WOMANIFESTO

To 1ο φιλμ-μανιφέστο της γυναικείας καλλιτεχνικής φωνής στην Ελλάδα & την Κύπρο του σήμερα. Σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Έφης Σπύρου.

«Επιχειρώντας να αναδείξουμε την γυναικεία καλλιτεχνική φωνή σήμερα προσκαλέσαμε γυναίκες δημιουργούς να γράψουν και να παρουσιάσουν το δικό τους μανιφέστο, δίνοντας για ένα λεπτό την δική τους φωνή, το δικό τους φως απάντηση στις προκλήσεις των καιρών. Έξω από την εμπορική χρήση των προϊόντων της επικαιρότητας και με καθαρό γνώμονα την καλλιτεχνική τους φωνή, από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα και από διάφορες εθνικότητες, δημιουργείται το πρώτο φιλμ-μανιφέστο, όπου ανθεί το πάθος της έκφρασης του τώρα και ο διάλογος τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ τεχνών.»

Το WOMANIFESTO ξεκίνησε την παρθενική του κινηματογραφική παραγωγή στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την συμμετοχή δεκαπέντε γυναικών δημιουργών, ως «WOMANIFESTO I».

Με την βοήθεια υποστηρικτών, μεντόρων, οργανισμών και την υποστήριξη του κοινού θα συνεχίσει την κινηματογράφηση περισσοτέρων μανιφέστο με στόχο την παρουσίαση 40 γυναικών δημιουργών που εργάζονται και εδρεύουν στην Ελλάδα και την Κύπρο, ως «WOMANIFESTO II».

Η κινηματογράφηση του WOMANIFESTO II θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 και θα παρουσιαστεί με το WOMANIFESTO I ως ενιαία προβολή στην Αθήνα το 2022-23.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δράση να λειτουργήσει ως πρόσκληση, πρόκληση για να μπορέσει να διευρυνθεί με την προσθήκη καλλιτεχνικών μανιφέστο από όλο τον κόσμο έτσι ώστε ο διάλογος να υπερβεί τα σύνορα και να μπορέσει να φτάσει ριζωματικά τα 360 λεπτά φιλμ, 360 καλλιτεχνικά μανιφέστο από γυναίκες δημιουργούς.

 

Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous
Backstage – Άγκατα Δαρλάση / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous

 

WOMANIFESTO I

Σύλληψη / Σκηνοθεσία: Έφη Σπύρου

Boηθός Σκηνοθέτη: Σωκράτης Μορφονιός

Κινηματογράφηση: Zέτα Σπυράκη

Κάμερα: Αντρέας Σμυρίλλιος

Φωτογραφία: Έμμα Λουίζ Χαραλάμπους

Ήχος: Θεόφιλος Μποτονάκης

Βοηθός Παραγωγής: Δανάη Κρίκη

Επιμέλεια Αντικειμένων: Μυρτώ Κριτσωτάκη

Μake up: Freddy Make-up Stage [Σ.Καραμιχάλη, Α. Μπαλαμπουγιούκα, Κ.Πανάγου, Α. Κλάρκ, Χ.Κυριτσοπούλου, Β.Μακρυγιαννάκη, Γ.Παπαδοπούλου, Μ.Μάρκου, Ι.Δουρδουμπάκη, Μ.Γραμμάτικα].

Βοdy Painting: Βασιλική Κήτα

Hair: Mαρία Χατζηθεοδώρου

Γλυπτό: Μαρίτα Αμοργιανού

Υποστηρικτές: Εύα Ράπτη, Ιsabelle Kountoure, Peter Hadersdorfer, Georgios Tsiogkas, Paolo Marzano, Μιχάλης Γρυλάκης, Christina Rydberg, Γιώργος Ζερβίδης.

Αmbassador: Ξένια Λοιζίδου

Ευχαριστίες:  Σταύρος Ζωγραφάκης, Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, Άρης Γεωργιάδης, Μαρία Παπαφίγκου, Μάγια Σέμου, Γεωργία Σταυροπούλου, Μαργαρίτα Σταυροπούλου, Ιάσων Θεοφάνου, Μαρία Δεληγιάννη, Δημήτρης Μεραμβελιωτάκης, Αρίστη Πεχλιβανίδου, Αποστόλης Λάμπρου, Μαρίζα Κεφαλά, Εκάτη Σαρρή, Θησέας Κάλης, Κατερίνα Κώτσου, Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μαριέττα Βέττα, Ξένια Θεμελή.

 

Πολίνα Κρεμαστά / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous
Έλενα Τοπαλίδου / Φωτογραφία: Emma Louise Charalambous

 

RUNONART

Art Production, Promotion and Empowerment.

Η RUNONART είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία με γνώμονα τον καλλιτέχνη και στόχο την ενδυνάμωση της σύγχρονης τέχνης μέσα από συλλογικά διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά έργα και την προβολή των εγχώριων καλλιτεχνικών κοινοτήτων με καινοτόμους τρόπους. Η RUNONART εμπνέει την κοινωνική αλλαγή και διεγείρει τον δημόσιο διάλογο σε καίρια θέματα.

Οργάνωση: RUNONART AMKE

Σύλληψη / Σκηνοθεσία / Παραγωγή: Έφη Σπύρου, Εικαστικός.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες στο WOMANIFESTO Ι: Άγκατα Δαρλάση, Βαρβάρα Ρούσσου, Έλενα Τοπαλίδου, Ευτυχία Παναγιώτου, Μάρω Μιχαλακάκου, Μάρω Φασουλή, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Νεφέλη Σαρρή, Πολίνα Κρεμαστά, Παυλίνα Μάρβιν, Ράνια Μπέλλου, Τόνια Τζιρίτα Ζαχαράτου, Μαρία Γιαγιάννου, Χρύσα Βαλσαμάκη.

Κείμενα / Επιμέλεια: Βαρβάρα Ρούσου, Ποιήτρια, Φιλόλογος, ΘΙΣΤΕ ΑΣΚΤ.

Επιστημονικός Σύμβουλος: Φαίη Ζήκα, Θεωρητικός της Τέχνης, Αντιπρύτανης της ΑΣΚΤ.

Σύμβουλοι: Karen Van Dyck, Professor of Modern Greek Literature, Columbia University, Νικόλαος-Ίων Τερζόγλου, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, Παρασκευή Τεκτονίδου, Μουσικός.

Υποστηρικτές: ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

elculture.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το χιονισμένο Τρόοδος μιας άλλης εποχής μέσα από 5 καρτ ποστάλ

Πέντε καρτ ποστάλ από τη συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου απεικονίζουν το χιονισμένο ...

Αλέξανδρος Γκραντ Μιχαηλίδης στην γκαλερί Γκλόρια

Γλυπτά και σχέδια παρουσιάζει στη νέα του ατομική έκθεση στην Κύπρο ο Αλέξανδρος Γκραντ ...

Το Αλφάβητο Γύρω μου |Δραστηριότητα για παιδιά από το NiMAC

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει τη δραστηριότητα “Το ...

‘Εκθεση της Chiaki Kamikawa

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Chiaki Kamikawa από την Ιαπωνία με τον τίτλο «We ...

Πέφτουν κεφάλια [αγαλμάτων]

Τα μνημεία στον δημόσιο χώρο δεν είναι παρά εργαλεία διαμόρφωσης της συλλογικής μνήμης. Είναι ...

Οι ταινίες του θερινού σινεμά στο Σκαλί Αγλαντζιάς

Σε ένα ευρύχωρο θερινό σινεμά θα μετατραπεί το ανοιχτό θέατρο του Σκαλί Αγλαντζιάς από ...

X