The Palm-Tree Kiosk στο Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη

Βασισμένη στο αρχείο του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακα, η έκθεση «The Palm-Tree Kiosk» συγκεντρώνει ιστορικά αντικείμενα, φωτογραφίες, αφίσες, εμβλήματα και καρτ ποστάλ με κεντρικό θέμα το φοινικόδεντρο – το δέντρο που σημάδεψε τη Λάρνακας ως φυσική οντότητα και ως σύμβολο της κοινωνικής και τοπικής ταυτότητας.
Σε μορφή εικαστικής εγκατάστασης, ο θεατής μπορεί να επισκεφθεί ένα τουριστικό περίπτερο, όπως αυτά που βρίσκονται κατά μήκος και παράλληλα του δρόμου των Φοινικούδων. Στο περίπτερο εκτίθενται αρχειακά τεκμήρια σε ανοιχτό διάλογο με νέα έργα – σύγχρονες καρτ ποστάλ, ένα ιδιόμορφο τρόπο επικοινωνίας που συνδυάζει το δημόσιο μήνυμα των συνομιλούντων με μία μοναδική και εμβληματική εικόνα. Η δισδιάστατη και τουριστική απεικόνιση του φοινικόδεντρου παρουσιάζεται σε επαναχρησιμοποιημένα σταντ προβολής προϊόντων, ενώ η πολλαπλή φύση του δέντρου αναδιπλώνεται σε ένα πλαίσιο ιστορικών αναφορών και αισθητικών αποτυπώσεων, σε σχέση με τον άνθρωπο που το φύτεψε και ζει μαζί του.
H έκθεση «The Palm-Tree Kiosk» είναι η κατακλείδα του ερευνητικού προγράμματος «I’ve made you a palm-tree» που ξεκίνησε το 2018 από τους PASHIAS και Ιωσήφ Χατζηκυριάκο. Πρώτη εικαστική έκφραση της έρευνας αποτέλεσε η ομώνυμη έκθεση, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Κατερίνα Σκουφαρίδου, στο πρώην Hondos Centre Λευκωσίας (Δεκέμβριος 2020 – Απρίλιος 2021). Μέσα από την βιτρίνα του άδειου εμπορικού κτιρίου, η έκθεση πραγματεύτηκε την πολυμορφία της φοινικιάς ως σύμβολο πολιτισμικής ταυτότητας, σύμφωνα με την ιστορική και σύγχρονη παρουσία της στο αστικό τοπίο. Στη συνέχεια, το ζωντανό επιτελεστικό έργο «DAME» παρουσιάστηκε στο φετινό Buffer Fringe Festival, προσκαλώντας το κοινό σε ένα δημόσιο χώρο στάθμευσης της εντός των τειχών Λευκωσίας (10 Οκτωβρίου 2021). Ο εικαστικός PASHIAS φυτεύτηκε και ρίζωσε μαζί με το φοινικόδεντρο, λαμβάνοντας θέση διαμαρτυρίας ως προς τις τρέχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, καθώς το μήνυμα πράσινων καπνογόνων μεταφέρθηκε με τον άνεμο στα αυτοκίνητα – θεατές.
Εγκαίνια: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, 19:30
Διάρκεια: 13/12/21 – 28/01/22, Δευτ. – Παρ. 9:00 – 13:30
Πληροφορίες: 24400065 / www.pashias.art/the-palm-tree-kiosk
Ίδρυμα Φοίβος Σταυρίδης – Αρχεία Λάρνακας, Οδός Ζήνωνος Κιτιέως 1, 6023, Λάρνακα
Καλλιτέχνες: Γιώργος Γεροντίδης, Εύρος Ευρυβιάδης, Hope (Κωνσταντίνος Ντάγκας), Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος, Κατερίνα Σκουφαρίδου, PASHIAS, Filep Motwary, Χουρίκ Τοροσιάν
Επιμέλεια: PASHIAS, Ιωσήφ Χατζηκυριάκος
* Η έκθεση συνοδεύεται από την έκδοση «The Palm-Tree Post-Cards» που περιλαμβάνει κείμενα και καρτ ποστάλ από το αρχείο του Ιδρύματος και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
* Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες – Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού / Συνδιοργανωτής: Youth Makerspace Larnaka / Υποστηρικτές: METRO Supermarkets, Kypros Economides Enterprises Ltd.
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θέατρο Ριάλτο – Πρόγραμμα Μαΐου 2021

Θέατρο, χορός και μουσική! Τον Μάιο, στο Θέατρο Ριάλτο. ΘΕΑΤΡΟ 6/5 Out of Necessity ...

Διασυνδεσιμότητα: Ο ρόλος της τέχνης στην κοινότητα

Οι Phoenix Leaders και η Alpha C.K. Art Gallery συνεργάζονται σε μια ιδιαίτερη έκθεση ...

Μεγάλη έκθεση με έργα του Δημήτρη Μυταρά στην Άνδρο

«Η τέχνη δεν προτείνει τίποτα, ούτε δικαιοσύνη αποδίδει ούτε ηθικά συμπεράσματα μας υποβάλλει. Μια ...

Λεβέντειο Μουσείο – Διαδικτυακά δημιουργικά προγράμματα: Μια φιγούρα του Θεάτρου Σκιών

Η φιγούρα του γνωστού σε όλους μας Καραγκιόζη τρύπωσε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας! ...

Πολιτιστική αποκέντρωση στα Πέρα Ορεινής

Για μια σειρά από σύγχρονους καλλιτέχνες της κυπριακής εικαστικής παραγωγής ανοίγει τις πόρτες του ...

Ο Φάνος Κυριάκου στο project space Θκιό Ππαλιές

Ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου είναι ο πρώτος συμμετέχοντας σε ένα νέο πρότζεκτ που φιλοξενείται ...

X