Επιτυχημένη η Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria

Το "Παλιό Έθιμο του Γάμου" του Μιχαήλ Κάσιαλου πωλήθηκε για €43 711 ευρώ, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες τιμές πώλησης έργων του Κύπριου ναϊφ σε δημοπρασία.

To βράδυ της 29ης Νοεμβρίου το έργο “Παλιό Έθιμο Γάμου”, ένας συναρπαστικός πίνακας του σπουδαίου Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974), σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες τιμές πώλησης έργων του Κύπριου ναϊφ σε δημοπρασία. Το έργο ξεπέρασε κατά πολλές χιλιάδες ευρώ την χαμηλή τιμή εκτίμησης (€22 000). Μετά από επτά κτυπήματα πωλήθηκε στον μεγαλύτερο bidder αποφέροντας στην Cypria το ποσό των €43 711 ευρώ.

«Υπάρχει μια πρωτόγνωρη διάθεση οικειότητας ανάμεσα στις μορφές, στοιχείο το οποίο είναι σπάνιο στα έργα του Κάσιαλου και το οποίο καθιστά το συγκεκριμένο έργο ένα από τα σημαντικóτερα του καλλιτέχνη που έχουν ποτέ δημοπρατηθεί,» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria. «Αναμέναμε ότι το έργο θα ξεπερνούσε το εύρος της εκτιμώμενης τιμής και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι για την επιτυχία του.»

Ο Κύπριος ναϊφ του 20ου αιώνα διακρίνεται για τον αυθορμητισμό με τον οποίο προσεγγίζει τις μορφές δημιουργώντας την αίσθηση ότι αιωρούνται σε ένα επίπεδο χώρο.

 

“Παλιό Έθιμο Γάμου”

 

Με ποσοστό πώλησης άνω του 65 % by lot, η εσπερινή δημοπρασία της Cypria σημείωσε σημαντική επιτυχία. Η δημοπρασία έγινε στον χώρο της Cypria/Gallery K στη Λευκωσία ενώ παράλληλα μεταδιδόταν διαδικτυακά σε ζωντανό χρόνο μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.invaluable.com δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ξένους επενδυτές να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

Μια από τις ωραιότερες νεκρές φύσεις της δημοπρασίας, το έργο “Pitchet et Pommes” του σημαντικότατου Γάλλου ζωγράφου Jean Souverbie (1891 – 1981) αγοράστηκε από Γάλλο επενδυτή αποφέροντας στην Cypria το ποσό των €10 927 ευρώ. Το έργο, μια νεκρή φύση του 1963 αποτυπώνει τις κυβιστικές καταβολές του καλλιτέχνη ενώ το παιχνίδι ανάμεσα στις φόρμες και το φόντο δημιουργεί μια δραματική ατμόσφαιρα.

 

“Pitchet et Pommes”

 

“Φιγούρες σε Κόκκινο”

Την δεύτερη μεγαλύτερη τιμή πώλησης πέτυχε το έργο “Figures in Red” του εξαιρετικού Ελλαδίτη ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά (1934 – 2017) το οποίο ξεπέρασε την εκτιμώμενη τιμή του αποφέροντας στην Cypria το ποσό των €14 570 ευρώ. Το έργο του Μυταρά “Pretty Woman” πωλήθηκε εντός των προσδοκιών του αποφέροντας το ποσό των €13 356.

«Αναμέναμε έντονο bidding για τα έργα του Δημήτρη Μυταρά είτε από Κύπριους είτε από Ελλαδίτες επενδυτές και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που το Figures in Red πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή της δημοπρασίας,» σημειώνει ο Athens Director της Cypria, Μιχάλης Κωνσταντίνου.

 

“Figures in Red”

 

Το σπάνιο έργο που ζωγράφισαν οι Στας Παράσχος, Στέλιος Βότσης και Στέφος Μεταξάς με τον τίτλο “Trinity” επίσης απετέλεσε μια από τις σημαντικές στιγμές της δημοπρασίας διπλασιάζοντας την χαμηλή εκτιμώμενη τιμή του (€5 000) και αποφέροντας στην Cypria το ποσό των €10 927 ευρώ. Την επιφάνεια του καμβά μοιράστηκαν οι τρείς καλλιτέχνες δημιουργώντας μια υπέροχη σύνθεση.

Ανάμεσα στα highlights της εσπερινής δημοπρασίας η “‘Ασπρη Μαντηλιά, Φρούτα σε Πήλινη Τσούκα”, του Τηλέμαχου Κάνθου κατέγραψε τιμή πώλησης €5 463 ενώ το έργο του Ελλαδίτη Απόστολου Γιαγιάνου “In the Arena” πωλήθηκε εντός του εύρους της εκτιμώμενης του τιμής αποφέροντας το ποσό των €6 071.

 

 

Το επόμενο Fine Arts Sale της Cypria αναμένεται να διοργανωθεί την άνοιξη του 2022.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ελευθερία 2021: Κυπριακές ψηφίδες με αφορμή την τέχνη» στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Με ένα εικαστικό γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, ...

Το Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στην είσοδο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου

Η φημισμένη παράσταση Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς πρόκειται να αναπαρασταθεί στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ...

Ένας άγνωστος αριστουργηματικός πίνακας του Πολ Γκογκέν σε δημοπρασία

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί της Νέας Υόρκης, Jill Newhouse, ο οποίος παρουσιάζει το έργο ...

Τοποφιλία: Οικολογία, Τέχνη και το Κυπριακό Τοπίο

Το Φανερωμένης 70 προσκαλεί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερευνητές και δημιουργούς όλων των ειδών να συμμετέχουν ...

Η τέχνη που μας ενώνει

Σπουδαία έργα μουσειακής αξίας, τα πλείστα από τα οποία βρίσκονταν στη συλλογή της Δημοτικής ...

To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή ...

X