και επιτελεστικά, τα ασύμμετρα καθεστώτα εξουσίας που προβάλλουν και τις θετικές χρήσεις των τεχνολογιών της «σκοτεινής πλευράς.» Αυτά τα πεδία έρευνας ανοίγουν τις αρχαιολογίες των μέσων ενημέρωσης του πανοπτικού δικτύου, τους τρόπους του και τους χώρους κριτικής, χιούμορ και προοδευτισμού. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, κατά την οποία δημιουργήθηκε το «δίχτυο» για να διασφαλίσει την επικοινωνία, το “Through the Mesh: Media, Borders, and Firewalls” επιδιώκει να εξετάσει τις συνθήκες του σύγχρονου τοπίου και να προτείνει προοδευτικές στρατηγικές για το μέλλον.

Τα στοιχεία της έκθεσης θα περιλαμβάνουν διαδραστικές κατανεμημένες δράσεις για δημόσιο λόγο, ποικίλες θέσεις στις οποίες η έννοια των δικτύων, τρόποι οι οποίοι αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες σχέσεις εξουσίας και τους ανθρώπους πίσω από τα πολυσχιδή σύνορα. Ελπίζεται ότι το project, μέσα από την έκθεση, τις διαλέξεις και τις δράσεις θα δημιουργήσει χρήσιμους διαλόγους για το πώς το πληροφοριακό τοπίο υπόσχεται αλλά και επισημάνει κινδύνους όχι μόνο για το σύνολο των φυσικών/πληροφορικών οικολογιών, αλλά και για την ανθρωπότητα.

Σεμινάριο

Το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στις 6:00 μ.μ., το σεμινάριο “Speaking through the Mesh” θα ενισχύσει περαιτέρω την έκθεση με παρουσιάσεις από τους επιμελητές Patrick Lichty και Wade Wallerstein και μια διάλεξη / performance από τον προσκεκλημένο ομιλητή Geert Lovink.

Η παρουσίαση του Lichty, “Seeing through the Mesh: Exploring the Collision of Data and the Real” είναι μια εξερεύνηση των έργων στην έκθεση που ερευνά, μέσα από το πρίσμα της πολιτικής του ψηφιακού και φυσικού κόσμου την έκφραση ελέγχου μέσω των εννοιών πειθαρχίας και αυστηρού ελέγχου. Η πρόταση του Wallerstein, “Phenomenology & Protocol: Power & Paranoia in the Age of the Hyperreal”, επεκτείνεται στα πρωτόκολλα ή στα δομικά στρώματα πληροφοριών και τα οικοσυστήματα πραγματικότητας που δημιουργούν, μέσω των μέσων και των δικτύων. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του Lovink “Sad by Design/We are Not Sick” που επεκτείνει τις ιδέες του σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τα μεσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφονται στο βιβλίο του Sad by Design. Συνδυάζοντας μια ποικιλία ειδών κειμένου, εικόνας και μουσικής, η παράσταση αντικατοπτρίζει την καταπατητική θλίψη που προκαλούν οι αρχιτέκτονες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για αυτή τη διάλεξη/performance, οι Lovink και Lichty πιέζουν για νέες μεθόδους τόσο στη μουσική όσο και στην κριτική θεωρία, για να ταρακουνήσουν τόσο την πίστα όσο και το ακαδημαϊκό κύκλωμα διαλέξεων.

Το σεμινάριο θα είναι στα αγγλικά. Απαιτείται εγγραφή. Δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλες θέσεις για το σεμινάριο.

Συντελεστές

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Morehshin Allahyari, Mina Cheon, Joseph DeLappe, Vikram Divecha, Hasan Elahi, Negin Ehtesabian, Ben Grosser, Dina Karadžić, Michael Lorsung, Umber Majeed, Josèfa Ntjam, Nathan Shafer.

Ομιλητές σεμιναρίου:Patrick Lichty, Wade Wallerstein.
Διάλεξη / Performance: Geert Lovink

Επιμέλεια: Patrick Lichty
Βοηθός επιμελητή: Wade Wallerstein
Συντονισμός: Helene Black, Γιάννης Κολακίδης.

Πληροφορίες

Εγκαίνια έκθεσης: 19:30, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.
Σεμινάριο: 18:00, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.
Διάλεξη / Performance: 20:00, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.
Διάρκεια έκθεσης: 10/12/2021 – 14/01/2022
Ημέρες / ‘Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 17:30 – 20:30 και Σάββατο, 10:00 – 13:00.

NeMe Arts Centre, Γωνία Ελλάδος και Ενώσεως, 3041, Λεμεσός, Κύπρος.

Covid-19

Η παρουσίαση CovidPass είναι υποχρεωτική για είσοδο στο NeMe Arts Centre. Σημειώστε ότι για την δική σας και τη δική μας προστασία, όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης πρέπει να φορούν μάσκα και να διατηρούν χωρική απόσταση μεταξύ τους. Ο επιτρεπόμενος αριθμός των επισκεπτών στο χώρο ανά πάσα στιγμή θα είναι περιορισμένος.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη: Η λαϊκή οπερέτα

Η έναρξη της φετινής διοργάνωσης του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», θα πραγματοποιηθεί με ...

«Σεραφίνα»: Ένα έργο καρδιογράφημα

Η ηθοποιός Ευαγγελία Ονουφρίου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

Προβολή της ταινίας Amour στη Λάρνακα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου προβάλλει την Πέμπτη, 07 Μαρτίου, στις 20:30, την ...

Δυο Προβολές και μια Έκθεση στο The Island Club

Στο πλαίσιο της τρίτης ετήσιας συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το ...

Σαμπίνε Βάις: Η 96χρονη θρυλική Ευρωπαία φωτογράφος τιμάται με το βραβείο “Women in Motion 2020”

Για το βλέμμα της, που συνέλαβε τους ανθρώπους και τις εικόνες της καθημερινής ζωής ...

Urban Details / Regina Cinema

Το πρότζεκτ Urban Details/Regina Cinema αποσκοπεί στην ενεργοποίηση – μέσω εικαστικών παρεμβάσεων – της ...

X