Ένα σχέδιο που αγοράστηκε για 30 δολάρια, μπορεί να είναι αυθεντικός Ντύρερ.

Κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης πώλησης περιουσιακών στοιχείων, τέσσερα χρόνια πριν, ένας άντρας (ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος), παρατήρησε κατά τύχη το σχέδιο της γυναίκας και του παιδιού. Στο κάτω μέρος της ζωγραφιάς διακρίνεται το μονόγραμμα A.D., ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μονογράμματα στην ιστορία της τέχνης.

Εκείνος αγόρασε τη ζωγραφιά για 30 δολάρια. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα η ζωγραφιά να αξίζει έως και 50 εκατομμύρια. Υπάρχει πιθανότητα, ο δημιουργός του έργου να είναι ο αναγεννησιακός ζωγράφος Άλμπρεχτ Ντύρερ.

Ο Christof Metzger, ο επικεφαλής επιμελητής του Μουσείου Αλμπερτίνα της Βιέννης και αυθεντία στα θέματα που αφορούν τον ζωγράφο, ανέλυσε το έργο και έκρινε πως είναι αυθεντικό. Το ίδιο υποστηρίζει και η Giulia Bartrum, πρώην επιμελήτρια των Γερμανικών Εκτυπώσεων και Σχεδίων του Βρετανικού Μουσείου. Οι δύο μελετητές υποθέτουν πως το έργο υπήρξε προσχέδιο για τον πίνακα “The Virgin with a Multitude of Animals” και πως δημιουργήθηκε περίπου το 1503.

Ωστόσο, η πορεία για την εξακρίβωση της προέλευσης του έργου δεν υπήρξε τόσο εύκολη για τον άνθρωπο που το ανακάλυψε. Απορρίφθηκε αρκετές φορές από τους ειδικούς, ενώ αρκετοί του είπαν πως απλώς έκανε λάθος. Μέχρι που συνδέθηκε τυχαία με τον συλλέκτη Clifford Schorer ο οποίος συμβουλεύτηκε στη συνέχεια και άλλους ειδικούς επί του θέματος. Εντέλει, εξακριβώθηκε η ηλικία του χαρτιού, εντοπίστηκε το ιδιαίτερο υδατόσημο του καλλιτέχνη, ενώ ανακαλύφθηκε πως ένας αρχιτέκτονας (ο οποίος απεβίωσε το 2012) κληρονόμησε το σχέδιο από την οικογένειά του. Είναι πιθανό πως ο παππούς του το είχε αγοράσει στο Παρίσι, το 1919.

Σήμερα, το έργο βρίσκεται στην Agnews Gallery και αναμένει τον αγοραστή του.

Παρθένος και Παιδί με Λουλούδι σε μια Όχθη με Χόρτα (c. 1503). Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Agnews του Λονδίνου | Πηγή: Artnet

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Φεβρουάριος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, καλοσωρίζει το Φεβρουάριο, με τρεις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς ...

«Λουκία Νικολαΐδου: εξιστορήσεις» στο Γκαράζ

Εστιάζοντας στις ιστορίες γυναικών, τη δράση και την ορατότητά τους σε μια καθοριστική περίοδο ...

Ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον Δημήτρη Ζ. Πιερίδη [βίντεο]

Με μια εκδήλωση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας τιμήθηκε στις 30 Οκτωβρίου με το ...

Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Καρούσιου

Έργα που αντικατοπτρίζουν συναισθήματα, μνήμες και ψυχικές διαθέσεις παρουσιάζει στη νέα του εικαστική δουλειά ...

Οι δράσεις Μαΐου μελών του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας

Τα μέλη του Φυτώριου Εικαστικής Καλλιέργειας συνεχίζουν τις δράσεις τους αυτό το μήνα, εν ...

Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στο Eργαστήριο Εικαστικών Tεχνών – Χαρακτική: Μεταξοτυπία και Φωτο-οξυγραφία

Το εργαστήριο είναι μέρος του προγράμματος Open Up και αποτελεί εισαγωγή σε διαφορετικές εφαρμογές ...

X