Το Μουσείο της Καμπούλ άνοιξε ξανά

Μετά από τέσσερεις μήνες και με Ταλιμπάν ως φύλακες, λειτουργεί και πάλι το μεγαλύτερο μουσείο του Αφγανιστάν.

Στη φωτογραφία αυτή του Πέτρου Γιαννακούρη (AP), το βλέμμα του 29χρονου μαχητή των Ταλιμπάν Mansoor Zulficar τα λέει όλα. Πραγματικά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σκέφτεται ο ένοπλος Αφγανός περιστοιχισμένος από αντικείμενα τα οποία μπορεί στο παρελθόν να έχει διδαχθεί ότι είναι προσβλητικά για τη θρησκεία του. Το στιγμιότυπο αποτυπώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν το οποίο άνοιξε ξανά τις πύλες του, για πρώτη φορά μετά την κατάληψη της Καμπούλ και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Υπό τον έλεγχο αλλά και την προστασία πλέον (όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον) των Ταλιμπάν, το μουσείο ξαναλειτουργεί προς ανακούφιση όσων φοβόντουσαν ότι θα επαναληφθούν τα γεγονότα του 2001 με τις λεηλασίες των αρχαιοτήτων και τις ανατινάξεις των αγαλμάτων του Μπαμιγιάν. Φαίνεται λοιπόν πως για την ώρα, η εναπομείνασα πολιτιστική κληρονομία της χώρας δεν κινδυνεύει και ίσως όσοι θεωρούσαν ειδωλολατρικά τα δείγματα τέχνης της να τα βλέπουν πλέον με άλλο μάτι.

Ο διευθυντής του μουσείου Mohammad Fahim Rahimi δήλωσε πως όταν μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, τον Αύγουστο, ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του. Αφού όμως διαπίστωσε ότι δεν είχαν πρόθεση να πειράξουν το μουσείο ή τα κομμάτια της συλλογής του, σχεδίασε τον τρόπο της επανέναρξης της λειτουργίας του. Προσέλαβε μάλιστα κάποιους μαχητές ως ασφάλεια και πριν από λίγες ημέρες το ίδρυμα άνοιξε για το κοινό. Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, επέστρεψαν στις θέσεις τους αν και απλήρωτοι εδώ και τέσσερεις μήνες, όπως όλοι οι Αφγανοί δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία και το ρευστό της χώρας έχουν παγώσει.

Φωτογραφία: AP Photos / Petros Giannakouris

THE ARTS NEWSPAPER GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το παλαιότερο θέατρο του Λονδίνου

Μια ομάδα αρχαιολόγων ίσως να ανακάλυψε το αρχαιότερο θέατρο στο Λονδίνο κάτω από ένα ...

Και το μικρό μετρά | Ταινίες μικρού μήκους στο Ίδρυμα ARTος

Για έβδομη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα ARTos αποτελεί τον κυπριακό σταθμό στη μεγάλη περιοδεία ...

Επιβολή της Ιεράς Συνόδου… στο θέατρο

«Βλάσφημο θεατρικό έργο που δυσφημίζει το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» χαρακτήρισε ...

Συναυλία ‘Monsieur Doumani’ από το Κούριο για Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων

Με συναυλία του κυπριακού συγκροτήματος “Monsieur Doumani” από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου η ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 64η

Γράφει ο Αλέξης Βασιλείου / καλλιτέχνης των παραστατικών τεχνών Γέμισε με πουλιά ο ουρανός, ...

Οι κυπριακές ταινίες στο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017»

Οι ταινίες Rosemarie και Το Αγόρι στη Γέφυρα είναι οι κυπριακές ταινίες που θα ...

X