«Η ιστορία της ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο: εκβιομηχάνιση υπό την σκιά της αποικιοκρατίας»

«Μίλα μου Ιστορικά»: Νέα διάλεξη

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το επεισόδιο-διάλεξη της Δρος Ελένης Λεοντίδου με τίτλο «Η ιστορία της ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο: εκβιομηχάνιση υπό την σκιά της αποικιοκρατίας».

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κύπρος ήταν φτωχή σε πόρους από αιώνες σκληρής φορολογίας υπό την οθωμανική κυριαρχία. Επομένως, πολλοί ακτήμονες Κύπριοι αναγκάστηκαν να εργαστούν ως εργάτες στα ορυχεία χαλκού και αμιάντου, κάτω από πολύ σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες.

Οι κακές συνθήκες εργασίας και τα συχνά ατυχήματα στα κυπριακά ορυχεία οδήγησαν στο να ξεκινήσει ο διάλογος για την εισαγωγή αποτελεσματικής εργατικής νομοθεσίας στην Κύπρο. Εμπόδια στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού, πολιτικού και νομικού συστήματος της χώρας ήταν η απροθυμία και έλλειψη ενδιαφέροντος της αποικιακής κυβέρνησης για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργατών αλλά και ο πολιτικός διχασμός ανάμεσα στις τάξεις των Κυπρίων εργατών και συνδικαλιστών. Οι πρώτοι νόμοι για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία δημοσιεύτηκαν από την αποικιοκρατική κυβέρνηση. Εντούτοις δεν παρείχαν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους καθώς, μεταξύ άλλων, τα θύματα ατυχημάτων έπρεπε να προσκομίσουν πειστήρια που να αποδεικνύουν ότι δεν είχαν προκαλέσει οι ίδιοι το ατύχημα.

Η ιστορία των κυπριακών μεταλλείων είναι ένα τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στο νησί. Ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων εργατών σε μεταλλεία και λατομεία προσβλήθηκε από σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες δεν ήταν ευρέως γνωστές στην Κύπρο παρά μόνο πολύ αργότερα.

Στις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 εκδόθηκαν νέοι νόμοι και κανονισμοί για την Υγεία και την Ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Σήμερα, η νομοθεσία της Κύπρου για την Υγεία και την Ασφάλεια εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Επιπλέον, η εθνική νομοθεσία καλύπτει θέματα που δεν ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑΣ

Η Δρ Ελένη Λεοντίδου είναι ιστορικός και ερευνήτρια. Αποφοίτησε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Το 2017 τιμήθηκε με διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει δύο άρθρα σε θέματα Μεσαιωνικής Ιστορίας. Εργάστηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και σήμερα είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια σε έργα του ΟΟΣΑ. Συνεργάστηκε επίσης με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασχολούμενη με την ιστορία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Safety Science μια εργασία με τίτλο “Occupational Health and Safety in Cyprus: a Historical Overview”.

«Μίλα μου Ιστορικά»

H σειρά διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα φιλική στον ακροατή σειρά, από έγκριτους επιστήμονες που εστιάζουν σε διάφορα κυπρολογικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα Μουσεία, Συλλογές, Εκθέσεις, Δράσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος, αλλά και ευρύτερα με όλες τις περιόδους της κυπριακής ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και λογοτεχνίας. Οι διαλέξεις παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στη σελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος στο Facebook (@boccf), στην ιστοσελίδα www.boccf.org και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες παροχής ήχου (Buzzsprout, Spotify, Google Podcasts: «Μίλα μου Ιστορικά»).

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου: Φανερωμένης 86 – 90, 1011, Λευκωσία. Για πληροφορίες: 22 128157, www.boccf.org, @boccf (Facebook & Instagram).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ντα» του Χιου Λέναρντ: Πρόσθετες παραστάσεις στις 26 και 28 Μαΐου

«Ποτέ δεν σε άκουσα να λες πως είχες μια ελπίδα, ένα όνειρο. Ποτέ σου ...

Με «Τα Μαγικά Φασόλια» του Θήο Παναγίδη συνεχίζεται το Θερινό Σινεμά του Θεάτρου Ριάλτο

Μετά τις Γαλλικές ταινίες, σειρά στο πρόγραμμα του Θερινού Σινεμά παίρνει η Κυπριακή ταινία ...

«Αντιγόνη» απέριττη στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Απογυμνωμένη απ’ ό,τι θα μπορούσε να την απομακρύνει από την αλήθεια της, η «Αντιγόνη» ...

«Μια Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη από το Υπόγειο Θεατρήρι

Στις όχθες της Αχερουσίας λίμνης, ο Θεός Πλούτων – οικοδεσπότης Θεός του Κάτω Κόσμου, ...

Η Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival

To 21ο Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζει τη δημοφιλή όπερα του Giuseppe Verdi Macbeth σε παραγωγή του Ακαδημαϊκού ...

Εκθεση του Αλέξανδρου Κυριακίδη στο koraï project space

Ο εικαστικός Αλέξανδρος Κυριακίδης, που γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά την τελευταία δεκαετία ζει στη ...

X