Φωτογραφικό λεύκωμα «Ανείπωτες ιστορίες: Πρόσφυγες και αιτητές ασύλου στην Κύπρο»

Φωτογραφικό λεύκωμα που σταχυολογεί τις ζωές των προσφύγων και των αιτητών ασύλου στην Κύπρο κυκλοφόρησε από το Γραφείο Κύπρου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η έκδοση «Ανείπωτες ιστορίες: Πρόσφυγες και αιτητές ασύλου στην Κύπρο» δημιουργεί ένα χώρο γνωριμίας με τη συγκεκριμένη κοινότητα, μέσα από τις φωτογραφίες του Sebastian Rich, ο οποίος έχει εργαστεί με απόλυτο σεβασμό και ενσυναίσθηση προς τα πρόσωπα που απεικονίζονται.

Με καταγωγή από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, οι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου που παρουσιάζονται στο λεύκωμα μιλούν για τους λόγους που έφυγαν από τις χώρες τους ∙τις ελπίδες και τα όνειρά τους∙ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο. Αναδεικνύεται επίσης η ανθεκτικότητα και το δυναμικό τους να ενταχθούν στην Κύπρο όταν τους δοθεί η ευκαιρία.

 

 

Η αφήγηση της ιστορίας του πρόσφυγα μπορεί να συμβάλει στην ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία υποδοχής. «Τα όνειρά τους, οι ελπίδες τους, αλλά και οι προκλήσεις συχνά χάνονται στο αφήγημα που παρουσιάζει τους πρόσφυγες κυρίως ως αριθμούς και κόστος, ή ως βάρος και απειλή. Υποστηρίζοντας την ένταξη των προσφύγων στη χώρα ασύλου, τούς δίνουμε τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να συμβάλουν στην κοινωνία υποδοχής τους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά», αναφέρει στον πρόλογο της έκδοσης η Αντιπρόσωπος στην Κύπρο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Katja Saha.

Το φωτογραφικό λεύκωμα είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Γραφείου Κύπρου της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Sebastian Rich που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Ο φωτογράφος και η Ύπατη Αρμοστεία επισκέφτηκαν και πήραν συνεντεύξεις από πρόσφυγες και αιτητές ασύλου που ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν τις ιστορίες τους και οι οποίες έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Κύπρου από τον Μάρτιο μέχρι και Ιούλιο. Πρόκειται για δίγλωσση έκδοση – Αγγλικά κι Ελληνικά – όπου συγκεντρώνονται τα πορτρέτα και οι ιστορίες των προσφύγων που έχουν δημοσιευθεί.

Στόχος της έκδοσης είναι να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό καθώς είναι διαθέσιμο για ψηφιακή προβολή στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ θα διανεμηθούν αντίγραφα σε κυβερνητικούς συνεργάτες, τοπικές αρχές, ΜΚΟ, ΜΜΕ και σχολεία, μεταξύ άλλων.

 

Krista – Το μέλλον της Krista και των παιδιών παραμένει μετέωρο ενόσω εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης για άσυλο.

 

Η Krista αναζητά στην Κύπρο μια ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή για την ίδια και τα δύο της παιδιά αφού η ζωή της κινδύνευε στην πατρίδα της, το Καμερούν. Είναι μονήρης μητέρα και μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της για άσυλο, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το κράτος. Είναι επαγγελματίας αισθητικός και διατηρούσε το δικό της ινστιτούτο αισθητικής στη χώρα της. Η Ύπατη Αρμοστεία εισηγείται την δημιουργία προγραμμάτων που να στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών προσφύγων και αιτητριών ασύλου, λαμβάνοντας υπόψην τις ιδιαίτερες ανάγκες της ομάδας αυτής, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την ανθεκτικότητα και τη δύναμή τους – χαρακτηριστικά τα οποία θα τις βοηθήσουν να υπερβούν τα εμπόδια στην εκπαίδευση και την απασχολησιμότητα.

 

Kwthar – Η Kwthar, 34 ετών, είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και ήρθε στην Κύπρο το 2015 από το Χαλέπι της Συρίας. Ζει με την οικογένειά της στην Πάφο με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

 

Η Kwthar και ο σύζυγός της δραπέτευσαν από τη βία στη Συρία και κατέφυγαν το 2015 στην Κύπρο με τα δύο τους παιδιά αναζητώντας ασφάλεια και προστασία. Τα άλλα δύο παιδιά της γεννήθηκαν στην Κύπρο. Η Kwthar ήθελε να ολοκληρώσει τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική και ταυτόχρονα να εργάζεται για να στηρίζει την οικογένειά της. Ωστόσο, παρά τις επίμονες προσπάθειες για εξεύρεση εργασίας, η Kwthar δεν βρήκε δουλειά, έτσι μαζί με το σύζυγό της αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Σήμερα είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτρια ενός επιτυχημένου καταστήματος στην Πάφο με είδη ένδυσης χιτζάμπ.

