Κυκλοφορεί η νέα έκδοση «Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης ‒ Ανθολογία»

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής ανακοινώνει την κυκλοφορία της νέας έκδοσης «Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης ‒ Ανθολογία» με εισαγωγή – γενική επιμέλεια από τον Λεωνίδα Γαλάζη, ενώ την ανθολόγηση και επιμέλεια έκανε ομάδα φιλολόγων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο βιβλίο, που εκτείνεται σε 435 σελίδες, ανθολογούνται ποιήματα 332 ποιητών και ποιητριών. Τα ποιήματα του τόμου πλαισιώνονται από αναλυτική εισαγωγή, θεματικό ευρετήριο, γλωσσάριο κυπριακής διαλέκτου και ευρετήριο ποιητών / ποιητριών. Σημειώνεται ότι το πρώτο ποίημα της Ανθολογίας, «Ύμνος προς την Μ. Βασίλισσαν της Ελλάδος Αμαλίαν» (1837) του Μάρκου Ανδρεάδη (1804-1878), που λάνθανε μέχρι πρόσφατα και εντοπίστηκε από τον επιμελητή της έκδοσης στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης.

 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο «Δύο αιώνες επώνυμης κυπριακής ποίησης» (1837-2021) συνιστά μια νέα αποτύπωση της γραμματολογικής συνέχειας και ανάδειξη της θεματικής ποικιλίας της ποίησής μας, ενώ παράλληλα σε αυτό παρουσιάζονται οι νέες ποιητικές φωνές και οι τάσεις της κυπριακής ποίησης της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, πλάι στις παλαιότερες ποιητικές φωνές. Η ανθολογία αποτελεί συνέχεια προηγούμενων γενικών ανθολογιών κυπριακής ποίησης, σε κάθε μία από τις οποίες υιοθετήθηκαν ξεχωριστά κριτήρια για το χρονολογικό εύρος της ανθολόγησης και για την επιλογή των ποιημάτων.

Η Ανθολογία, η τέταρτη κατά σειρά έκδοση του Ο.Λ.Κ. (ίδρ. 2019), είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας. Η επιλογή και η συγκέντρωση των ποιημάτων έγινε από τετραμελή ομάδα ανθολόγησης, τους Ανδρέα Αντζουλή, Λεωνίδα Γαλάζη και Κυριάκο Ιωάννου, διδάκτορες νεοελληνικής φιλολογίας, και τον Ανδρέα Γεωργαλλίδη, διδάκτορα Φιλοσοφίας. Το έργο της ομάδας ανθολόγησης συνέδραμε  τετραμελής ομάδα επιμέλειας, υπό τη γενική ευθύνη και εποπτεία του Λεωνίδα Γαλάζη. Στην ομάδα επιμέλειας συμμετείχαν οι Γεωργία Γαλάζη, φιλόλογος, Σταυρούλα Μπίου και Γαβριέλλα Παναγή, υποψ. διδάκτορες Νεοελληνικής Φιλολογίας, και Βασιλική Σελιώτη, διδάκτωρ Παιδαγωγικής.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΓΚ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φωτογραφίες της Μέριλιν σε έκθεση στην Πολωνία

Στις 6 Αυγούστου εγκαινιάζεται στην Πολωνία μια έκθεση με φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, τις ...

«Λουκία Νικολαΐδου Βασιλείου – Μια Μοντέρνα Ζωγράφος»

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει την τελευταία έκδοσή της με τίτλο «Λουκία Νικολαΐδου Βασιλείου – ...

Η πρώτη ελληνική κριτική θεώρηση του Ζολά

Με αφορμή τον θάνατο του Γάλλου συγγραφέα Εμίλ Ζολά (29 Σεπτεμβρίου 1902), του σημαντικότερου ...

Τι φορούσε η Φρίντα

Όταν η Φρίντα Κάλο πέθανε το 1954, ο σύζυγός της, Ντιέγκο Ριβέρα, κλείδωσε τα ...

Καρτούν σε κρίση

Ομηροι της αφθαρσίας τους, οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων συναντιούνται ξανά και αποκαλύπτουν ...

Ξεκινά η συντήρηση του Καραβιού της Κερύνειας

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ίδρυμα Honor Frost ...

X