Η Bengi Ünsal αναλαμβάνει το ICA

Μια νέα εποχή διαφαίνεται για τον επιδραστικό ανεξάρτητο πολιτιστικό οργανισμό του Λονδίνου

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου (ICA) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τον διορισμό της Bengi Ünsal ως νέας διευθύντριας του. Η Ünsal, τα καθήκοντα της οποίας ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια του οργανισμού εδώ και 55 χρόνια. Είναι μια άφιξη, η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο υπό την προεδρία του Wolfgang Tillmans, η οποία συμπίπτει και με την επέτειο των 75 χρόνων του ICA.

Ο διορισμός της Ünsal προαναγγέλλει μια νέα εποχή για το ICA, καθώς η νέα διευθύντρια, προερχόμενη από τον τομέα σύγχρονης μουσικής του Southbank Centre, θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης και σε άλλα προγράμματα του οργανισμού, δίπλα σε αυτά των εικαστικών και του κινηματογράφου, επεκτείνοντας το φάσμα των παραγωγών, των αναθέσεων και των παρουσιάσεων.

Παράλληλα θα τονωθούν προγράμματα του οργανισμού, όπως η ψηφιακή πλατφόρμα Cinema 3 που μέσα στην πανδημία είχε εξαιρετική ανταπόκριση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Southbank Centre, η Bengsi Ünsal είχε στο ενεργητικό της πάνω από 200 πετυχημένες διοργανώσεις, όπως το ετήσιο φεστιβάλ Meltdown, ενώ πριν από αυτή τη θέση ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του Salon IKSV της Κωνσταντινούπολης και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Doublemoon Records.

«Ζούμε μια εποχή που πρόκλησης για όλα όσα γνωρίζουμε για τη δουλειά, τη ζωή, τον κόσμο, τις σχέσεις μας» τόνισε η Bengsi Ünsal στην πρώτη της δήλωση. «Σε μια τέτοια εποχή αμφισβήτησης, έχει ζωτική σημασία να διαφυλαχθεί ο χώρος για τον πολιτισμό, την τέχνη και την έκφραση για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε όλα αυτά. Χρειαζόμαστε να γίνουν τα πολιτιστικά μας ιδρύματα οι πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να κάνουν ακριβώς αυτό. Εδώ και 75 χρόνια, το ICA είναι ένας χώρος όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να είναι τολμηροί και να αμφισβητούν το status quo. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους νέους συναδέλφους μου για να διαμορφώσω το μέλλον του οργανισμού ως μια πλατφόρμα για ανεξάρτητη, σύγχρονη τέχνη που αναδειχθεί ως το απόλυτο σημείο πολιτιστικής έκφρασης παγκοσμίως».

Φωτογραφία: Muhsin Akgün

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ GREECE

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση φωτογραφίας «Οικισμένα και Ιερά Τοπία»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο για τη Νόσο ...

«Η εγκατάλειψη και η φθορά του κυπριακού τοπίου»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Εκδόσεων Εν Τύποις, η παρουσίαση έκδοσης καθώς ...

Η σύγκρουση μέσα από μια έκθεση φωτογραφικού βιβλίου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου φωτογραφίας του Διεθνούς Συνδέσμου Φωτογραφίας και Θεωρίας στις 22-24 Νοεμβρίου ...

Έκθεση φωτογραφίας GuruShots στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6

To Kέντρο Φωτογραφίας 6×6 φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Κύπρο έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει ...

Διαδικτυακή Πλατφόρμα interart.cy

To Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρης Οικονόμου παρουσιάζει τη διαδικτυακή πλατφόρμα interart.cy. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί ...

«Ο τοίχος που χάνεται» ταξιδεύει στον Μόλο της Λεμεσού

Αφού εμφανίστηκε στηστη Λευκωσία το περασμένο φθινόπωρο, η εντυπωσιακή εγκατάσταση «Ο τοίχος που χάνεται» ...

X