Οι δημιουργοί της πλατείας Ελευθερίας παρουσίασαν το μοναδικό έργο τους

Το νέο σημείο αναφοράς της Λευκωσίας, την Πλατεία Ελευθερίας παρουσίασαν οι δημιουργοί του έργου. Σε μια διαδραστική περιήγηση στην ανανεωμένη πλατεία που κέρδισε τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα που δόθηκε για χρήση στο κοινό, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου Χρίστος Πασάς παρουσίασε το μοναδικό έργο που αλλάζει οριστικά το αστικό τοπίο της εντός των τειχών Λευκωσίας.

 

Περνώντας μέσα από τα βασικά σημεία της πλατείας, ο κ. Πασάς αναφέρθηκε στις εμπνεύσεις και τις ιδέες των Zaha Hadid Architects που αντικατοπτρίζονται όχι μόνο στον λειτουργικό σχεδιασμό αλλά και στην σημασία του έργου για την περιοχή, τον τόπο, τη χώρα.

Εξηγώντας και αναλύοντας το concept πίσω από τη δημιουργία του έργου ο κ. Πασάς σημείωσε: «Ο σχεδιασμός καθιερώνει το Ενετικό Τείχος ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Λευκωσίας, ενώ ανοίγει την τάφρο για δημόσια χρήση, με τη δημιουργία ενός περιμετρικού πάρκου που θα μπορούσε να περιβάλει ολόκληρη την πόλη».

Επικεντρωμένος στο όραμα και τη φιλοσοφία που ακολουθήθηκε για το σχεδιασμό της πλατείας, ο κ. Πασάς ανέφερε: «Οραματιστήκαμε την Πλατεία Ελευθερίας ως το πρώτο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πολεοδομικού οράματος που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την επανένωση της μοιρασμένης πρωτεύουσας. Συνδέοντας το νέο δημόσιο πάρκο μέσα στην τάφρο μαζί με το Ενετικό Τείχος, η Πλατεία Ελευθερίας γίνεται μια σημαντική πύλη προς την παλιά πόλη, με τη γέφυρα της να υποστηρίζεται από όμορφες γλυπτές κολώνες που έχουν κατασκευαστεί και σχεδιαστεί με δεξιοτεχνία για να διασφαλίζουν τη δομική ακεραιότητα σε αυτή τη σεισμογενή περιοχή».

 

Συνδέοντας την ιστορία της ιστορικής πόλης της Λευκωσίας με το μέλλον ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του έργου Χρίστος Πασάς ανέφερε: «Αυτή η απαιτητική και πολύπλοκη ανάπλαση, που ενσωματώνει πολλούς αιώνες της ιστορίας της πόλης μαζί με τη δημιουργία νέων έργων – φιλοτεχνημάτων με τα υψηλότερα πρότυπα, συνδυάζει αριστοτεχνικά το παρελθόν της πόλης με μια ακλόνητη αισιοδοξία για το μέλλον».

 

Ο Κύπριος αρχιτέκτονας πίσω από το έργο

Ο Χρίστος Πασάς, είναι ο Κύπριος Αρχιτέκτονας, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το έργο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αστική παρέμβαση του διεθνούς φήμης γραφείου Zaha Hadid Architects στην Πλατεία Ελευθερίας αποτέλεσε μια πρόκληση για τον ίδιο, ως επικεφαλής του έργου, καθώς είναι ένα έργο το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο τον αστικό σχεδιασμό της περιοχής, όσο και την αρχιτεκτονική, σε ένα περιβάλλον με αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Ο Χρίστος Πασάς, επικεφαλής της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, εντάχθηκε στην Zaha Hadid Architects ως Senior Designer τον Φεβρουάριο 1998. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Χρίστος Πασσάς έχει συνεργαστεί στενά με τη Zaha Hadid και είναι ένας από τους Design Leaders της αρχιτεκτονικής πρακτικής του γραφείου Zaha Hadid Architects. Υπήρξε βασικό μέλος στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την συνολική καλλιτεχνική εξέλιξη του γραφείου καθώς και επικεφαλής ενός φάσματος έργων και διαγωνισμών. Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Χρίστος Πασσάς έχει αναπτύξει μια σειρά από οραματικά έργα με καινοτόμο προοπτική, στοχεύοντας μέσω αυτών να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ οικολογίας και τεχνολογίας και διαμορφώνοντας μια ερευνητική ατζέντα για την αρχιτεκτονική του μέλλοντος στα επόμενα χρόνια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Χρίστος Θεοδωρίδης

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Performance Art [CIPAF]

Στο Ίδρυμα Νίκος Κουρούσιης και σε δύο Μεταλλεία στο Μιτσερό θα πραγματοποιηθεί το φετινό 4ο ...

«Έφυγε» ο Ray Manzarek

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα (21 Μαΐου) ο συνιδρυτής και κιμπορντίστας των θρυλικών Doors, Ray ...

Σπάει ταμεία το «Τανγκό των Χριστουγέννων»

Σιγά και σταθερά αυξάνει τα εισιτήριά του στις ελληνικές αίθουσες το «Τανγκό των Χριστουγέννων», ...

28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Το 28ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνεται από τον ΘΟΚ αρχίζει στις 5 ...

«Πέτρα και θάλασσα»: ο Πλάτων Ριβέλλης ψάχνει φωτογράφους

Στην Κύπρο θα βρίσκεται ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας «Πέτρα και θάλασσα», Πλάτων Ριβέλλης, ...

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και ΘΟΚ

Στη συνεργασία για την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο ...

X