“Deep Focus”: Έργα του Μπομπ Ντίλαν που αντλούν από τον κινηματογράφο

Ο κινηματογράφος υπήρξε πάντα ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του Μπομπ Ντίλαν. Με τη σειρά των έργων του υπό τον τίτλο “Deep Focus” φέρνει τους χαρακτήρες του Χόλιγουντ στο σήμερα και μας καλεί να ανακαλύψουμε ποιες σκηνές των ταινιών απεικονίζονται, έχοντας μεταμορφωθεί από τη δική του δημιουργική προσέγγιση.

Παράλληλα, τα έργα του αποτελούν απεικονίσεις της πραγματικής ζωής μέσα στις πόλεις της Αμερικής, αν και μέσα σε αυτά οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι. Ή μπορούμε να διακρίνουμε τα ίχνη μιας απομόνωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έργο “Motel Still Life” (2021) όπου υπάρχει ένα μόνο σφηνοπότηρο και μία οδοντόβουρτσα, μεταξύ άλλων.

Τα έργα προέρχονται από στιγμιότυπα ταινιών. Ο Ντίλαν έχει παγώσει τις εικόνες και τις έχει φανταστεί εκ νέου, καλώντας μας να δούμε την εκάστοτε ταινία με μια διαφορετική ματιά. Ο ίδιος ο Ντίλαν δεν περιορίζεται στο να αντιγράψει με ακρίβεια κάθε στιγμιότυπο, καθώς αναδιαμορφώνει ή επανερμηνεύει τις εικόνες ανάλογα με τη δική του οπτική. Παράλληλα, εστιάζει την προσοχή και στο παρασκήνιο, όχι τόσο στην δράση. Στο τι συμβαίνει πίσω και γύρω από το κεντρικό θέμα της εικόνας. Αυτό θα λέγαμε πως είναι επαρκές για να εξάψει τουλάχιστον την περιέργεια του θεατή.

 

Bob Dylan, One Too Many, acrylic on canvas, 43 x 70 inches, private collection, image courtesy of the artist | Πηγή: Patricia & Phillip Frost Art Museum

 

Η σειρά έργων “Deep Focus” θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης “Retrospectrum” στο Μουσείο Τέχνης Patricia & Phillip Frost, την πιο εκτεταμένη και σε βάθος έκθεση έργων τέχνης του Μπομπ Ντίλαν που έχει παρουσιαστεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτείνοντας σε έξι δεκαετίες, η έκθεση αυτή περιλαμβάνει πάνω από 180 πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, έργα με σίδερο αλλά και εφήμερα, που προβάλουν την εξέλιξη και το εύρος του Ντίλαν.

culturenow.gr

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θεματική έκθεση «Explore the Ice Age»

Από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2018 η Ελληνική Τράπεζα και το ...

Felizol & The Boy κλείνουν το φετινό Cyprus Film Days

Με τη μουσική των Felizol & The Boy θα πέσει η αυλαία του 16ου Διεθνούς ...

Πάφος2017 | Οι εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη

Η αυλαία του φθινοπώρου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 ανοίγει με την ...

Φωτεινά εγκαίνια σήμερα στο NiMAC

Πρωτίστως φωτιστικά της FLOS και της εταιρείας του Michael Anastassiades, μια ηφαιστειακή πέτρα που ...

Ομαδική Έκθεση: “Reclaiming”

Η Edit Gallery είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ομαδική έκθεση “Reclaiming”. Η ...

Ηypersurfacing στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Στις 29 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: ...

X