Επιτραπέζιο παιχνίδι 4.000 ετών βρέθηκε στο Ομάν

Μια από κοινού ανασκαφή αρχαιολόγων από το Ομάν και την Πολωνία, έφερε στο φως ένα πέτρινο ταμπλό ενός άγνωστου παιχνιδιού.

Πρόκειται για μια μεγάλη πέτρινη επιφάνεια με ίχνη πλέγματος που χωρίζεται σε τρία μέρη και διαθέτει υποδοχές, προφανώς για κάποιου είδους πιόνια. «Τέτοια ευρήματα είναι μεν σπάνια αλλά όχι άγνωστα στην περιοχή που εκτείνεται από την Ινδία μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Πιότρ Μπιελίνσκι, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας που είναι συνεπικεφαλής των ανασκαφών. «Το πιο διάσημο επιτραπέζιο παιχνίδι που βασίζεται σε παρόμοια αρχή είναι αυτό από τους τάφους της Ουρ», ένα αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο στο Ιράκ. Ο Μπιελίνσκι εννοεί ένα παιχνίδι για δυο παίκτες, το οποίο έχει ομοιότητες με το τάβλι, και βρέθηκε σε καλή κατάσταση το 1922. Έχει ηλικία 4.500 χρόνια και τώρα βρίσκεται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο.

Η περιοχή γύρω από την ανασκαφή είναι μια από τις λιγότερο εξερευνημένες περιοχές του Ομάν – αλλά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κοιλάδα Qumayrah ήταν μέρος μιας σημαντικής εμπορικής οδού μεταξύ αρκετών αραβικών πόλεων, ο δε οικισμός που ανασκάβεται φαίνεται ότι συμμετείχε στο επικερδές εμπόριο χαλκού για το οποίο ήταν διάσημο το Ομάν εκείνη την εποχή.

Μιλώντας πάντως για επιτραπέζια παιχνίδια, μολονότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ακριβώς τις απαρχές τους, είναι γνωστό ότι σε Κίνα, Ινδία, Μεσοποταμία, Αίγυπτο και αλλού υπήρχαν πρώιμες εκδοχές γνωστών μέχρι σήμερα παιχνιδιών, αλλά και άλλων που ο σκοπός και οι κανόνες τους έχουν χαθεί. Ανάμεσα στα πρώτα είναι το σκάκι και το τάβλι, ινδικής με μεσοποταμιακής προέλευσης αντίστοιχα, ενώ το senet ήταν ένα παιχνίδι πολύ δημοφιλές στην αρχαία Αίγυπτο.

Φωτογραφία: Το επιτραπέζιο της Ουρ, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. (Wikipedia)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Είκοσι άθικτες σαρκοφάγοι στο φως, στο Λούξορ

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τάφο με 20 ξύλινες σαρκοφάγους στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του ...

Ο Wes Anderson μεταμορφώνει βαγόνι τρένου σε κινηματογραφικό σκηνικό

H εταιρεία ταξιδιών πολυτελείας Belmond συνεργάστηκε με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Wes Anderson στο τελευταίο ...

Φεστιβάλ Λάρνακας 2018

Σηκώνει αυλαία απόψε το Φεστιβάλ Λάρνακας 2018, το οποίο έρχεται με μία σειρά πολιτιστικών ...

Στόουνχετζ: Όλα τα μυστικά του σε μια έκθεση

Το Βρετανικό Μουσείο ρίχνει φως σε μια μυστηριώδη όσο και συναρπαστική πτυχή της ευρωπαϊκής ...

Το γκραφίτι στο τείχος του Βερολίνου σε γραμματοσειρά

Γράμματα από τα γκράφιτι στη δυτική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου χρησιμοποίησε το στούντιο ...

Workshop ”Bring your story!” από την Ομάδα Γιασεμίν

Στα πλαίσια του 5ου Υπαίθριου Θεατρικού Φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ! Workshop ”Bring your story!” / Ομάδα ...

X