 

Raber – Προπόνηση στο στίβο και στο γυμναστήριο του ΓΣΠ με τον προπονητή του, κ. Πέτρο Μάντη, βιαίως εκτοπισμένος και ο ίδιος στην ίδια του τη χώρα, ο οποίος γνώρισε τον Raber μέσω αθλητικού προγράμματος για άτομα με αναπηρίες.

 

Ο Raber γεννήθηκε με ατροφία στα κάτω άκρα και ζει στην Κύπρο ως αναγνωρισμένος πρόσφυγας για περισσότερο από τρία χρόνια. Αισθάνεται ασφαλής στην Κύπρο, λατρεύει να προπονείται στο στίβο και φιλοδοξεί να συμμετέχει σε αθλητικούς αγώνες. Μαθαίνει Ελληνικά και επιθυμεί να συνεχίσει το σχολείο. Παράλληλα, είναι εθελοντής και νιώθει ικανοποίηση όταν βοηθά πρόσφυγες και αιτητές ασύλου που το έχουν ανάγκη. Η πανδημία μπορεί να έχει αναστείλει το αθλητικό πρόγραμμα του Raber, όχι όμως την επιθυμία του να ζήσει.

 

Wasif – Ο Wasif με το δημοσιευμένο του βιβλίο στα Μαθηματικά “Powerful techniques and derivation of an analytical solution for solving a differential equation” το οποίο έχει περιληφθεί στο Δελτίο Κυπριακής Βιβλιογραφίας 2017 του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Ο Wasif, Παλαιστίνιος ανιθαγενής που ζούσε στο Ιράκ, επιθυμούσε πάντα, ακόμη και πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, αλλά η ανιθαγένεια στεκόταν εμπόδιο στα όνειρά του. Ζει σήμερα στην Κύπρο με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας με τη σύζυγό του, τα δύο τους παιδιά και τη μητέρα του. Κάτοχος πτυχίου στην Χημική Μηχανολογία, ο Wasif με υποτροφίες που κέρδισε από το Πανεπιστήμιο Frederick απέκτησε μεταπτυχιακό (MSc) στο Oil & Gas and Offshore Engineering ενώ σύντομα θα ολοκληρώσει το διδακτορικό του που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Στο μεταξύ έχει δημοσιεύσει βιβλίο στα Μαθηματικά. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Υποδοχής Κοφίνου ως διερμηνέας και μεταφραστής. Ο Wasif υπέβαλε αίτηση για πολιτογράφηση το 2017, αλλά απορρίφθηκε τρία χρόνια μετά. Ο Wasif άσκησε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης κι ελπίζει στην ανατροπή της και στην απόκτηση, μέσω της Κυπριακής υπηκοότητας, της σταθερότητας και της ασφάλειας που αξίζει ο ίδιος και η οικογένειά του.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Θώρε Σκέδια, Μέρες Εικονογράφησης»: διήμερο εκδηλώσεων

Η  Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου (ΕΓΕΚ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της για το ...

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος εκθέτει στην Alpha C.K.Art Gallery

Τη νέα δουλειά του Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξειδικεύεται στη χρήση γυαλιού, παρουσιάζει η ...

Ο θείος μου, Πολ Γεωργίου

«Καιρός να αρχίσουμε τη γνωριμία», είχε γράψει ο Γιώργος Σκοτεινός αμέσως μετά τον θάνατο ...

Συνεχίζεται η έκθεση «Γεώργιος Πολ. Γεωργίου – Γυναικεία Γυμνά»

Μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό η προσωρινή έκθεση «Γεώργιος ...

Sydney Modern Project: Μία επέκταση στην Πινακοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ

Το βραβευμένο με βραβείο Pritzker στούντιο αρχιτεκτονικής SANAA των Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa ...

Ανοικτή πρόσκληση: ερευνητικό πρόγραμμα «Platform : A Climate Challenge»

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή πρότασης συμμετοχής στο ερευνητικό πρόγραμμα ...

X