Πίνακας του Μονέ «σπάει» το ρεκόρ τιμής έργου από τη Δύση σε δημοπρασία στην Κίνα

O διάσημος πίνακας με τη λίμνη και τα νούφαρα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Claude Monet απέφερε περίπου 24,1 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Πεκίνο, κατακτώντας μια πρωτιά: την υψηλότερη τιμή για έργο καλλιτέχνη από τη Δύση που πουλήθηκε ποτέ στην Κίνα. Γεγονός που καταδεικνύει την τάση της ασιατικής αγοράς τέχνης να αποκτά ολοένα και πιο ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό της αγοράς της τέχνης.

Το έργο του Monet “Bassin aux nympheas, les rosiers” απεικονίζει τη θέα μιας αψίδας με τριανταφυλλιές και μια λίμνη στον κήπο του Monet στο Ζιβερνύ της Γαλλίας, ισορροπώντας με εξαίσιο τρόπο τις φωτεινές εκρήξεις των τριαντάφυλλων με τις σιωπηρές, παστέλ αποχρώσεις της αντανάκλασής τους πάνω στις επιφάνειες της λίμνης, συλλαμβάνοντας την ενέργεια του κήπου του.

Αυτός είναι ένας από τους τρεις πίνακες που ολοκλήρωσε ο καλλιτέχνης με αυτό το θέμα, ένας από τους οποίος βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης Phoenix στην Αριζόνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, αγοραστής του έργου είναι ο συλλέκτης έργων τέχνης και δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian. Ο πίνακας με τα νούφαρα δημοπρατήθηκε τελευταία φορά σε δημόσια δημοπρασία για 20,4 εκατομμύρια δολάρια το 2015, όταν ήταν μέρος του Sotheby’s Impressionist & Modern Art Evening Sale.

 

Claude Monet “Bassin aux nymphéas, les rosiers” / Signed Claude Monet and dated 1913 (lower left) / Oil on canvas / Courtesy: Sotheby’s

 

Το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία έργων τέχνης από τη Δύση στην Κίνα ήταν 12,7 εκατομμύρια δολάρια, που έφερε το “Abstraktes Bild ” του Gerhard Richter πέρυσι, κατατάσσοντας την Κίνα στην κορυφή της λίστας των αγορών τέχνης, ξεπερνώντας ακόμα και τις Η.Π.Α. σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η Art Basel τον Μάρτιο.

Η Ασία υπήρξε κυριολεκτικά ένα σωσίβιο για την αγορά τέχνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού για να μην καταρρεύσει κυριολεκτικά. Οι οίκοι δημοπρασιών που στράφηκαν σε εικονικές δημοπρασίες εν μέσω της πανδημίας ενίσχυσαν την προσέλκυση αριθμού ρεκόρ σε πελάτες- κυρίως από την Ασία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Ενώ οι συνολικές πωλήσεις έργων τέχνης έπεσαν κατακόρυφα πέρυσι εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης και lockdown, οι αγορές «κορυφής» από πλούσιους Ασιάτες αγοραστές ανέβασαν τον πήχη, σύμφωνα με την Art Basel. Το ρεκόρ για το πιο ακριβό έργο δυτικού καλλιτέχνη που πουλήθηκε στην Ασία είναι το “Warrior” του Jean-Michel Basquiat, το οποίο έφτασε τα 42 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία τον Μάρτιο στο Χονγκ Κονγκ.

elculture.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στο Instagram Live

Ο συνεχιζόμενος περιορισμός του κορωναϊού έχει οδηγήσει πολλούς καλλιτέχνες να γίνουν δημιουργικοί όσο αφορά ...

Πρεμιέρα για «Τέσσερα ερωτικά πορτρέτα»

Μια ζωγράφος με έναν γιατρό και ένας δικηγόρος με μια ψυχικά ανισόρροπη γυναίκα είναι ...

«Συμβόλαιο εργασίας» για μια θεατρική συνεργασία

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία τους για την παραγωγή «Η νέα τάξη πραγμάτων 2», η ...

Βιβλίο : «Το Βασίλειο που έγινε η πόλη της Λάρνακας»

Ένα βιβλίο το οποίο καταγράφει την ιστορία της Λάρνακας και την πορεία των ανθρώπων ...

«Τα γράμματα της Ελένης», περφόρμανς με έμπνευση την Ελένη Χαρικλείδου

Μια περφόρμανς η οποία ανταποκρίνεται στην έκθεση «ορατότητες / απηχήσεις» που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για το Σχέδιο Θυμέλη

Ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο Θυμέλη και το πάγωμα των χορηγιών από τον ΘΟΚ, ...

X